You are currently viewing A túlélés zálogai anyaként: kávé és tea!

A túlélés zálogai anyaként: kávé és tea!

  • Olvasási idő:olvasási idő: 5 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Tegye fel a kezét, akinek nem a kávé az első gondolata kora reggel!

Én esténként olyan fáradt szoktam lenni, hogy viccesen mindig azt mondom: már alig várom, hogy reggel legyen, és ihassak egy kávét.

A kávézásnak is vannak illemszabályai, főleg, ha vendéget fogadunk. Ilyenkor különösen adjuk meg a módját.

Kiskanál, kistányér, kis tejszín – avagy a kávézás mellékszereplői

Tegyünk kistányért a csésze alá, a kiskanál a jobb oldalra kerül, három darab kockacukor a bal oldalra.

A tévhittel ellentétben – bár praktikusak tűnik- zacskós cukrot és kapszula tejszínt nem adunk vendégnek. Tejet, tejszínt külön kis kiöntőben adjunk mellé, és ezt is csak 11 óráig, hiszen délután egy igazi gourmet már nem issza tejjel a kávéját.

Kisujj nem tart el, a kiskanalat nem nyalogatjuk, funkcióját betölti és ki is meríti a kávékevergetéssel.

Egy igazi barista mindig tesz egy pohár vizet a kávé mellé, egyrészt azért, mert sokan nem szeretik a nagyon intenzív kávéízt/szagot a szájukban, másrészt pedig, állítólag úgy hat igazán az agyban is, ha kortyolunk mellé vizet.

 

Hogyan teázz a királynővel

Arra az esetre, ha az angol királynőhöz lennénk hivatalosak teadélutánra, jó tudni néhány dolgot a teázásról is:

A csészealjat a bal tenyerünkön tartjuk, a mellkasunk magasságáig emeljük fel és ott is tartjuk, amíg a jobb kezünkkel a csészét leemeljük róla. A csészével közelítünk a szánkhoz, és nem fordítva.

A teasüteményt nem szabad a teába mártogatni, a kanál pedig nem csörömpölhet a csésze falán, csak előre és hátra mozgassuk a csésze közepén.

A teadélutánokon tilos dohányozni, mert a füst tönkreteheti a tea aromáját.

 

A mindig éhes hercegnő

 

A teázás szokását egyébként a mindig éhes bedfordi hercegnő, Anne Russel vezette be, aki a délutáni szeánszból társadalmi eseményt hozott létre. Ez máig megmaradt az angoloknál, akik az ötórai teájukhoz mini szendvicseket és édes süteményeket is fogyasztanak.

Az igazi tea nem filteres teából készül, hanem tealevelekből. Attól függően, hogy milyen teát kóstolunk, úgy változik az elkészítési módja.

Személyes kedvencem a tejes fekete tea, ami küllemét tekintve több, mint gusztustalan, de – egy kis mézzel megbolondítva – az íze mindenért kárpótol.

 

És, ami az anyáknak jár:

Arról ugyan nem szól az illemtan, hogy az anyák túléléséhez szükséges kávét miként kell inni, de vannak napok, amikor én egy mogyorókrémes, whiskeys verzióból kérnék

dupla adagot!

Göbl Johanna

 

Göbl Johanna A Nécessaire blogmegálmodója, illem-influencer.

Korábban évekig dolgozott külföldön és itthon is, felsővezetők mellett és diplomata közegben, innen jött az ötlet és az igény, hogy illemtanácsadással foglalkozzon. A Nécessaire keretében, stílus- és kommunikációs szakemberek segítségével kurzusokat tart céges és magán ügyfelek számára is, legyen szó akár az igényes Nők kis fekete ruhájáról (Little Black Dress kurzus), az úriember-tréningről (Gentle-Men Kurzus) vagy épp esküvői etikettről.

 

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?