You are currently viewing Az ejtőernyős ugrástól a kifutóig: az overál karrierje

Az ejtőernyős ugrástól a kifutóig: az overál karrierje

Az utóbbi években töretlen népszerűségnek örvend az overál (angolul a jumpsuit kifejezés takarja a nálunk overál néven futó ruhadarabokat, az angol overall magyar megfelelője a kertész nadrág).

Amikor utána néztem, mi lehet ennek a ruhadarabnak a története, magam is meglepődtem, bár jól belegondolva logikusnak tűnik, ugyanis eredetileg az egyberészes öltözet, elsősorban funkcionális ruházatként volt használatban és az ejtőernyősök viseltek először ilyet.

A cél az volt, hogy egyszerű, mindenféle zsebtől és extra anyagoktól mentes legyen, nehogy beleakadjanak az ernyő madzagjai, emellett védje a viselőjét a magasban lévő hideg levegőtől.

Azóta más területen is hasznosították már, például az űrhajósok, az autóversenyzők és motorosok is egyberészes ruházatot hordanak, náluk is fontos szempont, hogy a ruha ne lebegjen a viselője körül és innentől már nem volt megállás, elérkezett a kifutók világába is.

Bár elsősorban kényelmi ruházatként találták ki, ma már gyakorlatilag bármilyen helyzetben megállja a helyét, akár esküvőkre is kiváló választás lehet, mind a menyasszony, mind a násznép tagjai bátran felvehetnek egy stílusában az alkalomhoz illő darabot.

Népszerűsége nem véletlen: szinte minden testalkaton jól áll – persze nem mindenkinek ugyanaz a darab jöhet számításba.

Vásárláskor érdemes oda figyelni a szabására: hol van a derékvonal, milyen a nyakkivágás, szűk vagy bő szárú-e és persze az anyagválasztás is alkalmazkodjon a funkcióhoz: egy természetes anyagú, natúr színű jobban helyt állhat egy nyaraláson, mint mondjuk az irodában tárgyaláson, de természetesen utóbbira is lehet találni remek megoldásokat. Lazább szetthez hordhatjuk tornacipővel, elegáns verzióhoz vehetünk magassarkú cipőt is akár.

Tóth Eszter
személyi stylist, szín- és stílustanácsadó

(kezdőkép: Tóth Eszter, képek a cikkben: Pinterest, Pexels)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?