You are currently viewing Barbie, az örökifjú kedvenc babánk, aki soha nem megy nyugdíjba

Barbie, az örökifjú kedvenc babánk, aki soha nem megy nyugdíjba

  • Olvasási idő:olvasási idő: 8 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Ruth Handler amerikai üzletasszony lánya, Barbara játékát figyelve vette észre, hogy gyermeke szereti a papírbabáit felnőtt ruhákba öltöztetni.

Az ’50es években a legtöbb gyermekjátékbaba gyermeket ábrázolt. Ruth ezt a piaci rést felfedezve megosztotta elképzelését egy felnőtt öltöztetőbabáról férjével, aki a Mattel játékvállalat egyik alapítója volt. A férfi azonban nem látott lehetőséget az ötletben.

Egy 1956-os európai út során, amit gyermekeikkel, Barbarával és Kennethtel tettek, Ruth rátalált egy német játékbabára, a Bild Lillire. A felnőtt alakú Lilli baba pont olyan volt, mint amilyen képzeletében megjelent, ezért vett belőle hármat is.

Egyet a lányának adott, a többit pedig elvitte a Mattelhez. A Lilli baba egy népszerű képregényhősön alapult, akit Reinhard Beuthin rajzolt a Die Bild-Zeitung számára.

Lilli öntudatos nő volt, aki tudta, mit akar és nem habozott lépéseket tenni álmai valóra váltásáért.

Ezt a babát 1955-ben hozták forgalomba Németországban, és habár eredetileg nem gyerekjátékként került a polcokra, mégis hamar kelendő lett a kislányok között, akik élvezték, hogy számos különböző ruhába lehetett öltöztetni.

Az Amerikai Egyesült Államokba való visszatérése után Handler asszony elkezdett dolgozni a baba dizájnján a tervező, Jack Ryan (Gábor Zsazsa 6. férje) közreműködésével.

A baba új nevet kapott: Ruth lánya után Barbie lett. Debütálása a New York-i American International Toy Fairen zajlott 1959. március 9-én. Ezt a napot szokták Barbie hivatalos születésnapjaként emlegetni.

A Mattel megvette a jogokat 1964-ben a Bild Lilli babához, majd ezt követően a Lilli gyártását beszüntették.

Az első Barbie baba fekete és fehér zebracsíkos úszódresszt hordott, és lófarokba fogott frizurát. Két verzióban volt kapható: szőke és barna hajjal.

A baba, mint „Tinédzser divat-modell” került forgalomba, a ruháit a Mattel divattervezője, Charlotte Johnson kreálta. Az első Barbie-kat Japánban gyártották le és a ruháikat is ott varrták. Az első évben körülbelül 350 000 darabot adtak el belőle.

Barbie a valóságos mérethez képest 1:6 arányban kicsinyített, egyébként mindenben hasonlít egy felnőtt nő átlagméreteihez. Barbie megjelenését egyébként sokszor változtatták. Az egyik legjellegzetesebb, hogy 1971-ben a babák szemét átfestették, így a pillantása inkább előre esett, nem oldalra nézett, mint az eredeti modell.

Szerte a világon milliárdnyi Barbie babát adtak el több mint 150 országban, így Magyarországon is. Ezért mondhatta Mattel, hogy minden másodpercben három Barbie-t vásárolnak valahol.

2003 szeptemberében Szaúd-Arábia törvényen kívül helyezte a Barbie babák eladását, mert az nem felelt meg az iszlám szellemiségnek. A muzulmán országokban nagy népszerűségnek örvend a Barbie-hoz hasonló, de a vallási előírásoknak megfelelően öltözködő Fulla baba.

Barbie teljes neve egyébként Barbara Millicent Roberts. Az 1960-as években a Random House által kiadott regénysorozatban a szüleit George és Margaret Robertsként nevezik meg Willowsból, Wisconsin egy képzelt városából. Vőlegénye az 1961-ben megjelent Ken (Ken Carson).

Barbie-nak több, mint 40 háziállata volt eddig, köztük kutyák, macskák, lovak, egy pandamackó, egy oroszlánkölyök, és egy zebra.

Rózsaszín cabrio-kat, utánfutókat, dzsipeket, lakókocsikat és hajókat is beleértve sokféle járművet is gyártottak neki. Ezen felül van pilótaengedélye és kereskedelmi repülőgépet is tud vezetni, amellett, hogy légiutas-kísérő is volt.

Barbie-nak több különféle karriert is terveztek, hogy megmutassák, a nők sokféle szerepet képesek felvenni az életben. Így került forgalomba a Miss Astronaut Barbie (1965), Barbie doktor (1988) és a Nascar Barbie (1998).

A Mattel Barbie-nak sok nőtársat is megalkotott, így a spanyol Teresát, a barna hajú Whitneyt, az 1963-ban megjelent Midge Hadleyt, a fekete bőrű Christie-t és Stevent (Christie barátját) és az ázsiai Marinát.

Családtagjai közé tartoznak a tinédzserkorú Skipper, a tíz év körüli ikrek, Stacy és Todd, valamint a kisgyerek Shelly.

A színes bőrű Barbie-k közül elsőként Francie debütált 1967-ben, de ő nem egy eredetileg is erre tervezett modell volt, hanem csupán a fehér Francie baba néger változata. Nem voltak afrikai arcvonásai, amikre a későbbiekben külön öntőformát készítettek. Így a valódi első fekete Barbie-nak általában Christie-t tartják, amit 1968-ban mutattak be.

Barbie állandóan követi a divatot, minden korszakban más és más volt a megjelenése:

Az ’50-es években jellemzően Elvis és a rock’n’roll, valamint a párizsi „haute-couture” volt a stílus, a ’60-as évek elején a legendás női idolok, mint Jackie Kennedy és Grace Kelly hatottak a Barbie-divatra is, majd Twiggy és a hippi mozgalom is hatással volt rá.

A ’70-es évek diszkó-korszakában a Szombat esti láz, a Bee Gees és az ABBA zenéjére táncolt.

A ’80-as években aerobic- és teniszlázban égett, emellett a Dallas és a Dynasty című filmsorozatok szereplőinek stílusát követte.

A ’90-es évek Barbiejára pedig a színes stílus volt jellemző és a vicces sportok megtestesítőjeként tűnt fel.

Az esélyegyenlőség nem csak a bőrszínekben mutatkozott meg Barbie-nál, hanem kerekes székes modell is létezik, mely valóban működő székkel és rámpával kapható.

A 2020-as nyári olimpiai játékokra pedig elkészítették azt a Barbie baba-kollekciót, amelyben a babák az öt új olimpiai sportágat űzik, így lesz gördeszkás, karatés, falmászós, baseballos és szörfdeszkás Barbie is.

Barbie népszerűsége első megjelenése óta töretlen.

Minden kislány álma általában, hogy egy ilyen baba boldog tulajdonosa legyen.

(forrás: wikipedia, képek: Pixabay, Pinterest)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?