You are currently viewing Bőrápolási, kozmetikai inspirációk – Válasszunk természetes dezodort!

Bőrápolási, kozmetikai inspirációk – Válasszunk természetes dezodort!

Most, hogy ennyire meleg van egyre többször merül fel a kérdés a vendégeim körében, hogy lecserélné a hagyományos tartalmú dezodorját egy bőr- és szervezetbarát deóra. Jó lenne, de milyenre?! Teszik fel a kérdést nekem.

Miért nem ajánlatos alumínium tartalmú dezodort használnunk?

A verejtékmirigy kivezető nyílását összehúzza, működésképtelenné teszi, ezért a szervezet nem tudja a méreganyagokat a bőrfelszínre üríteni. A méreganyag pang a szervezetben. Több cikk írja, hogy lehet összefüggés a mellrák és a nők dezodor használata között. A dezodor tartalma a mellhez közel szívódik fel, illetve a méreganyagok is a mellhez közel nem tudnak kiürülni a szervezetből. Érdekesség, hogy a rákos daganatok zöme a mellnek a hónalj felé eső részén alakul ki. A dezodorok hatóanyagai a bőrben felszívódnak, bekerülnek a véráramba, szöveteinkbe, ami károsítja a szervezetünket.

 

A hagyományos dezodorok legveszélyesebb összetevői

Alumínium és alumínium só

Alumínium származékot azért adnak a dezodorokhoz, mivel kiváló pórus-összehúzó hatásuk miatt gyakorlatilag meggátolják a nyirokmirigyeket az izzadásban. Gyakori összetevője a dezodoroknak a régóta alkalmazott timsó, amely összehúzza a mirigyeket, de nem tömíti el őket. Mivel kémiailag ez is alumínium-származék az INCI listában (hatóanyag táblázat) mint potassium alum kerül feltüntetésre. A timsó ártalmatlan.

PEG

A PEG- et, mint habosító vagy emulgeáló szereket használják a kozmetikai iparban. A fő probléma ezzel az anyaggal, hogy lemarja a bőr természetes védekező felületét, ezáltal könnyítve meg a kozmetikum bőrbe jutását. Sajnos azonban ez azt is jelenti, hogy mind a káros, mind a hasznos anyagok is könnyebben jutnak be.

Parabének

Elsősorban tartósítószerként használják őket. Több tanulmány beszámolt arról, hogy károsítják az emberi hormonrendszert, például lányoknál előrehozhatják az első menstruáció időpontját. Rákkockázatukról is vannak tanulmányok.

Triklozán

Anti-mikrobális összetevő, kutatások szerint megzavarja a hormonrendszerünket és akár az immunrendszerünket is. Egyes kutatások szerint fiatal lányok korai menstruációt okozhat, illetve kihathat a pajzsmirigy működésére is.

SLS (Sodium/Natrium Lauryl Sulphate)

Habzó hatása miatt kerül a legtöbb kozmetikumba. Maró hatású anyag, amely átjárhatóvá teszi a bőrt, és segíti a többi vegyszer bőrbe, s véráramba jutását.

 

Miért jobb a természetes dezodor?

A természetes dezodorok nem fogják eltömíteni a pórusaidat, úgyhogy izzadni fogsz. Ez egy természetes folyamat, jó, ha nem nyomjuk el méregtelenítésünk.  A kellemetlen szagokat a bőrön megtelepedő baktériumok alkotják, ezt a kókuszolaj, a gyógynövény kivonatok és az illóolajok semlegesítik, nem hagyják elszaporodni a bacikat.

A keményítő és a szódabikarbóna, ami a fő hatóanyaga a természetes deónak, az izzadságot „szívja fel, illetve a szódabikarbónának szagtalanító hatása is van. Sok termékben zsályát találtam, ami fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt kiválóan alkalmazható dezodorokban, ezen kívül teafaolajat is tartalmaz, ami többek között baktériumölő hatásáról ismert.

A saját tapasztalatom az, hogyha át szeretnél térni az alumíniumos dezodorról a természetesre, eleinte nem érzed hatékonynak az utóbbit. Ilyenkor még büdösebbnek érzed magad, mint annak előtte. Ekkor ürül ki a szervezetben felhalmozódott méreganyag. Érdemes legalább 21 napig használni, míg a szervezet átáll az új hatóanyagra. Azután már nem lesz kellemetlen a használata.

Több terméket megnéztem INCI lista alapján, általában ezek a hatóanyagok szerepelnek a természetes deókban. Ezeket nyugodtan használhatod!

Próbáld ki a természetes dezodorokat, hidd el, hosszú távon megéri!!

További kérdésekkel fordulj hozzám bizalommal!

Szeretettel,
Oláh Szilvi
mesterkozmetikus

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?