You are currently viewing Borokról könnyedén – 12.rész: Miért érdemes a tokaji borvidékre látogatni? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)

Borokról könnyedén – 12.rész: Miért érdemes a tokaji borvidékre látogatni? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy elfogult vagyok a tokaji borvidékkel szemben, hiszen nem tudnék máshol élni. A mai napig képes nagyot dobbanni a szívem, ha hazaérek. Úgy látom viszont, hogy ezt nem csak én gondolom így, mert elég sok külföldinek van lehetőségem borkóstolót tartani. Erről mesél a cikkben Árvay Angelika borakadémikus.

Idén járt már nálunk svéd, lengyel, amerikai, orosz, német, de a korábbi években érkeztek finn, észt, hongkongi, ausztrál, dél-afrikai, kínai, francia, portugál, spanyol látogatók. És tuti néhány ország még ki is maradt.

Néhányan még több ezer kilométert is hajlandóak voltak Európán belül utazni, hogy a borvidékünkre eljussanak. Mostanra az autópályának, négysávos útnak köszönhetően Budapestről kb. 2,5 órára vagyunk. Ebben a cikkben összeszedtem, hogy miért érdemes ellátogatni hozzánk – nem csak a külföldieknek:

1. Különleges tokaji édesborokat és szárazborokat kóstolhatsz. Sőt megkockáztatom, tudunk olyan bort mutatni, ami meglep. Gondolok itt arra, hogy a hozzánk látogatók egy része meglepődik, hogy egyáltalán van nálunk száraz bor. Sőt, egy teljes borsort is össze tudok állítani csak szárazakból. És még nemzetközi fajta, sauvignon blanc is van a kínálatunkban.

(fotó: Árvay Angelika)

Aztán ott van még azoknak a tábora, akik úgy érkeznek, hogy ők nem szeretik az édesbort, az aszút meg pláne nem. Igen ám, de nagyon sokszor kiderül, hogy nem tudják hogy édes borból is nagyon sokféle létezik. Az Édesem például nagyon gyümölcsös, virágos. Egy aszúban inkább az asztal gyümölcsök dominálnak, de krémes, tartalmas ízében. És nagyon szerencsések vagyunk, mert a borok savtartalma szépen ellensúlyozza az esetenként magas cukrot így nem érezzük gejlnek.

2. Csodás a táj. Jó-jó, én szerelmes vagyok a tájba, de megtörtént már, hogy azt mondták nekem, én biztos nem tudom, mennyire szerencsés vagyok, hogy itt élhetek, mert csodaszép. És tényleg. A szőlőshegyeket, és a vidéket nemcsak a jó levegő miatt érdemes meglátogatni, illetve a régi történelmi épületeknek, a pincéknek megvan a maga hangulata. De nagyon jó túra útvonalak is vannak a környéken, ha éppen ez a hobbink.

(fotó: Árvay Angelika)

3. Finom ételek. Nagyon sok helyen lehet jókat enni és inni szerte a világon, de azért az utazásunk megtervezésénél sokunknak nem utolsó szempont, hogy legyenek jó éttermek, helyi specialitások. Egy-egy program szervezésénél gyakran kérnek tőlem ajánlást, hova menjenek? Szerencsére jó pár helyet tudok ilyenkor ajánlani, ahol helyi alapanyagokból, a hagyományos és modern konyhát ötvözve főznek. Ráadásul sok helyen kipróbálhatjuk a bor-étel párosításokat is. Vannak olyan elméletek, miszerint minden bor ott ízlik a legjobban, ahol terem.

(fotó: Nagy Tímea-Grandevu)

4. Változatos programok. A tokaji borvidék 27 településből áll, így szinte minden hétvégére jut egy-egy fesztivál, borkóstoló program, különösen nyáron. Csak hogy néhányat említsek: Mádon júniusban a Jó Éjszakát Mád, ahol esti koncertek és rendezvények vannak, illetve szüretkor a Furmint Ünnep. Tarcalon ott van a Bűbájos hétvége, Tokajban a Bornapok, de ha nem feltétlenül a bor a legfontosabb, akkor érdekes lehet a Zempléni fesztivál, ahol a koncerteken van a hangsúly. Mivel Rátkáról származom, nem hagyhatom ki a Töltött káposzta fesztivál említését sem, amikor általában 21 üstben fő a 100-100 adag töltött káposzta.

De ha nem fesztiválszezonban vagy éppen esős időben érkezünk meg, az sem baj, mert több múzeum is várja az érdeklődőket. Vagy egy másik remek program a csokoládé készítés a szerencsi Interaktív Csokoládé Műhelyben, ami tuti nyerő lehet gyerekkel is!

5. Jó fej emberek. Erre csak azt a sztorit mondanám el, hogy vendégeink megkóstolták a faluban az egyik meggyfa termését. Majd aggódva nézték a nénit, aki kijött szólni. Aztán meg meglepődtek, mert a tulajdonos létrát hozott nekik, hogy szedjenek nyugodtan, amennyit akarnak!

(fotó: Árvay Angelika)

 

Összefoglalva: szerintem mindenki megtalálhatja azt a programot, bort, települést, ami a legközelebb áll a szívéhez. Sőt, legutóbb volt olyan is a kóstolónkon, aki nem ivott alkoholt, mégis úgy távozott, hogy még számára is érdekes volt, ráadásul imádja a szép tájakat és szereti az itt élő embereket. Akkor miért is ne lehetne a következő úticél éppen Rátka?

Ha pedig érdekel az én sztorim a hozzánk látogató külföldiekről, akkor nézd meg a Borokról könnyedén erről szóló  videóját!

(kezdőkép: Photo Balance)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?