You are currently viewing Borokról könnyedén – 15. rész: Hogyan párosítsunk bort étellel? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)

Borokról könnyedén – 15. rész: Hogyan párosítsunk bort étellel? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)

Nagyon szeretek enni ez nem titok. A bor-étel párosításos videómnál meg is jegyezte a párom, hogy látszik, hogy  ez a kedvenc témám, mert igencsak csilingel a hangom, ha az evésről van szó. – Ezért is szól erről Árvay Angelika Borokról könnyedén sorozatának következő része.

Én megnézem mindig előre, ha egy új étterembe megyünk, hogy mi szerepel az étlapon. Na jó, néha még akkor is, ha már voltam ott, képes vagyok évekkel később visszaemlékezni, mit ettünk egy kirándulás alkalmával.

Arra viszont mondjuk sokszor nem emlékszem pontosan, milyen útvonalon kell arra menni…  Ezt is sokszor megkapom, hogyan lehet, hogy már százszor mentünk egy útvonalon és mégsem tudom az utat, ha nekem kell vezetni. Nem tudom egyedül vagyok-e ezzel, de ha az anyósülésen ülök én bizony nem úgy figyelem az utat, hogy máskor is odataláljak. Bezzeg a kaja, az sokszor a retinámba ég.

Na és ha már van borunk és szeretek enni is, akkor evidens, hogy szeretek eljátszani azzal, hogy milyen ételekhez milyen borokat kínáljunk. Sokszor hallottam az elmúlt időszakban vendégektől: én nem értek a borokhoz, nem merek ételhez sem ajánlani. Viszont nekem van egy nagyon egyszerű megoldásom, ami biztosan segíthet.

A legtöbb nő imádja a színeket. Így vagyok ezzel én is. A tippem pedig, hogy a legegyszerűbb amire gondolj, ha éppen az ételedhez keresed a hozzá illő bort, az az legyen, hogy milyen színű a bor és milyen színű az étel. Ugye ez így könnyen megjegyezhető?

Szóval: ha halat, fehér húst (csirke, pulyka) vagy mondjuk salátát, zöldséget fogyasztunk, akkor jöhet a fehérbor. Ha vörös húst (bárány, marha, sertés) készítettek, akkor pedig nyugodtan gondolkozzunk vörösborban.

A száraz pezsgő pedig azért szuper választás, mert nagyon sokféle ételhez lehet kínálni .

Ez természetesen egy alapszabály, de ami nagyon fontos lenne: próbálkozni, kísérletezni és kóstolgatni!!!

Ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy neked is az a hagyományos kombináció fog bejönni, ami a nagykönyvben van.

Sosem felejtem el amikor sok-sok évvel ezelőtt ajánlottam harcsa-halászléhez száraz furmintot az egyik barátomnak. Rám nézett csodálkozó szemekkel: de ahhoz kadarkát kellene inni! Ami persze igaz is, az említett színpárosítás alapján tökéletes választás a paprikás halászléhez a kadarka vagy akár mondjuk pinot noir. Ráadásul ő pont Szekszárdon lakott ahol eleve inkább a vörösbor dominál. Mindenesetre az ebéd után megjegyezte, hogy bármilyen meglepő igazam volt, neki is ízlett.

Ami pedig még a tanácsom, hogy nyugodtan próbálgassuk a társaságban, kinek mi ízlik. Jó játék lehet egy kerti parti alkalmával is, hogy töltsünk több pohárba többféle borból (rozé, vörös, fehér, pezsgő, édes bor) és egy-egy falathoz kortyoljunk más-más bort.

Ha még egy kis csavart is vinni szeretnénk a dologba, akkor akár „vakon” is kóstolhatunk. Kössük be a szemünket és ekkor még véletlenül sem fog befolyásolni a bor színe, vagy hogy ízlik vagy nem ízlik. Vagy ha van fekete, nem átlátszó a poharunk, akkor azzal is vehetünk bele egy csavart.

A desszertek esetében is működhet a színek vizsgálata, azaz mondjuk egy barackos tejpitéhez egy tokaji késői szüretet kínálnék, egy meggyes csokiszufléhoz, ha nem túl édes, akkor jöhetne egy testesebb merlot, vagy ha édes akkor egy portói.

Itt viszont mindig vegyük figyelembe, hogy ha óriási a különbség a bor és az édesség cukortartalma között, az elég furcsa ízhatást okozhat. Persze ki tudja:  lehet, hogy mi pont azt szeretjük?!

Kísérletezgessetek nyugodtan és ha találtok egy jól működő párosítást,

írjátok meg nekem emailben vagy osszátok meg a többiekkel is

a Borokról könnyedén facebook csoportban!

(képek: Nagy Tímea – Grandevu)

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?