You are currently viewing Borokról könnyedén – 20. rész: Mit csinál egy borász, ha nem szüretel? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)
dav

Borokról könnyedén – 20. rész: Mit csinál egy borász, ha nem szüretel? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)

Sosem felejtem el azt az arcot, amikor valaki pontosan ezt a kérdést szegezte felém. Még ijedtnek is tűnt, hogy vajon hogy bírjuk az unalmas időszakokat? Elárulom, olyan időszakra nem nagyon emlékszem…

Én olyan vagyok, ha nincs munka, akkor csinálok magamnak vagy gyorsan tanulok valamit, ha nagyon unatkoznék. Igaz két kisgyerek mellett erre sok esély nincs, de azért azt látom, hogy egy borászatnál eleve adódik mindig munka.

Az mondjuk igaz, hogy a legmozgalmasabb időszak a szüret ideje, hiszen rengeteg döntést kell hozni. Reggel indul a szőlő leszedése, aztán amikor beérkezik, minél gyorsabban igyekszünk fel is dolgozni.

Én olyan szerencsés vagyok, hogy a családom több tagjával együtt dolgozom, így a fizikai munka nagy részét leveszik a vállamról, de azért még így is érzem, főleg a stresszt. Mert néha nagyon nehéz eldönteni, hogy most szedjünk, ne szedjünk? Annyi tényezőt kell figyelembe venni és bár leginkább az időjárás viszontagságainak vagyunk kiszolgáltatva, azért néha még a seregélyekkel, rókákkal, darazsakkal vagy akár énekes madarakkal is számolnunk kell.

Na, de ha már bent van az összes szőlő (ami a tokaji borvidéken az édes bor és az aszú készítés miatt igencsak eltolódhat, volt már hogy decemberben szedtük le az utolsó fürtöt), akkor kezdődik a borokkal a munka.

Az erjedés után is adódik feladat, hordóba fejtés, szűrés vagy akár kénezés, ami ahhoz szükséges, hogy ne oxidálódjanak a boraink és megtartsák világosabb színüket és ízüket.

Ha már elkészültek a borok, akkor kezdődhet a házasítás, vagyis a különböző tételek „összeöntése”.

Kóstoljuk a borokat (persze nem csak ilyenkor, hanem már a musttól kezdve folyamatosan nyomon követjük hogyan fejlődnek) és eldöntjük, hogy külön kerülnek majd palackba vagy esetleg tartályba /hordóba vagy egyes tételek házasítása során még jobb bor készülhet.

Mi ugyan nem rendelkezünk saját palackozóval, hiszen kicsik vagyunk, de azért a borokat elő kell készíteni a palackozáshoz is, elszállítani és minden palackozáshoz szükséges anyagot beszerezni.

Az adminisztrációt nem szeretném hosszan elemezgetni, pedig lehetne… De röviden: szőlőszármazási, borszármazási, forgalomba hozatali engedély, készletjelentés, értékesítési jelentés, szállítás esetén borkísérő okmány, pincekönyv vezetése, stb. És itt még csak a hegyközségi részről beszéltünk, de van még néhány egyéb hivatal. Elég sok papírt ki kell töltenünk, egyszer remélem, hogy a környezetvédelem miatt is lehetőség lesz valahogy ennek a csökkentésére…

És egy családi borászatnál sok munka hárul mindenkire. Nálunk csak családtag tart borkóstolót, amit nem tudom, meddig tudunk tartani, de most még így van.

Magyarokat és külföldieket (angolul) is örömmel látunk, viszont a tervezés miatt nagyon fontos az előzetes bejelentkezés. Cserébe biztos, hogy tudunk válaszolni minden borral kapcsolatos kérdésre!

A marketing nagy részét is mi csináljuk – igaz nem mindent és látjuk, hogy mennyivel lehetne még jobban. Kicsit úgy érzem, mindenhol (is) ott kell lennünk.

Szóval van Facebook, Instagram fiókunk, fent vagyunk a Tripadvisor-on és van most már Youtube csatornánk is.

Persze nem csak otthon tartunk borkóstolót, bár mi nagyon ritkán jelenünk meg fesztiválokon, de ez is pincészettől függ, vannak akik folyamatosan járják az országot: borkóstoló, borvacsora, fesztivál.

Mi főleg Mádon állítunk ki és emellett 2 fesztiválon vagyunk jelen. De bemutatni a borokat szívesen megyünk bárhova.

És még nem beszéltem a szőlőtermesztésről! Hiszen tavasztól őszig rendesen ad munkát, még akkor is, ha nálunk is van egy csapat aki dolgozik, de kitalálni a munkákat, a permetezést és a gépi munkákat megcsinálni is elég nagy feladat.

Szóval unatkozás nincs, ellenben elég szép és változatos munkát végezhetünk egész évben.

Ha bővebben szeretnél tudni a borokról, várlak szeretettel a Borokról könnyedén FB-csoportunkba, ahol kimerítően tudunk mindenről beszélgetni.

Szeretettel,
Árvay Angi

(A képek a szerző tulajdonát képezik.)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?