You are currently viewing Borokról könnyedén – 22. rész: Hogyan főzzünk borral? Őrületesen egyszerű tippek!
cof

Borokról könnyedén – 22. rész: Hogyan főzzünk borral? Őrületesen egyszerű tippek!

Igencsak divatos manapság a bor és étel párosítása, aminek nagyon örülök, hiszen ha valaki szereti a jó ételeket és a kiváló borokat, akkor egy-egy szuper ötlet alapján kedvet is kaphat, hogy egy olyan ételben is kipróbálja a bort, amiben nem szokta.

Bevallom, az elmúlt időszakban rengeteg meglepő tippet kaptam, amiket szép sorjában ki is próbálok. Remélem lesz olyan ötlet, ami nektek is bejön.

1.Klasszikusok

Van néhány étel, amit el nem tudok képzelni bor nélkül és ahogy a csoportomban (Borokról könnyedén) kiderült, más sem. Ilyen a rizottó, a francia hagymaleves és a vadpörkölt. Az első kettőhöz fehéret, a pörkölthöz természetesen vöröset ajánlottak és ezzel egyet is tudok érteni.

De ha egy kicsit elrugaszkodunk ezektől, lássuk még mit tudunk kipróbálni?

2.Tartármártásba aszú?

Legutóbb a nagynéném ebédelt nálunk, aki híresen finom tartármártást készít. Na nem a „csak belenyomjuk a tejfölbe a majonézt”, hanem ő ki is keveri tojásból. Arra viszont nem számítottam, hogy megkérdezi, van-e esetleg otthon egy pár csepp aszúnk a mártáshoz? Micsoda? Erre nem emlékeztem, hogy gyerekként bor is lett volna benne, de lehet, hogy akkor még a kiskorúakra való tekintettel kihagyta. Persze nálunk pont volt és tényleg vitt bele egy olyan csavart, ami nagyon ízlett. Kiváló volt a hortobágyi húsos palacsinta és a rántott karfiol mellé! De azért ne keseredjünk el, ha éppen nincs otthon aszú, szerintem egy késői szüretelésű édes bor is jó lehet.

3.Zöldbabfőzelékbe sauvignon blanc?

Erre én is felhúztam a szemöldökömet… Egyébként nagyon szeretem a főzelékeket (most igen, pedig gyerekként nagyon utáltam), különösen a zöldbabot. De bort eddig nem gondoltam volna belerakni, de hát miért is ne? Ráadásul egy kedves baráti házaspártól jött az ötlet, hogy ők pedig mindig Árvay sauvignon blanc-nal bolondítják meg ezt az ételt. Persze nem muszáj ragaszkodni ehhez a fajtához, de én száraz fehérbort raknék bele, az fix!

4.Stroganoff bélszínbe furmint?

Bevallom, nem szoktam ezt az ételt készíteni, enni viszont igen. De valahogy nem raktam össze, hogy bor is kell hozzá, pedig de! A bélszínnél ráadásul rögtön a vörösbor ugrik be, viszont ebbe fehér kell. És a furmint szerintem tuti jó választás bele!

 

Amit meleg szívvel ajánlani tudok, hogy ha főztök borral, akkor bizony érdemes a vacsorához (ebédhez) is ugyanabból a borból felszolgálni egy pohárral, mert sokkal nagyobb harmónia lesz így a bor és az étel között.

A mostani videómban bor és étel párosítás ötleteket ajánlok Nektek.

Ha nálatok is lapul pár bevált boros recept, kérlek osszátok meg velem emailben (angelika@arvay.eu) vagy a Borokról könnyedén Facebook-csoportomban!

Szeretettel,
Angi

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?