You are currently viewing Borokról könnyedén – 23. rész: Milyen bor passzol az egyes évszakokhoz?
dav

Borokról könnyedén – 23. rész: Milyen bor passzol az egyes évszakokhoz?

Gyakran kérdezik tőlem, hogy melyik a kedvenc borom? Szívesen válaszolok, de előtte tisztázni szoktam, hogy sajátra gondolnak vagy a számomra legkedvesebb fehérre, vörösre, magyarra vagy esetleg külföldire?

Aztán még tovább gondolom általában, hogy attól is függ a válasz, hogy éppen milyen a hangulatom, milyen ételhez szeretnénk párosítani és az is meghatározó, hogy éppen milyen évszakban járunk.

Hogy miért? Más ital eshet jól nekünk különböző hőmérséklet esetén, attól függően, hogy mennyi a napsütés vagy mennyire borongós az időjárás.

Ősszel már hamarabb lesz sötét és kint is hidegebb van. Jöhetnek azok a borok, amelyek testesebbek és akár egy kicsit magasabb alkoholtartalommal gyorsabban felmelegítenek. Ilyenkor szívesen iszom én is esténként egy pohár dűlőszelektált Furmintot, de jöhet egy hordóban érlelt Chardonnay vagy akár Hárslevelű, Ezerjó.

Fotó: Furmint Photo

Ebben az évszakban szívesen bontok egy palack édes bort is, egy késői szüretelésű tokaji bort például. Egy hűvösebb estén jó érzés befészkelődni egy nagy takaróba és mondjuk egy pohár Édesem kíséretében olvasni könyvünket vagy nézni egy jó filmet… Hamarabb felmelegszik a testünk és a lelkünk.

Télen mivel még alacsonyabb a hőmérséklet, jöhetnek a testes vörös borok, jól esik egy Cabernet Franc vagy Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah.

Fotó: Árvay Angelika

Nyugodtan nyúlhatunk egy magasabb cukortartalmú aszúhoz vagy édes szamorodnihoz is, hiszen krémessége, aszalt gyümölcsei különösen jól eshetnek, ha kint havazik vagy sötét az idő.

Ha kinti rendezvény van vagy esetleg megfáztunk, akkor pedig nyugodtan kortyolgassunk forralt bort. Ezt persze ne a legdrágább borból készítsük, de ügyeljünk azért arra, hogy jó minőségű legyen az alap!

Tavasszal ahogy ébredezik a természet, melegedik az időjárás, én is vágyom általában valami frissre, vibrálóra, könnyedebb borra. Úgyhogy a könnyedebb vörösök jó választás lehetnek. Honnan tudom, hogy könnyedebb? Általában a szín segítségemre van, ugyanis világosabbak ezek a fajták. Egy jó fűszeres Kadarka vagy gyümölcsös Kékfrankos jöhet! Vagy egy száraz Sárgamuskotállyal, ami ízében már virágokat, gyümölcsöket hordoz magában, máris készülhetünk a nyárra.

Fotó: Spéder Ferenc

Nyáron dübörög általában a rozé bor fogyasztás, az illatos fajtákkal, egyszerűbb fehér borokkal és pezsgőkkel együtt. És ilyenkor van a fröccsnek is az ideje. Bevallom nyáron én is szívesen kortyolgatok fröccsöt akár még jégkockával, mentával is. Pedig kaptam már olyan kérdést, hogy iszik-e vajon egy igazi borász fröccsöt?

Fotó: Árvay Angelika

Ha érdekel, hogy én legszívesebben milyen borból iszom a fröccsöt, illetve milyen fajtái vannak, akkor sok szeretettel ajánlom videómat.

Ha pedig megosztanád velem és másokkal is, hogy melyik szerinted az éppen aktuális, a mostani évszakhoz illő bor, várlak a Borokról könnyedén zárt Facebook csoportomban.

Szeretettel,
Angi

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?