You are currently viewing Borokról könnyedén – 25. rész: Hidegen vagy melegen?
bdr

Borokról könnyedén – 25. rész: Hidegen vagy melegen?

Veletek történt már hogy kértetek egy pohár bort aztán csalódás ért, mert meleg volt? Velem sokszor! És nem csak nyáron…

Természetesen ha melegünk van, akkor hűsítően hat ha hideg az italunk, de ettől talán fontosabb, hogy ha magasabb a hőmérséklet, akkor nem minden (gyümölcs, virág) illatot érzünk, ami mondjuk szerepel a borleírásokban. Viszont ilyenkor például az alkoholt és más illékony anyagokat (az édes borok esetében például az illósavat) fokozottabban érezhetjük, akár túlzónak is. Megfelelő hőmérséklet esetén ezek az elemek „nem lógnak ki”.

Ráadásul, ha a kint meleg van, akkor hiába jól behűtve kerül a pohárba a bor, gyorsan felmelegedhet. Így apró praktika lehet, ha például nem csak a bort, hanem a poharat is lehűtjük. Ezt különösen pezsgők esetében mondhatni „melegen” ajánlom…

Fotó: Furmint Photo

De talán az kevésbé ismert, hogy a borok esetében nem csak az lehet gond, hogy túl magas, hanem az is, hogy túl alacsony a borunk hőmérséklete. Ebben az esetben előfordul, hogy egyszerűen semmilyen illatot nem érzünk, nem hogy azokat, amelyeket mások szerint kellene. Ez a vörösborok esetében még egy fémesnek tűnő illattal is társulhat. Egy vodka vagy erős törköly pálinka esetén tehát nem gond, ha a fagyasztóból veszi elő a házigazda, de ugyanez nem szerencsés, ha a borral fordul elő.

A boroknál számomra nagyon fontos, hogy lassan, kortyolgatva élvezhessük a megfelelő illatokat és ízeket. Ha pedig nem jól lőttük be a hőmérsékletet, akkor igencsak sokat le tud vonni az élvezeti értékéből.

Mi is akkor a „szabály”, mit mennyire hűtsünk?

Ahogy szoktuk is mondani, a pezsgőt nyugodtan jégbe hűtve lehet felszolgálni, azaz kitöltés után jól tesszük, ha jéggel teli pezsgősvödörben hűtjük.

Általánosságban a száraz fehérborokat hűvösebben, az édeseket kicsit magasabb hőmérsékleten, a vörösborokat pedig szobahőmérsékleten szokás felszolgálni. De ez utóbbival bánjuk óvatosan, mert nem mindegy, hogy milyen évszak van, vagy ki mennyire fázós és ezért hány fokos szobában érzi jól magát.

cof

De mit tegyünk, ha nem a számunkra legjobb hőmérsékleten érkeztek a borok?

Ha túl meleg, akkor vagy vissza a hűtőbe (esetleg rövid időre mélyhűtőbe, de ezzel azért óvatosan! Láttam én már döbbent arcokat ottfelejtett jeges borospalackot szedve ki hetekkel később…) vagy esetleg ha van jég, akkor egy jeges vödörbe (akkor hűt a legjobban, ha nem csak jégbe, hanem jeges vízbe állítjuk a palackokat) tehetjük a palackot. Magát a jégkockát nem ajánlom a borba, hacsak nem fröccsöt szürcsölünk vagy esetleg koktélt. Egyébként én nem szoktam jéggel vizezni a boromat, akkor inkább várok, amíg lehűl…

Ha pedig hideg a vörösbor, akkor ebben az esetben megmelengethetjük óvatosan a kezünkben. Hogy pontosan hogyan, azt megmutatom a videómban, illetve azt is elárulom, hogy pontosan milyen hőmérsékleten szokás az egyes borokat felszolgálni.

Ha pedig bővebben és profibban szeretnél tudni a borokról, akkor várlak  Borokról könnyedén zárt Facebook csoportomban!

Szeretettel,
Árvay Angi

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?