You are currently viewing Borokról könnyedén – 26. rész: Poharat a kézbe!

Borokról könnyedén – 26. rész: Poharat a kézbe!

Poharat mindenki tud fogni, nem? –tehetnétek fel a kérdést. Tapasztalatom szerint ez boros pohárra nem igaz sajnos.

Kezdő borfogyasztóknál, vagy nem annyira gyakorlott kóstolóknál bizony előfordul, hogy a kehelynél markolásszák a poharat.

És hol látok ilyet? Mindenhol!

A sorozatokban a színészek, a partikon a celebek. De ne higgyük, hogy ez csak Magyarországon fordul elő, mert általános tendencia máshol is.  Persze mindent meg kell egyszer tanulni, hogyan is kell helyesen csinálni… ez is közéjük tartozik.

És miért nem jó, ha összefogdossuk a poharat? Két dolog miatt nem szerencsés:

Az egyik, hogy bizony sokszor csúnya, koszos lesz a pohár, mert otthagyjuk rajta az ujjlenyomatunkat. És a borok kóstolásakor meg szoktuk a színét is nézni, vagy azt hogy tiszta, átlátszó-e a bor. Így zavaró lehet a maszat, pláne ha előtte mondjuk kézzel ettünk egy kerti partin, és így nem is olyan kicsi az a folt.

A másik ok pedig, hogy nagyon nem mindegy, milyen hőmérsékleten fogyasztjuk a borokat. (Ha érdekel a téma, akkor szeretettel ajánlom múltkori cikkemet! Ha nem olvastad, itt megteheted!)

Az illatok, ízek sokszor egy adott hőmérsékleten sokkal inkább előjönnek, és így az élvezeti értékük is akkor a legnagyobb, ha nem túl hidegen vagy esetleg túl melegen kapjuk a poharunkba.

Főleg az lehet a gond a rossz pohárfogás és tartás esetén, hogy elkezd gyorsan melegedni a bor. Eleve ha a nyári melegben a hűtött bor a poharunkba kerül, akkor mindenképpen bele kell kalkulálni a hőmérséklet meghatározásánál, hogy a pohár is meleg lehet és mivel a kinti hőmérséklet is az, így gyorsabban melegszik az italunk, mint terveztük.

Egyébként egy alkalommal nézhető el, ha a tenyerükben melengetjük a kelyhet (de ekkor is óvatosan!) éspedig: ha nagyon alul van hűtve a borunk és egyszerűen semmi illatot nem érzünk.

Ha érdekel az is, hogy hogyan „pörgessük” a poharunkat, hogy minél inkább érezzük az illatokat, avagy hogyan is csinálják a profik, nézd meg videómat!

Ha pedig bővebben és profibban szeretnél tudni a borokról, akkor várlak  Borokról könnyedén zárt Facebook csoportomban!

Szeretettel,
Árvay Angi

(képek: Molnár Csilla)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?