You are currently viewing Borokról könnyedén – 28. rész: Hogyan bontsunk ki egy boros palackot?

Borokról könnyedén – 28. rész: Hogyan bontsunk ki egy boros palackot?

Okozott már gondot hogy kivarázsold a dugót a boros palackból dugóhúzó nélkül? Bevallom nekem igen…

Az is igaz, hogy sajnos nem vagyok jó az eszköz nélküli borbontásban, de mondjuk ismerek olyanokat akik igen. Még egyetemi éveim alatt fordult elő, hogy parafadugóval lezárt bort „varázsoltunk ki” egy fakanál segítségével egy kisebb veszteség árán.

Aztán egy szüreti program alatt az is előfordult, hogy a szőlőben döbbentem rá: itt bizony alternatív megoldásra lesz szükség, mert a dugóhúzó otthon maradt. Sebaj!

A környezetemben lévő férfiak egy része nagyon kreatívnak és gyakorlottnak bizonyult. A számomra addig ismeretlen „ütögetős” technikával egy oszlopnál megoldották. Elmondásuk szerint a katonaságnál tanulták.

Fotó: Spéder Ferenc

Ebben a cikkben inkább a hagyományos módszereket ismertetném veletek, amik azért lényegesen egyszerűbbek.

Először is a csavarzáras borok megjelenésével mindenki gond nélkül ki tud bontani egy palackot. Amikor nagyjából 10 évvel ezelőtt egy borbáros partnerünk kérésére egy nagyobb tételünket nem parafadugóval, hanem csavarzárral zártuk le, voltak álmatlan éjszakáim.

Ekkor már a tanulmányaim során sok külföldi csavarzáras borral találkoztam, viszont nekünk nem volt tapasztalatunk, nem tudtam hogyan fogják fogadni a vásárlóink. Szerencsére inkább hálálkodó üzeneteket kaptunk és a bor gyorsabban fogyott, mint előtte. Ugyanis sokkal egyszerűbb csak elcsavarni a csavarzárat egy nagyon zsúfolt szombat esti buliban, mint másodperceket a bontásra fordítani. És vissza is zárható gond nélkül, ha marad másnapra! Illetve azt is tapasztaltam a nők egy részénél, hogy félnek a dugó kihúzásától!

Fotó: Dr. Domokos Tamás

Másodszor mi kedveljük az üvegdugós lezárást is, ami egy üvegdugó, szilikon gyűrűvel. Ez is nagyon könnyen kitolható, visszarakható. Igazán esztétikus és különleges is. Van, aki elkérte tőlünk az üres palackot pálinka vagy szörp tárolására.

Harmadszor pedig nagyon szuper dugóhúzókat lehet már kapni, úgyhogy szerintem a parafadugós bor bontása sem okozhat problémát senkinek sem egy kis gyakorlás után.

Bár a száraz boraink nagy részénél már mi sem parafát használunk, az édes boroknál és a dűlőszelektált furmintok egy részénél azonban továbbra is.

Ha érdekel, hogyan is bontok én ki egy palackot (vagy akár a többi lezárási mód),

akkor nézd meg a cikk végi videómat!

Azt viszont fontosnak tartom elmondani,, hogy akkor se keseredj el, ha érnek kudarcok eleinte, mert nem egyforma a parafadugó minősége, lehet keményebb vagy némelyik bizony kicsit morzsálódhat. Sőt, volt olyan tételünk, ahol sokszor kettétört a dugó, így igencsak nehézkesnek éreztem a bontást.

Fotó: Furmint Photo

Amit én javaslok: nyugodtan gyakorolj otthon! Persze ne feltétlenül egyedül igyuk meg az összes gyakorlással kibontott bort. Kitűnő alkalom rá egy házibuli, ha barátnőkkel tartunk egy csajos estét vagy esetleg éppen borral készülünk főzni.

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás és a számunkra ideális dugóhúzó megtalálása a lényeges kérdés, próbálgassátok nyugodtan a különböző típusokat.

Ha kérdésetek van vagy szeretnétek megosztani másokkal is, hogy ti mit gondoltok boros kérdésekről, akkor várlak a Borokról könnyedén Facebook csoportomban.

szeretettel,
Árvay Angelika

(kezdőkép: Furmint Photo)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?