You are currently viewing Borokról könnyedén – 29. rész: Mit NE csinálj egy borkóstolón?

Borokról könnyedén – 29. rész: Mit NE csinálj egy borkóstolón?

Én abban hiszek, hogy nagyon fontos más véleménye, más személyes szférája és amennyire tudjuk, ne zavarjuk a másikat abban a tevékenységben, amit csinál.

Miért ne lenne így egy borkóstolón is? Ráadásul az a tapasztalatom hogy sokszor nem is direkt nehezítjük meg a borkóstoló élményt, hanem egyszerűen csak hiányzik a megfelelő információ.

Nézzük is, hogy mi az, amivel nem szerzünk piros pontokat egy borkóstolón,

de lehet hogy eddig nem is jutott eszedbe:

Mi nők imádjuk az illatokat: borban, ételben, parfümben. No, és ez utóbbival okozhatunk például kellemetlenséget.

Bevallom, én 15 éve nem használok állandóan parfümöt, pedig előtte nem maradt ki nap nélküle. Általában az illatot, amit magamra fújtam, vagy a hangulatomhoz vagy a viselt ruhámhoz igazítottam. Abban az időszakban éppen a londoni WSET diploma vizsgámra készültem és mivel többen jártunk Magyarországról, ezért szerencsére volt kivel kóstolni a megadott bortételeket.

Emlékszem, hogy egy számomra nagyon érdekes bort kóstoltam egy sétáló kóstolón és a poharamat az egyik barátom orra alá tettem, hogy ő is szagolja meg. Erre ő csak annyit mondott: „Én a parfümödön kívül az égvilágon semmit sem érzek…”

Elsőre nem értettem, hiszen engem egyáltalán nem zavart a saját illatfelhőm, mellette nyugodtan éreztem mindent, de kíváncsiságból utána többször elkértem a többiek poharát és egyszer csak rádöbbentem, hogy tényleg!

Persze nem csak a parfüm, hanem bármilyen egyéb kozmetikum (rúzs, szájfény, stb.) is lehet ludas abban, ha mi, illetve a körülöttünk lévők nem érzik a bor illatát és esetleg ferde szemmel néznek ránk.

Más a helyzet, ha egy borászatba megyünk kóstolni (ha érdekel, hogy szerintem mit érdemes tudni egy borkóstolóról akkor olvasd el erről szóló cikkemet itt) és más, ha éppen egy sétáló kóstolóra vagyunk hivatalosak. Viszont az biztos, hogy örülni fognak nekünk, ha visszafogott az illatunk. Ami persze nem jelenti azt, hogy ezért ne zuhanyozzunk előtte pár napig, mert akkor másféle szagokat okozunk…

Kellemetlen lehet egy sétáló kóstolón az is, ha tömeg van és nehezen férünk oda a borászhoz. Ilyenkor az a tanácsom hogy a türelem sokat segíthet és bánjunk úgy a többi ott lévő emberrel, ahogy szeretnénk, hogy velünk is viselkedjenek. Ez persze nem csak a borkóstolóra, hanem az élet többi területére is vonatkozik.

Azt is tapasztaltam már, hogy néha abból akadnak félreértések egy borászatnál lévő kóstolón, hogy nem megfelelő az információáramlás. Nem olyan régen kaptunk egy negatív értékelést az egyik kóstolónk után. Meglepődtem, mert nem láttam, hogy nem éreznék jól magukat. Aztán kiderült, hogy rég nem látott barátok töltöttek nálunk egy estét és azt nehezményezték, hogy nem tudtak egymással beszélgetni.

Csak azt sajnáltam, hogy ezt korábban nem jelezték nekünk, mert rugalmasak vagyunk (azt gondolom, nem vagyunk ezzel egyedül a borászatok között) és akkor úgy készültünk volna.

De most már ezt is tudjuk, úgyhogy azóta elkészült a gyakori kérdések információs tájékoztató levelünk ,amit mindenkinek elküldünk a program előtt.

A lényeg, hogy nyugodtan kérdezzünk vagy jelezzük egy kóstoló előtt, ha van valami speciális kérdésünk vagy kérésünk.

De nekem is feltehetitek a Borokról könnyedén Facebook csoportomban, nagyon szívesen válaszolok rá!

Szeretettel,
Árvay Angelika

(képek: Olaf Kuziemka)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?