You are currently viewing Borokról könnyedén – 5. rész: Miért igyunk bort? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)

Borokról könnyedén – 5. rész: Miért igyunk bort? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)

Tényleg jót tehet az egészségnek a borozás? Erre a kérdésre ad választ nekünk Árvay Angelika borakadémikus, a Borokról könnyedén sorozatának mostani részében. (Csak megsúgjuk: szerintünk a bor igenis nagyon egészséges!)

Szerintem igen, abszolút jót tesz az egészségnek a bor! Én a családommal borokat készítek, tehát érhet az a vád, hogy hazabeszélek. Mindenesetre összeszedtem néhány információt, hogy milyen jótékony hatásai vannak a bornak. Persze a mérték itt is számít, de hát minél nem? Akár a túlzásba vitt sport is lehet káros, vagy az egyoldalú táplálkozás is okozhat betegséget. Viszont ha mértékkel fogyasztunk borból, főleg étellel párosítva számos jótékony hatása lehet.

Például javulhat az emésztésünk.

Jót tesz a szívünknek, csökkenhet a szív és érrendszeri betegségek kockázata. Ennek talán leghíresebb ismert kutatása a „francia paradoxon” kifejezés arra a megfigyelésre utal, miszerint bár mind a francia, mind az amerikai lakosságra jellemző a telített zsírokat tartalmazó étrend, a dohányzás és a kevés testmozgás – vagyis a szív- és érrendszeri betegségek összes rizikófaktora – a franciáknál a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása lényegesen alacsonyabb, mint az amerikaiaknál: 36% a 75%-kal szemben. A dolog magyarázatát abban találták, hogy a franciák sokkal több bort isznak…

Csökkenhet az Alzheimer és Parkinson kór esélye.

Segíthet a 2-e típusú cukorbetegség megelőzésében.

fotó: Domokos Tamás

Csökkentheti a magas vérnyomás esélyét.

Nem jelentős mennyiségben, de vitamint is bevihetünk a borokkal: az A-vitamin termelődéséért felelős karotin, nyomokban C-vitamin, illetve B1-, B2-, B3-, B12- és E. Emellett kálium és magnézium, vas, cink és mangán fordul elő benne.

Sőt, még tovább is élhetünk. Nemrég olvastam egy amerikai cikket, amelyben egy érdekes kutatás szerepelt. 1600 olyan ember szokásait vizsgálták, akik 90 év felettiek voltak. És mi volt a 2 jellemző tulajdonságuk? Természetesen a mérsékelt borfogyasztás, illetve a kávézás. Még jó, hogy én mind a kettőt szeretem!

Az az igazság, hogy a legtöbb cikk és kutatás, amit találtam a vörösbor jótékony hatását emeli ki. Jelentős mennyiségű, antioxidáns hatású flavonoid, polifenolok illetve rezveratrol található ugyanis a vörösborban, ami a szőlő héjában és magjában található. A kékszőlőt ugyanis gyakrabban áztatják és így több kedvező anyag oldódik ki a borkészítés során.

Mi viszont fehérbort készítünk, így gyakran meg is kaptam a kérdést, hogy akkor a fehérbor nem is számít? De! Szerencsére a fehérborban is megtalálható minden, csak kisebb arányban, így nyugodtan ihatunk fehérbort is, sőt kicsivel többet is akár…

fotó: DiVino

Ráadásul vannak fehérborok, ahol szintén jellemző az áztatás (a szőlő héjával való érintkezés, így oldódnak ki kedvező anyagok). Az aszúbor és a tokaji késői szüretelésű, botritiszes borok esetében pedig még tiramint és szerotonint is beviszünk a szervezetünkbe. Ezek az örömérzetért és feszültségoldásért felelősek.

Szóval az édes boroktól akár boldogabbak is lehetünk!

Na de mennyit igyunk?

Nem olyan régen láttam egy műsort, ahol orvosok járták körül a témát, de őszintén szólva nem gondolom, hogy van egy egységes álláspont. Amivel egyet tudtam érteni, hogy nem lehet általánosítani, hogy pontosan mekkora mennyiség is a szükséges. A kutatások azt mondják, 1,5 – 2 dl bor naponta egészséges lehet, a nők számára inkább kevesebb, a férfiaknak megengedett több. De persze vegyük figyelembe, hogy van-e esetleg bármi betegség, ami ezt kizárja. És értelemszerűen azt is megértem, ha valakinek alkoholista volt a családjában és ezért elzárkózik mindenféle szeszes italtól.

(fotó: Spéder Ferenc)

Általában ha a napi 1 pohár bor fogyasztásáról beszélek, az egyik kedves barátom nagypapája jut eszembe. Az orvosa engedélyezte neki a borozást, de szigorúan csak egyetlen pohárral. Így amikor a nagyi kiment másnap a kis konyhába meglátta az 5 literes befőttes üveget. Rá volt írva óriási betűkkel: POHÁR.

Ha mi mégis inkább a normál borospohárnál maradunk és nagyrészt egészségesen étkezünk, sportolunk, szerintem baj nem lehet. Ráadásul a bornak van közösség építő hatása is, hidat teremthet még ismeretlenek között is, könnyen megindítja a beszélgetést.

dav

Egészségünkre!

 

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?