You are currently viewing Borokról könnyedén – 6. rész: Mi van a címkén? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)

Borokról könnyedén – 6. rész: Mi van a címkén? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)

Álltál már a boros polc előtt tanácstalanul és a címke nem hogy segített volna a rengeteg szöveggel, de még össze is zavart? Mert pontosan nem tudtad, mi mit jelent rajta? Árvay Angelika borakadémikus szakértőnk Borokról könnyedén sorozatának ebben a részében megfejti nekünk mindazt, amit csak a címkére ráírhatnak!

A Borokról könnyedén videóimhoz a kérdéseket gyűjtve elég viccesen fogalmazta meg egy olvasó, hogy:

„Nagyon jó lenne, ha a címkéről beszélnél, mert nekem annak értelmezése is egy IQ-teszt kategória”…

Így aztán elővettem az egyik címkénket és haladtam lépésről lépésre. Remélem másnak is segítség lesz!

Termelő neve vagy márkanév

Ez a mi esetünkben az Árvay, ami rögtön a főcímkén szerepel. Nekünk a száraz borainknál „egybecímke van”, szóval nincs külön főcímke és hátcímke, de azért inkább ez a jellemző.

Vannak borászatok, akik különböző márkákkal dolgoznak, ebben az esetben a márkanév is megjelenhet. Lényeg, hogy be tudjuk azonosítani.

Igazából magyar példa nem is jutott hirtelen eszembe a márkaneves megjelenítésre, de ott van például az ausztrál „Yellow tail”. Az olasz Casella család a borászat tulajdonosa. Óriási mennyiségben készítenek bort, 300 millió liter évente. Egy sárga kenguru szerepel a címkén. Erről persze az jutott eszembe, hogy tegnap volt nálunk egy amerikai utazási blogger házaspár, akik azt mondták, ha állat van a címkén, akkor azzal sok palackot el lehet adni. Hát lehet.

Évjárat

Az az év, amelyben szüreteltük a szőlőt.

Szőlőfajta vagy borfajta

Vagy az szerepel pontosan milyen szőlőfajta is van a palackban (ami lehet például furmint, chardonnay, cabernet sauvignon, kadarka, stb.) vagy esetleg egy fantázianévvel találkozunk.

Ilyen például az Édesem (Ez a mi egyik borunk. Egy késői szüretelésű édes bor, ami évjárattól függően vagy tiszta sárgamuskotály vagy esetleg házasítunk hozzá furmintot, illetve hárslevelűt), vagy például a Gere Frici (gyöngyözőbor, különböző fajtákból). Ebben az esetben a fajta nem biztos, hogy feltüntetésre kerül.

Borvidék

Általában megtaláljuk rajta, hogy a 22 magyar borvidék melyikéről származik a bor: tokaji, villányi, szekszárdi, stb. Sőt, sokszor még egy szűkebb terület, a dűlő is szerepelhet. Így Iván-völgy, Isten-hegy, Kopár…

Viszont vannak borok, ahol a szabályozás szerint tágabb terület szerepel. Nekünk is van például Felső-magyarországi és Zempléni borunk.

Ettől a minőség nem feltétlenül rosszabb, viszont egy fokkal egyszerűbb az engedélyeztetése. Vagy az lehet még a háttérben, hogy nem olyan fajta kerül a palackba, ami az adott borvidék borainál engedélyezett.

A legjobb példa itt is Tokaj, mert elég szigorú a szabályozás. Csak a 6 engedélyezett fajta (Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta, Kövérszőlő, Kabar) kerülhet tokajiként forgalomba, az összes többi nem. Így lesz a saját készítésű Sauvignon blanc-unk nem tokaji, hanem Felső-magyarországi.

Borkategória

Itt elég sokan el szoktak csodálkozni, hogy mi az az OEM és OFJ? Főleg ha szépen kiírva is elolvassák. Ez a régi minőségi bor kategória – ami most oltalom alatt álló eredet megjelölésű bor (OEM).

Illetve a régi tájbormost oltalom alatt álló földrajzi jelzésű bor. Előbbinél szigorúbbak a szabályok, például amit írtam, hogy csak az engedélyezett fajták hozhatóak tokajiként forgalomba.

Illetve még előfordulhat, hogy FN- földrajzi jelzés nélküli bort látunk. Ebben az esetben megengedőbb a szabályozás, de ez nem jelenti azt, hogy a bor, ami a palackban van rossz minőségű.

Szerepel általában az is hogy száraz, félszáraz, félédes vagy édes a bor kategóriája a cukorfok alapján.

Alkoholfok, űrtartalom

Az alkohol feltüntetése kötelező elem, sőt csak fél fokra kerekítve szerepelhet, vesszővel elválasztva.

Az űrtartalom pedig azt jelzi, mennyi bor van a palackban. Általában ez 0,75 liter száraz borok esetében, de ha magnum palack, akkor 1,5 liter. Édes boroknál gyakran inkább kisebbek a palackok: 0,5 liter vagy 0,375 liter.

Árvay testvérek – kép: Furmint Photo

Termelő és palackozó

A cégnév nem feltétlenül egyezik meg a márkanévvel például, de a hátcímkén a pontos név kell, hogy szerepeljen, illetve a palackozó neve, vagy száma.

Nem biztos ugyanis, hogy aki termelte, annak van egy palackozó gépe is. Nálunk is ez a helyzet, évi 5 napot tudnánk csak használni. Így az a legegyszerűbb, hogy a palackozásra kész bort elszállítjuk egy másik tokaji borászatba, majd töltés után visszaszállítjuk a palackokat.

Magyar termék, NÉBIH engedélyszám, Lot szám

Ezek mind kötelező elemek. Minden forgalomba kerülő bornak rendelkeznie kell Nébih (azaz Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal) azonosítóval, ami 4 betűből áll.

A LOT szám pedig arra szolgál, hogy a tételt be lehessen azonosítani. Előfordulhat ugyanis, hogy egy nagyobb mennyiséget mondjuk 3 nap alatt töltenek le, akkor annak három különböző LOT számmal kell rendelkeznie. Mi például mindig úgy adunk LOT számot, hogy szerepel benne, hogy mikor palackoztuk le a bort. Például, ha 2018 július 10-én került valami a palackba, akkor a LOT szám nálunk: 20180710. Ha több tétel van, akkor még mindig lehet Lot/1 , Lot/2.

Ezzel a saját életemet is megkönnyítem, mert csak ránézek a címkére, ha az a kérdés mikor lett palackozva.

kép: Spéder Ferenc

Kén- dioxidot tartalmaz

EU előírás, hogy szerepeljen rajta, mert van, aki allergiás a kénre. Egyébként a bor illat és ízanyagának megőrzésére, tartósításra szolgál. Én nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, hogy még mennyi mindenben használják a kén-dioxidot, például a zöld salátáknál. Erről még tervezem, hogy írok bővebben.

Egyéb

Ha a borász úgy dönt és van még hely a címkén, akkor bátran szerepelhet még rajta borleírás, vonalkód (ezt kérik kereskedők is) étel-bor párosítás, vagy bármi, amit közölni akar.

Mi például felírjuk a letöltött palackszámot (bevallom ez a legegyszerűbb számomra, hogy ne kelljen észben tartanom az összes mennyiséget), az ajánlott felszolgálási hőmérsékletet, illetve egy kis idézetet. De láttam már rosé címkéjén: „Ajánljuk fűnyíráshoz”.

Érdekesség

Mi exportálunk több országba, így az Egyesült Államokba is. Külön engedélyeztetni kell a címkét, meg van határozva a minimális betűméret (mekkora kell, hogy legyen az alkohol, az űrtartalom). A legérdekesebb, hogy egy figyelmeztetésnek szerepelnie kell feltétlenül: terhes nőknek nem ajánlott az alkoholfogyasztás, és annak is rajta kell lennie, hogy a borfogyasztás befolyásolhatja a vezetési képességet.

Emellett más is szerepelhet persze a címkén, láttam már verset, ételajánlót, ajánlott szervírozási hőmérsékletet, és még a vonalkód mellett/helyett QR kódot is lehet. Vagy bármit, amit a borász még ott szeretne látni a saját borán!

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?