You are currently viewing Borokról könnyedén – 9. rész: Hogyan válasszunk bort ajándékba? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)

Borokról könnyedén – 9. rész: Hogyan válasszunk bort ajándékba? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)

Meghívtak egy szülinapi buliba vagy kerti partyra? Esetleg karácsonyra a vacsorához választanál bort, de csak állsz a polc előtt és fogalmad sincs, milyet vegyél? Ebben segít most Árvay Angelika borakadémikus nekünk.

Bort ajándékozni eléggé megszokott dolog szerencsére ma már. Viszont azt is látom, hogy sokan el vannak veszve a nagy választékban. Milyen fajta, milyen évjárat, milyen termelő, egyáltalán milyen bor? Legutóbb a barátnőm hívását nem tudtam felvenni és amikor visszacsörögtem azzal fogadott, hogy igazából a tanácsomra lett volna szüksége. A boltból hívott, a boros pult elől, mert fogalma sem volt melyik palackot válassza. Szerencsére, amit vett, teljesen jó volt!

De hogyan is válasszunk, főleg ha úgy érezzük, mindenünk van hozzá csak tudásunk nem?

fotó: Spéder Ferenc

Megnyugtatok mindenkit, nyugodtan nyúlhatunk ahhoz a borhoz, aminek a legszebb szerintünk a címkéje. Nem ciki. Végeztem nemrég egy mini piackutatást, hogy a boltokban mi alapján ajánlanak az eladók bort. Nem borszaküzlet volt, rengeteg egyéb áru is sorakozott a polcokon. A válasz mindenhol nagyon egyértelmű volt, ahol csajok ajánlottak: címke. És tényleg nagyon hívogató tud lenni, ha nekünk tetszik egy címkeforma, színvilág, motívum, netán egy virág vagy szívecske.

Emellett azt gondolom ma már minden információ elérhető a neten. Nem arra gondolok, hogy elkezdjünk borleírásokat olvasgatni a boltban, viszont most már szinte minden pincének van honlapja és a közösségi médiában oldala. Szóval akár a kínálat előtt elő a mobiltelefonokkal, nézzünk meg néhány oldalt, aztán hallgassunk a szívünkre, melyik borász vagy borászat a legszimpatikusabb.

Ha mondjuk születésnapra visszük a bort, akkor szerintem az a legokosabb, ha megkérdezzük az ünnepelt párját, közös barátunkat, hátha ismeri az ízlését, esetleg a kedvencét. Ezzel azért eléggé biztosra mehetünk.

Ha az én ajánlásomra vagytok kíváncsiak, akkor én azt mondanám, hogy az sem mindegy, hogy éppen milyen évszakban járunk, milyen az alkalom és természetesen az sem, hogy mennyit szándékozunk költeni ajándékra.

fotó: Furmint Photo

 

Például ha nyár van, akkor inkább egy fehér bort vagy rozét ajánlanék, ami jól behűtve vagy akár fröccsnek tökéletes hűsítő lehet.  A fehérborok közül én nagyon szeretem az illatos fajtákat, amilyen a Sárgamuskotály, Irsai Olivér, Tramini. Ezek nem csak hogy nagyon illatosak (gyümölcsök, virágok), hanem frissítőek is.

Rozé esetében csak egy javaslatom lenne. Ne vegyünk 1-2 évesnél régebbi évjáratot, még akkor sem, ha akciós! Mert ennél a borfajtánál a cél az, hogy minél gyorsabban elfogyasszuk.

Ahogy jön a hidegebb időjárás ősszel, onnantól már lehet egy vörösbor, amit vinnék. Ha egy fajtát kellene ajánlani, akkor azt mondanám, tegyünk egy Merlot a kosarunkba. Nemzetközi fajta, meggyes illattal és ízvilággal.

Télen pedig már nyugodtan jöhet egy édes bor is. Én valahogy úgy érzem, ha nagy hidegben egy pohár édes bort iszom, akkor kívül-belül átmelegít.

Persze édes borok esetében sem kell rögtön az aszúra gondolni (bár jó választás lehet, ha drágább ajándékot keresünk). Elérhető áron kapható sok késői szüretelésű bor, például a Tokaji borvidékről.

fotó: Spéder Ferenc

Tavasszal pedig vigyünk pezsgőt. Hogy miért pont akkor? Mert szerintem a pezsgő mindig egy nagyon jó választás lehet! Jó persze tudom, hogy nem mindenki szereti, de azért jelesebb alkalmakkor mindenhol eldurran egy-egy palack. És akkor már ne akármilyen legyen az sem…

Ráadásul egyre több magyar hagyományos eljárással készült pezsgő van a piacon, aminek személy szerint nagyon örülök.

Az alkalom szempontjából pedig nem mindegy, hogy egy kinti sütögetésre vagyunk hivatalosak, vagy mondjuk egy 40. születésnapi partira. Ha előbbire, akkor nyugodtan vegyük a fehérbort vagy a rozét. Ha pedig egy jeles dátumról van szó, akkor valószínűleg úgyis valami különlegesebbet szeretnénk adni.

fotó: DiVino

Ebben az esetben én azt javaslom, forduljunk szakemberhez. A borszaküzletek eladói szívesen segítenek ilyenkor, hogy megtaláljuk a megfelelő bort, de egy-egy pincénél is biztosan örömmel állnak rendelkezésre.

Én hasonló esetben vagy esküvőre, eljegyzésre szoktam még azt ajánlani, hogy kerüljön bele a palack valami szép díszdobozba. Akár olyanba, amit egyedivé teszünk egy fényképpel, szöveggel. Akkor tuti emléknek megmarad, még akkor is, ha a bort esetleg elfogyasztják hamar…

Egyébként nekem is nyugodtan írhattok a Borokról könnyedén zárt csoportomban, szívesen válaszolok minden boros kérdésre!

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?