You are currently viewing Borokról könnyedén – Mi a közös a borban, a chipsben és az aszalt sárgabarackban? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)
sdr

Borokról könnyedén – Mi a közös a borban, a chipsben és az aszalt sárgabarackban? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)

Talán elsőre meglepő lehet ez a kérdés, de amikor a videóimra készültem, az egyiknél igencsak csodálkoztam én is. Arról már született cikkem, hogy mi van a címkére írva és itt szerepel az a mondat, ami a választ is megadja.

Kötelező ugyanis feltüntetni: „A bor kén- dioxidot tartalmaz.” Na ez a közös, ugyanis nem csak a borban, hanem rengeteg hétköznap is fogyasztott ételben megtalálható a kén-dioxid.

Így a chipsben, asztalt gyümölcsökben, a zacskóban vásárolt zöld salátákban, a kólában.

Szóval félnünk nem kell tőle, amiért rá kell írnunk, az azért van, mert előfordulhat, hogy valaki allergiás rá és ilyenkor fizikai tüneteket is okozhat. Szerencsére a népesség nagyon pici részét érinti a dolog.

De vajon miért is tesszük bele?

Azt mindenképpen el szeretném mondani, hogy amennyire lehetséges, mi a legtermészetesebb borokat szeretnénk elkészíteni. 2014-ben ezért döntöttünk úgy, hogy mi csak bio permetszerekkel védjük meg a szőlőt.

Már rovarirtót sem használunk több éve, egész pontosan azóta, amikor édesapám ment ki a traktorosunk helyett permetezni és úgy jött haza, hogy zsibbadt a szája.

Az pedig, hogy kipróbáljuk az organikus szőlőművelést, régóta tervben volt, eredetileg csak 1-2 hektáron. Aztán rögtön beleugrottunk a 17-tel, de szerencsére azóta is működik.

A borkészítésnél is szeretnénk, ha leginkább a szőlőfajtának a karaktere vagy esetleg a dűlő sajátosságai, illetve mondjuk a hordós vagy tartályos érlelés miatti jegyek lennének érezhetőek és nem külső „adalékanyagokkal” próbáljuk vonzóbbá tenni a bort. Miért is tennénk, nincs értelme.

Kénre viszont a tartósítás miatt van szükségünk.

Egyrészt a bor színe miatt. Így marad világosabb a szín, ami egyébként szép lassan elkezdeni sötétülni, ahogy oxigén éri. Mint ahogy mondjuk az alma is besötétedik a levegőn.

Másrészt azért, hogy a bor illata és íze olyan maradjon, mint például erjedés után. Vagy legalábbis hasonló ahhoz. Ugyanis az egy természetes folyamat, hogy egy idő után oxidálódni kezd a bor, ha nincs mondjuk kénezve (kén-dioxid a pontos elnevezés, de általában rövidítve szoktuk használni és elhagyva a dioxidot).

Azaz eltűnik mondjuk a friss gyümölcs íz (ez lehet alma, körte, citrusok) és helyette lesz reszelt alma és dió, ez utóbbiak általában egységesen attól függetlenül, hogy milyen fajtáról is van szó.

És nem kell megijedni, elég szigorú követelményei vannak, hogy pontosan mennyi kén-dioxidot tartalmazhat maximum a bor, és ha véletlenül valaki túl sokat adott hozzá, akkor nem fog kapni forgalomba hozatali engedélyt!

Megijedni tehát nem kell attól, hogy valami számunkra eddig ismeretlen anyag van a borban, pláne úgy, hogy a fent említett ételekben sokszor tíz, vagy akár százszoros mennyiség is előfordulhat.

A boros világban (főként a tengeren túl) trendiek most a kén nélküli borok, ezeknél azonban a szín általában sötétebb és az ízjegyek is sokszor eltérőek a megszokottól.

Ha van ezzel kapcsolatosan vagy bármilyen boros témában kérdésed, várlak szeretettel a Borokról könnyedén csoportomban.

Szeretettel,
Árvay Angi

 

 

(a képek a szerző tulajdonát képezik)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?