You are currently viewing Borokról könnyedén – női borásztól nőknek – Árvay Angelika sorozata (videóval!)

Borokról könnyedén – női borásztól nőknek – Árvay Angelika sorozata (videóval!)

Árvay Angelika az egyik olyan nagyon szimpatikus női borász és borakadémikus, aki úgy beszél a borokról nekünk, nőknek, hogy az valóban érthető.

Sok nő iszik bort és egyre többen szeretnének többet is tudni a témáról. Így összedugtuk a fejünket és arra gondoltunk, hogy a mi olvasóinkat is beavatjuk ezekbe a rejtelmekbe. 

De először mutatkozzon be Angelika személyesen:

Pici koromtól közel voltam a borhoz, mivel édesapám borász és a családnak is mindig volt egy-két hordónyi bora. Ugyan én nem emlékszem rá, de a szüleim azt a sztorit mesélték, hogy 4 évesen amikor kikísérték a vendégeket én megittam a poharak alján maradt aszúbort. Anyukám nagyon aggódott, hogy vajon miért nem tudok egyenesen járni, de apukám csak legyintett, hogy berúgott a gyerek, majd csak kijózanodik.

Iskolásként nemigazán szerettem a szőlőbe járást, főleg 40 fokban nyáron. Bár olyan emlékem is van, hogy azért cirkuszoltam, mert nem vittek ki egy szüretre, ahol hóban-fagyban kellett volna szedni. Csakhogy az idősebb gyerekek kimehettek, akikkel ilyenkor tudtam volna bandázni. Nem esett jól.

Fotó: Spéder Ferenc

Matek tagozatos voltam középiskolában, végül közgazdász lettem. Mellette azért bevont apukám a munkába, fordítanom kellett a külföldi csoportoknak. Aztán elkezdett érdekelni, és onnan már nem volt megállás…

2008-ban alakítottuk meg a Junibort (Fiatal Borászok Egyesülete) és én lettem az első elnök, óriási megtiszteltetés volt. Rengeteg időt töltöttem más borászokkal, nagyon sok barátom lett a Junibornak köszönhetően. És az első borom is hozzá kötődik.

Történt ugyanis, hogy az első etyeki kóstolónk után olvastam egy boros blogban, hogy milyen könnyű nekem marketingesként apa boráról beszélni.

Csalódott voltam.

Hiába mondta a család, hogy mindent közösen döntünk (akkor már 5 éve hivatalosan is együtt dolgoztunk), én kitaláltam, hogy szeretnék saját bort készíteni. Így készült az első száraz Angi sárgamuskotály (343 palack), az első boros gyerekem.

Fotó: Spéder Ferenc

2015-ben aztán nagyot változott a világ, megérkezett hozzánk Marcell, 2017-ben pedig Zente. Baromi szerencsés vagyok, mert Szabi, az öcsém, apa és anya nélkülem is meg tudtak (majdnem) mindent oldani  Persze adódtak érdekességek… Például tartottam angolul skype-on borkóstolót néhány nappal szülés előtt. Vagy közvetlenül szülés után (Marci háromnegyed 2-kor született) még délután be kellett fejezni az öcsémmel a kiviteli okmányt egy lengyel szállítmányhoz.

És persze olyan is előfordult, hogy rajtam aludt az egyik baba egy-egy kóstolón.

Sokat változtam az anyasággal, átértékelődtek dolgok, sokkal kevesebbet utaztam, és úgy éreztem nagyon sok idő elmegy altatással- szoptatással, amit esetleg tanulással is ki tudnék egészíteni. Így elvégeztem egy online marketing iskolát. Remélem Zente is magába szívott valami tudást az anyatejjel, és az anyagok hallgatásával.

Itt a képzésen volt egy támogató közösség, akiket megkérdeztem, hogy milyen anyagot látnának szívesen a borászattal kapcsolatban. A posztokból kiderült, hogy a lányok tele voltak kérdésekkel. Sokszor elnézést kértek, hogy nem értenek hozzá. A kérdésekkel nem volt pedig baj. Általuk én is rájöttem, hogy jééé, ezeket én sem szoktam feltétlenül elmondani egy borkóstolón.

Fotó: Furmint Photo

Így született meg a Borokról könnyedén ötlete : blog és videók formájában is. Nem mondom, hogy ehhez nem kellett kilépnem a komfort zónámból.

Létrehoztam egy zárt csoportot is ugyanezen a néven (Borokról könnyedén), ahol várom a mindenféle kérdéseket, illetve tematikus időszakok is lesznek, ahol körbejárunk egy-egy boros témát „könnyedén”. Az illatos szőlőfajtákkal kezdünk, az már biztos, mert mégis csak elfogult vagyok a sárgamuskotállyal, első borom fajtájával!

 

Jövő héten folytatjuk egy igen izgalmas témával!

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?