You are currently viewing Csak óvatosan a midi szoknyával!

Csak óvatosan a midi szoknyával!

Manapság megkerülhetetlen darab lett a midi szoknya, szinte úton-útfélen csak ilyen szoknyákba – és ruhákba! – lehet botlani az üzletekben. Milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani, ha le akarunk csapni egy darabra?

Nézzük szép sorban:

Egy sokoldalúan kihasználható szoknyáról beszélünk, mert még a vékony darabok is hordhatók nyugodtan egy vastagabb (50-100den) harisnyával, de gyakorlatilag mindenféle textíliából találhatunk modelleket a boltokban, szövetből és műbőrből is, így viselhetünk a hideg évszakokban vastagabb anyagokat is.

Szinte minden alkaton jól mutathat, persze nem mindenkinek ugyanaz: a karcsú derekúak választhatnak olyat, aminek határozott öv része (korc) van, a kevésbé szerencsések a laza, gumis derekúakat részesítsék előnyben.

A merevebb anyagoknál óvatosabbnak kell lenni, mert csípő tájékán könnyen pakolhat ránk néhány plusz kilót egy rakott darab. Eleve, aki csípő vagy deréktájékon szélesebb, jobb, ha nem a pliszírozott verziót választja, vagy ha igen, akkor lágyabb anyagból, ami majdnem teljesen kisimul a kényes részeken.

Nagyon jól beépíthető a ruhatárunkba. Ugyanaz a szoknya lehet egy elegáns szett része csinos cipővel, felsővel és lazább egy sportcipővel, farmer- vagy bőrdzsekivel.

A nehézséget leginkább ennek a fazonú szoknyának a hossza okozza. A testalkatunk hosszanti arányainak ugyanis vizuálisan nem használ, hogy a lábszárunkon van egy vízszintes vágás. Véleményem szerint a legkevésbé problémás a kicsivel térd alatt végződő hossz, ezt egyébként is szoktam ajánlani, mivel egyrészt még elég közel van a harmadolási pontokhoz, másrészt a vádli felett és egyben a térd alatt sok embernek összeszűkül a lábszára és egy viszonylag karcsú ponton szeli el a lábat a szoknya alja.

A hosszabb fazonok közül a majdnem bokáig érő fazonok szerencsésebb választás lehet annak, akinek vastagabb a lábszára (de őszintén szólva, nekik egy maxi szoknya sokkal jobb szolgálatot tenne).

A lábszár közepéig érő fazon viszont tiltólistás mindenkinek, akinek nem karcsú a lába, ők mozduljanak a hosszabb darabok felé.

A hosszán kívül nagy kérdés még, hogy milyen cipővel hordható a midi hossz. Szép időben magassarkú vagy pánt nélküli lapos talpú cipő bármikor párosítható hozzá, de a sportos verzióban a fehér tornacipő sem ront az összképen.

Hűvösebb időben viszont én személy szerint megtiltanám a bokacsizma viseletét ezzel a szoknyával. A bokacsizma egyébként is elég kényes tud lenni, nagyon nem mindegy, meddig ér a szára, de ha a csizma szára és a szoknya széle között még néhány centiméteren a bőrünk is látszik, akkor vizuálisan jó néhány centivel alacsonyabbnak fogunk tűnni, mint amilyenek egyébként vagyunk, ez meg általában senkinek sem előnyös.

Ha valaki ragaszkodik a bokacsizmához bármilyen okból, kicsit javíthat az összképen, ha a csizmával egyszínű harisnyát választ, mert így egybeolvadhat a szoknya alatti rész.

De szerintem a legjobb választás egy olyan csizma, ami magasabban ér véget, mint ameddig a szoknyánk ér.

Most már csak ezt kell kitalálni, milyen kabátot vegyünk hozzá?

Alapszabály, hogy a kabát érjen túl a szoknya alján. Ez egy kicsit térd alá érő modell esetében még nem annyira nehéz helyzet, egy ballonkabát vagy később a téli időszakban egy szövetkabát jó szolgálatot tehet, egy lábszárközépig érő szoknyánál viszont már komoly fejtörést okozhat. Én a hosszú kabát helyett inkább egy rövid dzsekit vagy átmeneti kabátot javasolnék, ami csak kicsivel a derekunk alatt ér véget, nem csípőnél.

A képválogatásban találhattok példát mindegyik esetre, amit fentebb vázoltam. Ti bevállaljátok ezt a fazont?

Tóth Eszter
személyi stylist, szín- és stílustanácsadó

(kezdőkép: Pexels)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?