You are currently viewing Csodálatos királyi város a Duna partján: Esztergom

Csodálatos királyi város a Duna partján: Esztergom

Esztergom.

Az a város, ahová szerintem minden magyar gyerek eljut, legalább egy osztálykirándulás során.

Én apai nagymamám nyomdokaiba lépve a Tanítóképző Főiskolára mentem oda, érettségi után.

Aztán annyira megtetszett a város, hogy a diploma után még 12 évig éltem ott. Nekem a nagy rendszerváltás utáni budapesti felfordulásból elegem lett egy időre. Egom pedig – ahogy a helyiek mondják -, pont alkalmasnak és elég nagynak bizonyult nekem a maga cirka 30 ezres lélekszámával, mindenre.

Hock Anikó: Kupola

De miért érdemes ide ellátogatnia annak, aki nem lakni, hanem kirándulni vágyik ebbe a több, mint ezer éves királyi városba?

Azt javaslom, hogy kezdjük a városnéző sétát

fentről, a „csúcsról”.

 

Hock Anikó: Bazilika

A Bazilika jut elsősorban mindenki eszébe Esztergomról, így azt én sem hagynám ki semmiképpen sem, az előtte elterülő térrel és a mögötte kínálkozó látvánnyal a Mária Valéria-hídra, a Dunára és az egész városra.

Na és persze, Párkány városára is átláthatunk, illetve megcsodálhatjuk a Bazilika mellett lévő Szent István megkoronázását ábrázoló Melocco Miklós szobrot is. A székesegyház mellett pedig a királyi várat csodálhatjuk meg, egy igen érdekes vármúzeummal és lovagteremmel, ahol mostanság még esküvőket is nagyon trendi tartani.

Hock Anikó: Mária Valéria-híd

A Bazilika kupolája alatt nyílt Panoráma Kávézóból is különleges kilátást kapunk. Ez még nekem is újdonság, mert azóta nyílt meg ez a hely, amióta én visszaköltöztem Budapestre.

Hock Anikó: Belvárosi kávézó

A várhegyről a Víziváros felé lépcsőkön sétálhatunk le.

Az első állomásunk legyen a Sötétkapu, ami, amikor én Esztergomba kerültem 1996-ban, még le volt zárva, majd a Prímás Pince 2009-es felújításával ezt is helyreállították.

Hock Anikó: Sötétkapu

Hock Anikó: Dzsámi

A vízivárosi városrész személyes kedvencem

a hangulatos, macskaköves utcáival.

Itt is csupa különlegesség tárul elénk, mint például a szintén pár éve felújított és látogatható Özicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámi, ahol egy törökfürdő is található.

Az épületegyüttes története hihetetlenül érdekes, hogy a török idők óta min ment keresztül a mai, helyreállított állapotáig.

Hock Anikó: Víziváros

Hock Anikó: Keresztény múzeum

Vízivárosban található még a híres Keresztény Múzeum, amit egyszer az életben szintén érdemes megnézni. Gyerekeknek talán annyira nem izgi a sok kép és tárgy, így nekik uncsi lehet.


Hock Anikó: Kis-Duna part


Hock Anikó: Kis-Duna part

Ha továbbsétálunk a Kis-Duna part felé, akkor a Prímás-sziget mellett, az Élményfürdő felé Párkányba is átmehetünk gyalogosan, vagy autóval is.

A Kis-Duna parton egyébként én nem hagynám ki a Dunakorzó kávézót és a mellette lévő Strandbüfét sem, ami a helyi klasszikus retro strand tőszomszédságában van.

Főiskolás korom egyik ikonikus helye, ahol manapság már nem csak a fröccsöt és sört mérik jól, hanem a gasztronómiában is jeleskednek!

Hock Anikó: Kaleidoszkóp

Egy utcával feljebb, a Pázmány Péter utcában van egy csodahely, ami kulturális központ és artbisztró: ez a Kaleidoszkóp Ház, ahol egyesül a spiritualitás, a színház, az irodalom és a művészetek egész sora.

Innen vegyük az irányt a Szenttamásra, amit már csak azért sem tudunk eltéveszteni, mert szép kis templomocska virít a tetején.

Egy szép kálváriaút vezet felfelé. A hely érdekessége, hogy 1895 előtt önálló községként funkcionált.

Hock Anikó: Szent Tamás

Innen lefelé jövet elhaladhatunk a Zsinagóga mellett, ami ma kulturális központként működik a városban.

Tőle egy pár méterre, a Vörösmarty utcában lévő trafóházban nyitotta meg kedves Miskolczi Csaba barátom 1999-ben a Trafó Cafét.

Ez a hely hamar a törzshelyünkké vált. Nem csak kávézni jártunk oda, hanem egy központi találkozási pont is volt mindig, és ez így van a mai napig.

És azért, ha bármikor arra járok, szívmelengető érzés, hogy még mindig tudják a Bori-féle kávét…

Hock Anikó: Trafó

A belváros felé haladva a régi Központi Kávéházat láthatjuk, ami ma Szamos Cukrászdaként üzemel, megtartva az épület patinás, 19. századi jellegét.

Ha ittunk már valahol egy jó kávét és ettünk egy finom sütit, akkor mindenképpen nézzük meg Esztergom főterét, a Széchenyi-teret, ahol a Járásbíróság mellett itáliai reneszánsz és barokk stílusú épületeket csodálhatunk meg.

A Vak Bottyán-palota 1723 óta tölti be a Városháza szerepét.

Hock Anikó: Széchenyi-tér

És, ha még nem fáradtunk el kellőképpen, akkor autóba ülve még elmehetünk a városhoz tartozó Pilisszentlélekre is, ahol idén nyáron forgatják az A mi kis falunk című sorozat 3. évadát!

Tomkó Bori

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?