You are currently viewing Divat és stílus inspirációk – Mit viseljünk vendégként egy esküvőn? (képekkel!)

Divat és stílus inspirációk – Mit viseljünk vendégként egy esküvőn? (képekkel!)

Újra itt az esküvőszezon, ennek köszönhetően aktuálissá vált, hogy szakértőnkkel, Puhala Emese szín- és stílustanácsadóval megvitassuk, mi is az öltözködési etikett, ha vendégként szerepelünk egy ilyen eseményen.

Dress code

Általában szerepelni szokott a meghívón, hogy milyen eseményre számíthatunk, és hogy mi lesz a hivatalos dress code. Fontos, hogy eszerint válasszuk meg az öltözékünket mind nőként, mind pedig férfiként. Nem illik a párt sem túlöltöznünk, sem alul öltöznünk. Ha pedig nem egyértelmű számunkra, akkor nyugodtan kérdezzük meg a menyasszonyt.

Milyen színeket válassz?

Esküvőre nem illik sem fehérben, sem pirosban megjelenni, mert ezek a menyasszony színei. Ha ragaszkodsz egy fehér ruhához, akkor az ne legyen teljesen fehér, hanem mondjuk válassz olyat, amin visszafogott minták vannak (pl. fehér alapon apró pöttyök).

Ezek mellett hölgyek esetében még a feketét is tiltólistára tenném, mert köztudottan nálunk a gyász színe, vagyis nem egy ilyen eseményre való. A túl élénk színek sem a legideálisabbak, ugyanis egy ilyen ruhával könnyen magadra terelheted a násznép figyelmét, ez a nap viszont a párról kell, hogy szóljon, és nem rólad.

 

Emellett pedig ha lehet, a csipkét is hanyagold – azt szintén hagyjuk csak meg a menyasszonynak.

Arra a kérdésre viszont, hogy mi az, amit viselj vendégként, nehéz egyetlen mondatban válaszolni, mert mindenki más – azt a természetes adottságaink határozzák meg. A megfelelő ruha színe és fazonja mindig mindenkinél teljesen egyéni – ezért is hasznos tisztában lenni a színtípusunkkal és testalkatunkkal.

De ha mindenképpen valami kézzel fogható választ vártok erre a kérdésre, akkor leginkább valami pasztell színt ajánlanék, visszafogott stílusban, de semmiképpen sem kihívó öltözéket.

A kiegészítők szerepe

Talán a kalap az, ami egy kicsit túlzásnak számít egy hagyományos esküvőn, kivéve ha egy arisztokratikus eseményre vagy hivatalos. De mondjuk egy ízléses fejdíszt, stólát vagy egy különlegesebb táskát simán el tudok képzelni. De ezeket is mind a dress code függvényében válaszd meg.

És persze ne feledkezzünk meg az ékszerekről, vagy a cipőről sem, melyek viszont nélkülözhetetlen tartozékai egy szép ruhának és a nem utolsó sorban a teljes szettnek.

Mi az, amit még nem illik?

Ha már meghívott vagy egy esküvőre, akkor az azt jelenti, hogy különleges helyet foglalsz el a pár szívében, ezért tiszteld meg őket azzal, hogy alkalomhoz illően öltözöl fel. Ha van előre meghatározott dress code, akkor illetlenségnek számít nem annak megfelelően öltözni.

Szintén nem illik például a templomi szertartáson fedetlen vállakkal, vagy botrányosan rövid ruhában megjelenni, ezért ajánlott erre is odafigyelni.

A tudatlanság – mint ahogy máshol is – nem elegendő indok. Ha nem ismered az illemtant, vagy hogy mit jelentenek a különböző dress code-ok, akkor tessék haladéktalanul utána nézni, vagy szakemberhez fordulni, aki segíteni fog neked!

Ha pedig ebben, vagy akár más, öltözködéssel kapcsolatos témában szükséged lenne szakemberre,

keresd bizalommal Emesét!

(képek: Pinterest)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?