You are currently viewing Egy napos késéssel, de 50 év után ismét Holdra szállást hajtott végre a NASA

Egy napos késéssel, de 50 év után ismét Holdra szállást hajtott végre a NASA

  • Olvasási idő:olvasási idő: 5 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

50 év után, 2024. február 15-én ismét Holdra szállást hajtott végre a NASA, nem is akárhogyan.

A Nova-C holdra szálló megépítésében és elindításában a világszerte ismert Columbia Sportswear ruházati márka is részt vett egy olyan speciális anyagával, amely ellenáll a Hold szélsőséges időjárásának.

A Nova-C holdra szálló, amelyet az Intuitive Machines amerikai vállalat tervezett kis, kereskedelmi rakományok szállítására a Hold felszínére, a hét minden napján, napi 24 órában képes adatokat fogadni és továbbítani, valamint akár 130 kg-os teherbírásra is képes. 50 év után tehát az Amerikai Egyesült Államok ismét Holdra szállt, azonban különleges partnerrel tette mindezt.

Hétköznapi viseletként használt anyag tudományos misszióban

A kilövés előtti laboratóriumi szimulációk során az Intuitive Machines kutatói megállapították, hogy a Columbia Omni-Heat Infinity aranyszínű fémfóliája hatékony a Nova-C szigetelésében a Hold szélsőséges, akár -250 és 250 Celsius fokos hőmérsékleteivel szemben.

Az aranyszínű fóliás megoldás számos Columbia őszi-téli ruházatában – kabátban, aláöltözőben, sapkában, kesztyűben – megtalálható. A technológia különlegessége az aranyszínű pöttyökben rejlik, amik nagy arányban képesek visszaverni és megtartani a mozgás közben termelt testhőt. Így az alatta elhelyezett szintetikus béléssel kiegészítve kimagasló szigetelő hatást és melegérzetet biztosít.

“Az együttműködés nem mindennapi. Az Omni-Heat Infinity innovatív technológiáját egyébként éppen a NASA egyes ruhadarabjai ihlettek, így ez az együttműködés tökéletes összhangot jelent a márka és a szervezet között” – mondja Szabó János, a Columbia regionális márkamenedzsere.

A Nova-C egy SpaceX Falcon 9 rakétával indult útnak 2024. február 15-én. A beépített 3D nyomtatott folyékony oxigén- és metánmotorral működő holdra szálló 21 napos küldetését három 12 fős csapat ellenőrzi és irányítja. Ez az első houstoni holdraszállás az 1972-es Apollo 17 óta.

***

Az Intuitive Machines-ről

Az Intuitive Machines teljes holdprogramja földfelszíni hozzáférést, holdkörüli szállítást és kommunikációt biztosít hold távolságon belül. Továbbá vizsgálja a Naprendszert, hogy ismereteket szerezzen az emberiség fejlődéséhez. Az Intuitive Machines az űrszolgáltatások- és technológiák vezető szolgáltatójaként van jelen a világon. Az űrrepülés legnagyobb elméi által tervezett IM holdprogramja, az Apollo-program óta az első amerikai küldetés a Hold felszínére.

A Columbia Sportswearről

A Columbia, az oregoni székhelyű portlandi Columbia Sportswear Company zászlóshajója 1938 óta készít innovatív ruházati termékeket, lábbeliket, kiegészítőket és felszereléseket a szabadtéri sport szerelmeseinek. Vezető globális márkává vált azáltal, hogy a vállalat a szabadtér iránti szenvedélyét és az innovációs szellemiséget közvetíti. Olyan technológiák és teljesítménytermékek állnak fókuszban, amelyek egész évben melegen, szárazon, hűvösen és védetten tartják a viselőjét.

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?