You are currently viewing Érvényesek a megszerzett bizonyítványok az OKJ változása után? – hitek és tévhitek az OKJ megszűnésével kapcsolatban

Érvényesek a megszerzett bizonyítványok az OKJ változása után? – hitek és tévhitek az OKJ megszűnésével kapcsolatban

December végén elindultak az utolsó OKJ-s képzések: azóta a rendszer változásával kapcsolatban számos tévhit terjeng az interneten.

A TanfolyamOKJ.hu OKJ képzéseket közvetítő portál segít tisztázni a leggyakrabban felmerült kérdéseket.

Az alábbi idézetek mindegyike a portálhoz beérkező üzenetekből származnak:

„Az OKJ nem szűnik meg.”

2020-ban az Országos Képzési Jegyzéket a Szakmajegyzék váltotta fel, mely mindössze 174 alapszakmát tartalmaz. A változás keretében több népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben, 2-5 év alatt lesz megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket innentől csak iskolai rendszerben lehet tanulni.

A szakképzés változásai várhatóan nehezebbé teszik majd a szakmatanulást, éppen ezért 2020-ban minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés a tanfolyami formában elvégezhető szakképzések iránt.

A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthattak OKJ-s képzéseket.

„Az elindult képzésekre már nem lehet jelentkezni.”

December végén elindultak az utolsó OKJ-s képzések, de néhány képzésre a szabad helyek erejéig még be lehet csatlakozni. Szűkebb lett a kínálat, sok képzésre már egyáltalán nem lehet jelentkezni, illetve több városban már a decemberi tanfolyamok sem indultak el.

Fontos tudni, hogy a még elérhető képzésekre már csak becsatlakozni lehet, új csoportok már nem fognak indulni. Ez az utolsó esély arra, ha valaki OKJ-s végzettséget szeretne.

„A képzéseket 2020-ig kellett befejezni.”

Ez az állítás sem igaz. Az OKJ vizsgákat 2022. december 31-ig lehet letenni, így azok, akik még becsatlakoznak valamelyik decemberi képzésre, OKJ-s végzettséget szerezhetnek.

„A megszerzett bizonyítványok nem érvényesek az OKJ változása után.”

A már megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak az OKJ megszűnése után is. A munkáltatók akár előnyben is részesíthetik az OKJ-s végzettséggel rendelkezőket az új rendszerben, számukra még ismeretlen bizonyítványt megszerzőkkel szemben.

Azoknak, akik még csatlakoznának egy decemberben elindult OKJ képzéshez, gyorsnak kell lenniük, hiszen napról napra szűkül a választható képzések köre!

 

(Fotó: Unsplash)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?