A fekete szezámmag egy rendkívül értékes mag, amit érdemes rendszeresen fogyasztani. Sok hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Olaj- és fehérjetartalma is magasabb, mint a fehéré.
Gazdag telítetlen zsírsavakban, antioxidáns hatású. Rostjai segíthetik az emésztést, ami a nyári nagy melegben még nagyobb öröm. Van is egy kedvenc salátareceptem, amit kánikulában gyakran készítek. Kicsit sem macerásabb, mint bármilyen saláta, viszont frissítően hat a melegben.
Hozzávalók:
5-8 marinált gyöngyhagyma (ecetes lében)
1 marék fekete szezámmag
1 marék pörkölt földimogyoró
1 citrom leve
1 kígyóuborka
1 avokádó
frissen szedett petrezselyem zöldje és koriander
pár karika friss chilipaprika vagy chilipehely
Elkészítése:
A fekete szezámmagot mi nem szoktuk megpirítani, de ha úgy ízletesebbnek találod, akkor nyugodtan pirítsd meg. A zöldségeket hámozd meg és vágd minél apróbb kockákra.
A citromból, ha biocitromod van, akkor akár a héját is hozzá lehet majd reszelni.
Egy tálba tedd bele a felkockázott avokádót, uborkát és a felaprított és lecsepegtetett gyöngyhagymát. Szórd meg földimogyoróval és fekete szezámmaggal a salátát, csavard rá a citromot és alaposan keverd össze.
A friss fűszereket is vágjuk apróra és keverjük hozzá. Legvégén ízlés szerint adjuk hozzá a chilit, ha szeretjük a pikánsabb ízeket.
Jó étvágyat!
V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra
(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)