You are currently viewing Fontos vagy! – avagy hogyan hatnak ránk a szavak?

Fontos vagy! – avagy hogyan hatnak ránk a szavak?

Szükséged van arra, hogy hallj bizonyos szavakat? Néha jobban kell a szó, mint az ennivaló. Nem biztos, hogy hallottad már ezt. Elgondolkodtál rajta?

Amikor meghallottad, mi jutott eszedbe? Az, hogy imádsz enni, és nem érdekel, ki mit mond? Akkor gyere, megmutatom, hogy a szavaknak mekkora súlyuk van. Mikor valaki becsmérel és a szavai a lelkedig hatolnak. Érzed már? A fájdalmat, ami teljesen felemészt? Most látod a negatív oldalát.

Gyere, megmutatom: van benne jó is!

Hallottad már azt a szót, hogy „Szeretlek”? Itt ne a futólagos „szeretlek”re gondolj. Hanem amikor vele vagy. Mélyen a szemedbe néz, és úgy mondja ki. Látod mennyi különbség van a kettő közt? Melyik volt jobb? Szerintem egyértelműen a pozitív szavak.

Akkor miért használja a társadalom nagy része bántásképp? Miért jó egy-egy embert leszólni? Negatív szavakkal „ajándékozni”? Ha belegondolok, nem is biztos, hogy az emberek ajándéknak tartják a kedves szavakat, pozitív gesztusokat. Természetes, hogy vannak. Mikor egy szó elhagyja a szádat, gyakran hivatkozol arra, hogy „kicsúszott”. Pedig az is készakarva történt. Rágondoltál, csak tagadod. Saját magadnak se látod be, hogy romlott gondolataid vannak a másik emberrel kapcsolatban és saját magaddal szemben is.

A negatív gondolatok az önutálatból indulnak ki.

Tudom, hogy nem tudod elfogadni magad. De miért? Mert más vagy, mint a többi? Érték vagy úgy, ahogy vagy. Fogadd el magad! Nézz a tükörbe percekig! Nézd a gyönyörű barna szemed, és szőke tincseid. Jól nézel ki. Hidd el. Látod? Megint a szavak pozitív használóinak táborát erősítem. Neked is ezt kéne tenned.

Megmutassam, milyen szép szavak vannak? Hallottál már arról, hogy „Fontos vagy.”? Két szóból áll. Fontos. Általában akkor mondjuk, amikor tényleg ezt érezzük. Vagy nem is olyan biztos? Te mikor használod? Elég, ha elmondom? Elhiszed nekem? Nem? Jó. Akkor figyelj. Fontos vagy! Most mi segített elhinni? Talán a mosolyom? Megint egy új dolog a szavak mellett.

Beszélni a testünkkel is szoktunk.

Sokszor azért, hogy hihetőbb legyen, amit közölni akarunk a másikkal. Remélem, érzed. Nekem tényleg fontos vagy. Kérlek, beszélgessünk! Elmagyarázom neked, mitől csodálatos a nyelv. Beszéltem már a negatív és a pozitív szavak erejéről. De azt szeretném, ha te is, és mindenki más egyre több pozitív hatású szóval fűszerezné meg mondatait. A beszéd annyival szebb lesz, ha kihasználod ezeket a szavakat.

Menni fog. Hiszek benned. Higgy magadban. Tudom, nehéz, de meg tudod csinálni. Azt hiszem igazam volt. Látod? Én megmondtam, hogy menni fog. Mit érzel most? Boldogabb vagy? Azt hiszem, tudom miért. Amikor egy kedves szóval ajándékozol meg egy embert, rád mosolyog. Csodálatos érzés. Ugye? Mondtam, hogy ez jó. Pozitívabb lettél. A gondolataid szintúgy. Érzed?

Jobb ember lettél.

Érzel késztetést arra, hogy leszóld Anasztázia szemére lógó, emo haját? Nem? Azt hiszem elértem a célom. Kérlek, csináld ezt. Az életed még jobb lesz. Boldog leszel mások boldogságától. Ezek a szavak segítenek neked, és embertársaidnak. Vannak szavak, amikkel a kimondani kívánt mondatot formálhatod. El tudod mondani kedvesen, bunkón, szépen, és tele trágár szavakkal. Remélem, te a kedves részét választod. Emellett remélem, minden ember azt fogja választani. Meg kell próbálnunk kihasználni a nyelv és a szavak szépségét.

Hogy állsz az önutálattal? Megszeretted magad? Nem teljesen, de már barátkozol magaddal. Értem. Mindenki így kezdi. Elindultál a jó úton. Ez csak jobb lesz. Az életet fogod tudni élvezni. Hidd el, nincs szükség egy-egy trágár szóra, ha elrontasz valamit. Ne mondj semmit hirtelen felindulásból. Ne hagyd, hogy a szavak csak úgy „kicsússzanak”.

Vedd kezedbe a szavak irányítását.

Mondj ki mindent, ami pozitív! Tudom, hogy az életben nem csak a pozitív dolgokról kell beszélni. Figyelj! A negatív dolgokat is el lehet mondani. Csak kérlek ne úgy, hogy más lelki békéjét felborítod vele. Próbálj belegondolni abba, hogy a másik mit érezhet, amikor meghallja azt a mondatot. Most menj és meséld el mindenkinek, hogy a szánkat elhagyó szavaknak nagy az erejük, és szükségesebb a szó, mint az ennivaló!

L.Barbara

(kép: unsplash)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?