„A külső szépség, belülről fakad.” Sajnos vagy nem sajnos, a régi közhely változatlanul megállja a helyét. A hajunk egészségére éppúgy igaz, mint bármi másra. Ennek fontosságáról írt most szakértőnk, Lattmann Eszter mesterfodrász-szakoktató.
A szép idő, a napfény jótékony hatásai mellett megérlel nekünk számos hasznos tápanyagban gazdag zöldséget és gyümölcsöt. (Végre nem kell számolnunk a szállítás miatt túlkezelt, kényszer érett termékekkel…)
A másik tökéletesen igaz közhely ez esetben, az „az vagy amit megeszel”.
Hajkoronánk állapota, kezelhetősége, textúrája mind-mind árulkodik arról,
mi kerül a szervezetünkbe.
Sajnálatos módon (vagy szerencsére) nincs az a komplex vitamin, vagy pakolás, esetleg hajkúra- ami az elégtelen/ rossz minőségű táplálkozást ellensúlyozni tudná.
A sok só, zsíros, adalékanyagos feldolgozott élelmiszer valóságos csapda. Könnyű hozzászokni, a gyors rohanó világban szinte mindenkit érint a szénhidrát- függőség, és a legtöbb esetben sajnos a folyadék fogyasztásunk is elégtelen.
Figyeljünk arra, hogy a jó idő közeledtével minimum 2-3 (felső határ nincs) liter (lehetőleg nem cukros) innivalót juttassunk a szervezetünkbe.
Próbáljuk a transzzsírokat, finomított cukrot, fehér lisztet és sót minimálisra szorítani. Ekkor már meg is szabadultunk a fénytelen, töredező hajtól és a pattanásoktól!
De lássuk, mik azok a tápanyagok, amelyekkel csodákat érhetünk el:
Ha esetleg hajproblémák mellett a körmünk is foltos, törékeny, akkor a vas bevitel mellett figyelnünk kell a magnézium pótlására, melyre tökéletesek például az olajos magvak.
Vas pótlására kiválóak a sovány vörös húsok, olajos halak, kenyér, spenót, borsó, lencse, bab, tojás is.
A C-vitamin fontos a vas felszívódásához, erre is figyeljünk! (citrusfélék, paradicsom és paprika, brokkoli)
A fehérjehiányos étrend gyengébb minőségű hajat eredményezhet, (a haj kötőanyaga a keratin, melyet csak a teljes értékű fehérje tartalmaz) ezért bevitelük kiemelkedően fontos (például csirkehús).
Egy érdekes, bár nagy mennyiségben nem túl alakbarát módszer a haj-építő szilikon kötések pótlására a sör.
A B-vitamin felelős többek között a csillogó színért, ennek érdekében fogyasszunk halat, májat, tojást.
A vér áramlásának segítésével az Omega3 zsírsavak gyorsítják a haj növekedését, ezt főként tengeri ételekben találjuk meg.
A D-vitamin szint pedig szinte minden embernél alacsony, ezért a napfürdő mellett figyeljünk ennek pótlására is.
A kálcium szintünket egy finom (akár cukormentes) joghurtos fagylalttal is emelhetjük, úgyhogy nyárra fel!
(képek: Pixabay, Unsplash)