You are currently viewing Frizura és hajápolási inspirációk – Mindennapos kis bosszúságaink

Frizura és hajápolási inspirációk – Mindennapos kis bosszúságaink

Minden reggel, esetleg sportolás után is szembesülünk jó pár bosszantó „hajas problémával”, amitől idegbajt kapunk. Ezekre igyekezett mesterfodrász-szakoktató szakértőnk, Lattmann Eszter pár, könnyen kivitelezhető megoldást összegyűjteni.

Minden göndör fürtöt viselő sorstársam szembesült már a „reggeli káosz” állapotával, amikor a hajzuhatag inkább egy cunamira hasonlít, mintsem rendezett hullámzó tengerre. Természetesen minden nap hajat mosni finoman szólva sem ideális. (Heti kettő lenne az egyébként.)

Erre jelenthet megoldást, ha a piacon fellelhető két komponensű pompás hajvégápolót (nagyon sokféle van a boltok polcain, lehetőleg keratinosat és szilikon-, valamint alkoholmenteset válasszunk!) és a kedvenc hajlakkunkat fele-fele arányban a tenyerünkbe! (és nem a hajunkra egyből) fújjuk, és ezt dolgozzuk el a hajon, gyengéden felfelé nyomkodva a tincseket. Így egyszerre szabadulunk meg a szálkásságtól, a fénytelenségtől, és tudunk tökéletes csigákat/ hullámokat képezni, valamint a párától is védjük. Természetesen a folyamatot ismételjünk részenként/tincsenként ahányszor szükséges.

Akik gyors hajváltó hajkoronával, ezáltal folyamatosan apró „babahajak” jelenlétével rendelkeznek, pontosan tudják, mennyire bosszantó egy szépen elkészített lófarok mentén körös-körül felálló apró hajszálak. Erre gyors és egyszerű, valamint praktikus megoldás, ha alaposan elmosunk és megszárítunk egy  -már feleslegessé vált vagy kiürült- szempillaspirált (lehet csak spirált is kapni néhány kozmetikai márkánál, és beszerezhető rendkívül pici szőrkefe is, ez is megfelel a célnak).

A végleges copf készítése előtt összefogjuk a hajunkat ott, ahol majd szeretnénk. A spirált frissen lefújjuk hajlakkal, majd ezzel hátrasimítjuk egyenként a kósza szálakat. (A színtelen szempillaspirál estére ragacsossá válhat a hajunkon, különösen nyáron, ha megizzadunk, ezért nem igazán ideális.) Ha végeztünk kihúzzuk a hajgumit, és tökéletesre copfozzuk. Erre azért van szükség, mert a spirállal hátrasimítás során apróbb szálakat kihúzunk a hosszából is, ezért akkor lesz tökéletes, ha újra copfozzuk, kezünkkel is átsimítva.

 

A finom szálú (gyakran nevezik magukat vékony szálú hajúnak a finom szálú vendégek, ám ez téves kifejezés, ezt egy másik alkalommal fogjuk definiálni), gyorsan zsírosodó haj, ha a végek ráadásul kiszáradásra hajlamosak, gyakran okoznak fejtörést reggel a tükör előtt.

Egy szuper praktika -amit jómagam is alkalmazok- az illatosított száraz sampon. Tulajdonképpen minden hajtípuson alkalmazható, akár dúsításra, lenövés-eltüntetésre is, valóságos csodaszer.

Sokan attól tartanak, hogy olyan hatást kelt, mint a hintőpor, vagy fehér lesz a hajtövük. Az egyetlen fontos momentum, hogy meg kell keresnünk a hajunk számára ideális formulát, illetve sötétebb haj esetén figyeljünk arra, hogy barna hajra valót válasszunk, ez az enyhe lenövés, és ősz szálak eltüntetésére is tökéletes!

Fogjuk copfba a hajunkat és először fújjuk be körbe a fejbőr mentén kb 20 cm távolságból a kontúrokat. Ezután bontsuk ki a hajunkat, majd tarkótól felfelé haladva, kb 2 cm-es sávonként vízszintesen válasszuk le a tincseket és -minden tincs előtt felrázva a flakont!- fújjuk végig hajkoronánkat. Hagyjuk kb 5 percig hatni, és a dolog trükkje, hogy ne fésüljük ki, mert ezzel csak lehúzzuk az anyagot. Csak alapos rázogató, gyors mozdulatokkal masszírozzuk a fejbőrbe, ezzel kicsit „fel is tupírozzuk”.

Ha esetleg valahol apró szemcséket látunk, azt tiszta szempillaspirállal vagy szőrkefével gyors mozdulattal húzzuk le. Ha sötét száraz samponnal dogoztunk, egy nedves törlőkendővel töröljük át a fület, homlokot, ahol esetleg megfogta a bőrünket. 2-3 napig garantált a dús, illatos, zsírmentes haj.

Természetesen rövid hajon is alkalmazható bármelyik módszer!

(képek: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?