You are currently viewing Gyógynövények női bajokra? Utánajártunk mit igen és mit ne használjunk!

Gyógynövények női bajokra? Utánajártunk mit igen és mit ne használjunk!

A népi gyógyászatban régóta használt gyógynövények manapság reneszánszukat élik: vesszük, esszük, isszuk, kenjünk, párologtatjuk.

Ám nagy kérdés, hogy nem árt-e többet, mint használ, ha ezekhez a természetes – és ennél fogva sokak szerint teljesen veszélytelen – gyógymódokhoz fordulunk a klinikai vizsgálatokban bevizsgált gyógyszerek helyett. A kérdésre nem lehet egyszerű igennel vagy nemmel válaszolni. Az ezzel kapcsolatos dilemmákba dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának tanszékvezető docense avat be bennünket, akivel Matics Kata, az Intima.hu női egészségportál alapítója beszélgetett.

Miért annyira népszerűek manapság a gyógynövények és más természetes eredetű hatóanyagok, és miért van az, hogy az alternatív gyógyászat ilyen, korábban soha nem látott érdeklődéssel fordul e gyógymódok felé?

Ez tulajdonképpen nem egyedülálló jelenség, minden olyan betegség vagy betegségcsoport esetében megfigyelhető, melyekre a hivatalos orvostudomány nem tud egyértelmű és minden tekintetben kielégítő megoldást kínálni. Ennek megfelelő határok között van – lehet – is létjogosultsága, hiszen a határ nem a természetes és a mesterséges (szintetikus) hatóanyagok között húzódik annak mérlegelésekor, melyik alkalmazható egy adott betegség kezelésében vagy megelőzésében. Sokkal inkább annak a követelménynek kell megfeleli, hogy az alkalmazott szer – legyen az természetes vagy szintetikus – hatásos és biztonságos-e. Ezt pedig tudományos igényű kutatások hivatottak eldönteni.

Nézzünk néhány példát arra, mire igen és mire nem használhatók a különböző gyógynövények, illetve mire kell figyelni ezek alkalmazása során. Sok nő küzd például visszatérő húgyúti fertőzésekkel, számukra mi lehet hatásos és biztonságos?

A húgyúti fertőzés természetes eredetű hatóanyagokkal történő kezelése éppen jó példa arra, hogy vannak hatásosan és biztonságosan alkalmazható gyógynövények, de akár ártani is lehet velük. Húgyúti fertőzések esetén széles körben használt gyógynövény a tőzegáfonya vagy pontosabb nevén amerikai nagy termésű áfonya. Élelmiszernövény lévén tipikus képviselője a hosszú távon is toxikus hatás kockázata nélkül szedhető gyógynövénynek, ennél fogva tartósan is szedhető, így a visszatérő húgyúti fertőzéses epizódok megelőzésére is alkalmazható. Hasonlóakat olvashatunk a medveszőlő ilyen javallattal történő alkalmazásáról is. Ennek hatásosságára vonatkozóan a heveny húgyúti fertőzések terápiájában vannak tudományos evidenciák, de érdemes tudni, hogy nagy mennyiségben, túlságosan hosszú ideig, vagy évente ötnél többször kúraszerűen fogyasztva akár veszélyes is lehet. Ezért például a gyógyszerként kapható medveszőlőt kizárólag betegtájékoztatójának megfelelően ajánlott szedni a kezdeti panaszok jelentkezésekor.
Érdemes szakember tanácsát kikérni a tőzegáfonyával kapcsolatban, hiszen a cukorbetegek nem hagyhatják figyelmen kívül annak magas cukortartalmát, és erős savassága is problémákat okozhat az arra érzékenyeknél.

Vagy nézzük a teafa illóolaját, mely hüvelyi fertőzésekben valóban képes kiszorítani a hüvelyből a kórokozókat, azonban nagy dózisban alkalmazva nyálkahártya-irritációt okozhat.

Bővebben a nőgyógyászati panaszokra is használt gyógynövényekről, kezelési javaslatokról ide kattintva tudsz olvasni!

(kezdőkép: Pixabay)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?