You are currently viewing Hetedik alkalommal tüntették ki a példamutató férfiakat a Gránit Oroszlán Példakép Díjakkal

Hetedik alkalommal tüntették ki a példamutató férfiakat a Gránit Oroszlán Példakép Díjakkal

November 19. a Férfiak Világnapja, mely alkalomból minden évben kiemeli a Férfiak Klubja a Gránit Oroszlán Példakép Díjakkal a megbecsülendő férfiakat.

A korábbi kitüntetettek között olyan kimagasló teljesítménnyel rendelkező személyiségeket találhatunk mint Dolhai Attila, színművész; Imre Géza, olimpikon; Kassai Lajos, lovasíjász; dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó; Lackfi János, író, költő; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója illetve Várkonyi Attila, rádiós műsorvezető.

A díjakat 2017 óta osztja ki a társadalmi szervezet, és ebben az évben is olyan példamutató férfiakat tüntettek ki öt kategóriában (apa, férfi pedagógus, mester, felelős üzletember és közéleti), akik a családjukért és a közösségükért vállalt felelősségükkel hozzájárultak a társadalmi fejlődéshez, a jövő nemzedék útjainak építéséhez.

Az Eiffel Műhelyházban tartott  díjátadó gála fővédnöke Hornung Ágnes, családokért felelős államtitkár volt. Az eseményen részt vettek az öt kategória idei díjazottjai, a Gránit Oroszlán Példakép Testület tagjai, a média képviselői valamint a korábbi évek kitüntetett személyiségei, összesen közel háromszáz meghívott vendég.

A Díjátadó Gálát, László Boldizsár és Szegedi Csaba, a Magyar Állami Operaház nemzetközi hírű kamara-énekesei és vezető szólistái nyitották, akiket Bartal László zongoraművész kísért. A művészek Giuseppe Verdi Traviatájának – Germont áriáját és a Don Carlos című művének Szabadság kettősét hozták színparda. A műsorvezető Gundel Takács Gábor volt.

A hivatalos díjkiosztót Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója nyitotta meg: 

– Hagyományosan a férfiak világnapja előtt Gránit Oroszlánokat avatunk, példaképeket díjazunk. Talán a világban egyedülálló módon, külön és mára bátran kiállva amellett, hogy ez egy férfi példakép díj! Ahol úgy apaként, mint pedagógusként, mesterként, felelelős üzletemberként és közéleti szereplőként nem elég a szakmai teljesítmény – férfi példának kell lenni, a maga teljes összetettségében.

Amikor a díjat megálmodtam, a kategóriákat aszerint választottam, ahogy a fiatalok elé kerülnek a példaképek. Otthon az apa, az iskolában a férfi pedagógus, az életre tanításban a mester, a pénz (nagy úr), annak kapcsán a felelős üzletember, a láthatóság miatt pedig a közéleti szereplők példájából rakódik össze egy olyan mozaik, amelyik méltó a követésre.

Ha azonban jobban szemügyre vesszük a sikeres életeket, vagy leporoljuk nagyapáink emlékét, összeáll egy még mélyebb igazság. Akik komolyan veszik az életet, azok nem egy-egy kategóriában, hanem összetettben kiemelkedők! Ez minden férfi útja. Hogy összefonja az élet továbbadását jelentő apaságot, a jövő minőségét jelentő tanítást, az életvitel kormányzásképességét adó mestert, az anyagi biztonságot jelentő üzletembert és az közösségi értékőrzést. Akkorában, amekkora az ő élete. De azt a mértéket kitöltve, Férfi szerepét betöltve, összetettben téve jól a dolgát – hangsúlyozta Bedő Imre.

A Gránit Oroszlán Példakép Testület idén is titkos szavazással választotta ki a beérkezett jelölésekből minden kategóriában a három-három díjazottat. A Testület tagjai között olyan személyek találhatók, akik korábban már elnyerték a díjat, és most ők hitelesítik az újonnan kiemelt férfiakat. A kezdeti zsűri női tagjaiból kialakították a Testület női tagozatát, amely évente különdíjat oszt, és kizárólag tiszteletbeli úton gyarapodik.

Az Apa kategória hangsúlyozza a férfias példamutatás fontosságát, az apa pótolhatatlanságát. Az idei év díjazottjai ebben a kategóriában: Jakab Zsolt, Magyar László és Varga István Attila.

A Férfi pedagógus kategória rávilágít a férfi pedagógusi példaképek kiemelkedő jelentőségére, a társadalmi felelősségük nélkülözhetetlenségére. A 2023-as év Férfi pedagógus kategória kitüntetettjei: Fekete Gábor, Rusznyák László és Simon János.

A Mester kategória mindennapi hősöket emel ki, akik nem csupán szakmai munkájukkal, hanem életükkel, emberségükkel és élethez való hozzáállásukkal is példát mutatnak gyermekeink számára. A Mester kategória győztesei idén: Keszthelyi Tibor, Komáromi Tibor és Vukics Ferenc.

A Közéleti kategória az ismert közéleti személyiségek – írók, művészek, sportolók vagy más értékformáló területeken tevékenykedők – rendkívüli felelősségét kívánja hangsúlyozni. Mivel folyamatosan a figyelem középpontjában állnak, példamutatásuk kiemelkedően fontos a közösség számára. A Közéleti kategória díjazottjai 2023-ban Diószegi László, Juhász Attila és Markovich Béla.

A Felelős üzletember kategória olyan vállalkozókat, cégvezetőket, menedzsereket emel ki, akik nemcsak saját érdekeiken túlmutató társadalmi felelősségüket ismerik fel, de ezt a felelősséget kézzelfogható tettekkel is alátámasztják. A Felelős üzletember kategóriában idén Diószegi Lászlót, Juhász Attilát  és Markovich Attilát tüntették ki.

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?