Interaktívan tükröződő szobrok kápráztatják el a járókelőket a Corvin Sétányon

  • Olvasási idő:olvasási idő: 5 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Magyarországon egyedülálló, tükröződő szoborcsoporttal gazdagodott a Corvin Sétány. A Corvin Technology Park irodaház udvarán állították fel Mikus Áron Triptichon és Dual című kortárs alkotásait. A művek fémes felülete interaktív módon teremt kapcsolatot a járókelőkkel.

Mikus Áron tükörfényes, dúr alumínium alkotásai anyagválasztásban, forma- és felületkezelésükben is szakítanak a tradicionális szobrászati elemekkel. A térplasztikák megvalósításánál az öntészeti feladatok jelentős fizikai kihívást jelentettek. A megformáláshoz többek között 3 tonna homokra, 4 tonna alumíniumra és 3000 csiszolópapírra volt szükség.

A műhelymunka során elkészült, már részben fényesre csiszolt fő elemeket sérülésmentesen kellett a helyszínre szállítani. A polírozás a helyszíni összehegesztés után a Corvin Sétányon folytatódott, precíz munkarendet követve lépésről-lépésre, mivel a tükörrel majdnem teljesen megegyező fényvisszaverő képesség elérése volt a cél. A kívánt felület eléréséhez 11 szakember egy heti összehangolt munkájára volt szükség.

„A szinte szemkápráztató tükröződés meghatározó eleme a szoborcsoportnak, mivel ezáltal az alkotásokon megjelennek a szomszédos épületek, az emberek és a közvetlen környezet. Így a Triptichon és a Dual eggyé válik annak látványával, mégis sajátos módon formálják is azt” – mondta Mikus Áron.

A három lábon álló Triptichon című művet a Futureal-csoport és a Magyar Képzőművészeti Egyetem fiatal művészek számára közzétett közös pályázatán 22 pályamű közül választották ki. A versenyen a művészeti felsőoktatási intézmény hallgatóitól, illetve diplomásaitól olyan kiemelkedő műalkotás létrehozását várták, amely hangsúlyos részévé válik a modern sétánynak, ugyanakkor eredeti és interaktív módon vonja be a járókelőket. A 3 méter magas, közel 6 méter széles és több mint 9 méter hosszú szobor közelében, a Corvin Technology Park bejáratánál állították fel a Dual című második munkát. A 3 méterrel rövidebb testvérszobor az első alkotás formavilágát követi.

 „A Triptichon és a Dual különleges képzőművészeti alkotásai a Corvin Sétánynak. Forma- és felületkezelése révén bensőséges teret alakítanak ki, ami szinte a művek részévé emeli a közönségét. Mindez köszönhető annak, hogy egy folyton változó, élénk környezetben képes igazán érzelemdús pillanatot teremteni. Éppen ezért hisszük, hogy a Corvin-negyed lakóit és a Sétány járókelőit újra és újra képes lesz elkápráztatni” – mondta Radványi Gábor, a Futureal főépítésze.

A két mű a köztük húzódó tengely segítségével nem csupán rezonál egymásra, de a járókelőket is tovább vezeti a szomszédos, építés alatt álló Corvin Innovation Campus irodaház felé. Az ugyancsak a Futureal fejlesztésében megvalósuló komplexum a Sétány egyik különleges épülete lesz. Az újgenerációs, közel 30 000 négyzetméter bérelhető területű irodaépület már a járványhelyzet következtében átalakult piaci igényekre szabott és frissen bevezetett Stay Safe kezdeményezés keretében valósul meg.

Ezt szem előtt tartva az ingatlanfejlesztő új biztonsági előírásokat vezet be és további technológiai megoldásokat tesz elérhetővé az épület kialakítása során, hogy megfeleljen az irodai környezettel szemben támasztott legmagasabb piaci igényeknek. A gépészeti rendszer a magyarországi követelményeket messze túlteljesítő egyedi szűrői, UV-s csírátlanítóinak köszönhetően például Budapest egyik legtisztább levegőjét biztosítja majd.

A Stay Safe egyik szembetűnő eredményeként a Corvin Innovation Campus irodaház közös területei pedig szinte teljesen érintésmentessé válnak, vagyis az épületben való közlekedéshez nem lesz szükség nyomógombok és különféle hagyományos kezelőszervek használatára.

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?