You are currently viewing Isten veled Szilárd!

Isten veled Szilárd!

  • Olvasási idő:olvasási idő: 9 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! (Mt 7,1) Talán ez a legfontosabb, amit mondhatunk most.

Suhajda Szilárd élete legnagyobb expedíciójára készült. 2023 március 23-án kezdetét vette a Kyocera Everest Expedíció 2023, melynek keretében Szilárd mesterséges oxigén használata nélkül szerette volna elérni a Föld legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everest csúcsát. Magyar hegymászónak ez még soha nem sikerült.

„Egy évtizednyi expedíciós tapasztalattal felvértezve – beleértve nehézségeket és sikereket is –, a Broad Peak, a K2 és a Lhoce palack nélküli megmászását követően úgy érzem, készen állok pályafutásom eddigi legnagyobb feladatára. Ha visszagondolok az elmúlt év munkával teli időszakára, jó esélyeim vannak a sikerre. Remélem, legalább akkora szerencsém lesz a körülményekkel odafent, mint tavaly a Lhocén!”-nyilatkozta akkor Szilárd.

A csúcstámadás előtt pedig sok mindenről beszélt:

2023 május 24-én este azonban a jeladója nem mozdult már. 25-én reggel „egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta Szilárdot. A serpa korábbról személyesen ismerte Szilárdot, így kétség sem fért hozzá, hogy őt látta. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. A serpa vezető rendkívül legyengült állapotú kínai kliensét támogatta lefelé a csúcsról ezért semmilyen módon nem tudott segíteni Szilárdnak, aki ráadásul a mászóúttól valamivel távolabb feküdt, ezért nem kapcsolódott a rögzített biztosító kötélhez. Kötélbiztosítás nélkül megközelítése is életveszélyes lett volna.”

Másnap, 26-án reggel helikopteres és serpás keresés is indult Szilárdért. Akkor így nyilatkozott Legindi Tímea, a felesége:

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban.”

Sajnos nem találták meg…

De persze a sok okoskodó bíráló és kanapékommentelő megjelent itt is, mint mindenhol.

Miért nem fordult vissza? Miért indult el egyáltalán? Hogy lehetett ilyen felelőtlen, hiszen családja van? … és még sok-sok bíráló és bántó komment. Szilárd Fb oldalán is. Nem helyénvaló! Sőt mi több, kegyeletsértő ez a magatartás!

Hiszen hogy jön ahhoz BÁRKI, hogy a másik életét bírálja?

Gondolkodjon csak el az ilyen egy picit: vajon ő mit tett le az asztalra? Élte az álmait? Boldog? Azt csinálja, amit szeret? És úgy él, ahogy ténylegesen szeretne?

Nem hinném… De persze kívülről könnyű okos(kodó)nak lenni. Majd ő jól megmondja!

NE! Ne akarja megmagyarázni senki a másiknak, Szilárd feleségének, gyermekének, hogy mit kellett volna! Mert nyilván ők ezt kismilliószor átbeszélték.

Sterczer Hilda, Erőss Zsolt hegymászó özvegye sajnos már átélte ezt. Facebook oldalán e szavakkal foglalta össze a lényeget:

Mi is az élet?

Suhajda Szilárd már nem jön haza a Mount Everestről, ezzel sok kérdést hagyva maga után. Az egyik ismétlődő kérdés: Miért megy oda? E mögött valójában vád húzódik: Micsoda felelőtlenség! Meghalni egy hegyért!

Álljunk meg itt egy pillanatra és gondoljunk bele: Mi itt élünk, vagy inkább mindennap meghalunk?

Hajtunk a mókuskerékben, nap, mint nap, rohanuk, gürizünk, szaladunk, csináljuk, ami hasznos. Miközben észre se vesszük, hogy közben épp az Életünket veszítjük el. Napról, napra, és még csak nem is tudunk róla.

Nem jut idő az egészségre, a családra, a kultúrára, a kedvelt hobbira, a barátokra, a közösségre, önmagamra.

Fizikailag ugyan élünk, de azt életet éljük, amit élni szeretnénk?

A hegymászó él. Igazán él. Tudja, mire hivatott, és ezt felvállalva mindennap valóságos életet él. Valós kihívásokkal szembesül, tisztában van a kockázattal és számol vele.

Suhajda Szilárd halálával egy teljes életet élő emberrel lett kevesebb a világban.

Azt hiszem, Hildánál jobban sajnos senki nem tudja, mit jelent ez az életforma.

És pont emiatt NINCS JOGA SENKINEK pálcát törni egyetlen ember felett sem!

Lehet más a véleményed, de a hegymászás, mint oly sok minden hobbi, hivatás egyben életforma is. De sem én, sem más laikus sem tudja, hogy mit jelent ez. Viszont ha jobban belegondolunk, akkor egy rendőr, mentős, tűzoltó, orvos, ápoló, kaszkadőr, sofőr, pilóta, a sportolók egy része -és még sok embert sorolhatnék- nap mint nap kockára teszi az életét.

Ezt a legjobban maga Suhajda Szilárd a Fb oldala bemutatkozójában fogalmazta meg:

„A hegymászás számomra az önmegvalósítás csodálatos lehetősége. Egy élhetetlen világba lépsz be, ahol éppúgy lelsz békére és mennyei szépségre, mint pokoli sötét erőkre és sziklakemény, fagytól zord, üres sötétségre. Egyszerre vesz körül a Minden és a Semmi. A teljesség és az üresség. És mindazon csoda, ami a szemed elé tárul, minden nehéz lélegzet, minden újabb lépés közelebb visz saját magad teljesebb megismeréséhez. Nem csak az ismeretlen és a világ felfedezését jelenti odafent lenni: önmagad megismerését is. Az ember elveszik és magára talál: a test és lélek új állapotait ismered meg. Újjáértelmeződik múlt, jelen és jövő. Újjászületsz.”

Isten veled ismeretlenül is Suhajda Szilárd! Sokaknak adtál motivációt, hitet, kitartást, erőt.

Most kérlek küldj ebből az ittmaradt szeretteidnek is!

(Az idézetek és a kezdőkép forrása Suhajda Szilárd hivatalos Facebook oldala.)

Tomkó Bori
főszerkesztő

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?