A nagy bulis korszakunkban egy-egy péntek, szombat este az lett a jelszavunk, hogy:
„Inni csak mértéktartóan lehet: a mérték a vödör, a tartó az asztal!”
Aztán, ahogy teltek az évek, ebben is egyre tudatosabbak lettünk.
Már a koccintások száma is csökkent, manapság pedig ugyanúgy ahogy megnézzük az élelmiszerek tápértékét, megtesszük azt az italok esetében is. Ünnepi alkalmakkor, amikor a pezsgő és más italok is garmadával folynak, az alábbi táblázat igazán nagy segítségünkre lehet.
Kis áttekintő, hogy könnyebben eldönthessük mi legyen a kezünkben, amikor koccintásra kerül a sor:
Ital (100 grammban) Energia (kcal) Szénhidrát (gramm)
Pezsgő 76 1.4
Fehérbor 82 2.6
Vörösbor 85 2.6
Világos sör 38 4.6
Barna sör 51 5.9
Pálinka 260 0.0
Likőr 306 32.5
Rum 231 0.0
Tequila 200 0.0
Vodka 231 0.0
Gin 263 0.0
Whisky 248 0.1
Konyak 246 1.7
Unicum 323 19.0
Ezzel a kis segítséggel kívánok
szuper farsangi időszakot
minden kedves olvasónak!