Kovászkaland – egy nő, aki nem csak szexin főz, de a kovászért is rajong

Főzni szexi. Ez a címe Déri Szilvia első könyvének. 10 éve gasztro-blogolni kezdett egy szakítása után. De feltette magának a kérdést: Mitől lesz az övé más, mint az összes többi ilyen témájú blog? Nem akart 1 fotó-1 recept posztokat, inkább hozzá tette mindig a saját élete azzal kapcsolatos eseményeit, olykor komikus történéseit. Minden ételéhez van külön sztorija.

Szingli nő, akinek viszont nem tabu az élete. Felvállalja a saját tökéletlenségét, kudarcait, ettől sokkal emberibb is, mint azok, akik abszolút „csak” főznek vagy sütnek.

Nem szeret szingli lenni, szerinte ugyanúgy szenved mindenki ettől. Viszont azt látja, hogy a körülötte lévő férfiak nem hajlandók észrevenni a hozzájuk passzoló nőket. Legyen inkább modell-alkatú, tartsa el magát, és persze legyen esze is. Aztán összejönnek , majd elválnak és a csajok viszik a fele királyságot. És panaszkodnak… A „normális” nők pedig máshogy viselkednének, de ugye őket valahogy elkerülik.

Azért ír a szingliségéről, mert véleménye szerint ez egy jó üzenet a többi lánynak, hogy van, aki hasonló helyzetben van. Természetesen terápiás jelentősége is van. Humorral ír elfuserált randikról is, nem bulvár minőségben, hanem gasztronómiai szakértelemmel, de személyes történettel.

Egyébként Szilvia pozitív hozzáállása irigylendő!

Éli az életét, vannak barátai, akiknek főz, velük szervez programokat.

Fotó: Szendeff Lőrinc/BOOOK Kiadó

Kozmopolita csaj, konyhája azokat az országokat tükrözi vissza, ahol eddig élt. Vidám, mediterrán-közel keleti konyha az övé, amerikai behatásokkal.

Ételei egy cseppet sem unalmasak, sőt, inkább izgalmasak. Viszont a legolvasottabb posztja a klasszikus zserbó receptje volt eddig, ez is mutatja, hogy az emberek még mindig a klasszikus vonalat részesítik előnyben .

Pár éve a főzés mellett a kenyérsütésbe is belekóstolt. Csinált már kovászt, izgatta ez a vadkovász dolog. Sütött kenyereket is belőle, de akkor valamiért abbahagyta. Majd kb. egy éve elindított egy újabb kovászt és innen nem volt megállás. Tavaly tavasztól gyakorolt, gyakorolt és gyakorolt, majd augusztusban a Kenyérlelke Fesztiválon 3. lett fehér kenyér kategóriában.

Ezt megtetőzve a 2019-es Könyvfesztiválra meg is jelent

2. könyve a BOOOK Kiadónál: Kovászkaland címmel.

Fotó: Szalmás Krisztina/BOOOK Kiadó

Abszolút laikusoknak szól a könyv. Minden le van benne írva pontról pontra az előkészítéstől a kenyér tárolásáig.

Saját bevallása szerint az összes kenyérből a fehéret szereti a legjobban. Ha azt érzi, úgy igazán valaki, akkor utána érdemes kísérletezgetni mással is.

Az ízesítettek közül a kedvence a teljes kiőrlésű, pirított dióval, pici mézzel és aszalt fügével.

Fotó: Szendeff Lőrinc/BOOOK Kiadó

Ahogy ő mondja:

„Bármilyen kenyeret csinálsz otthon, az sokkal jobb lesz, mint bármilyen bolti.

És ha belekezdesz, maximalista leszel!

Viszont meg kell tanulni érezni a kovászt.

És erre időt kell hagynod magadnak…”

A mai napig nem hiszi el egyébként Szilvia, hogy a sütött kenyereket bizony ő alkotta.

Ami nagyon fontos, hogy nem a gyors és megúszós kaják híveinek való a könyv! Azonban a befektetett munka megtérül! És persze egy kenyér nem kenyér, egy sütésből biztos többet fogsz csinálni, amiből egyet megeszel, a többit pedig a barátaidnak ajándékozol! Szóval 2:1-ben az öröm!

Fotó: Szendeff Lőrinc/BOOOK Kiadó

A Házisáfrány blog szerzője könyvében nem csak abba avat be, miért egészségesebb a kovászolt kenyér a bolti változatnál, de megosztja kedvenc receptjeit is az aszalt fügés vagy japán tejes kenyértől kezdve a kiflin és bagelen át a kovásszal készült gofriig.

Fotó: Szendeff Lőrinc/BOOOK Kiadó

 

Vágj hát bele a kovászkalandba,
hogy a saját kenyeredbe is belevághass!

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?