You are currently viewing Levi Strauss, a kedvenc farmerünk atyja

Levi Strauss, a kedvenc farmerünk atyja

Talán nincs olyan ember a világon, aki nem látott még farmert. Megkockáztatom: az emberiség egy jó nagy része pedig viselt is már életében!

Azt is tudjuk, hogy nem mai találmány. De honnan is indult ez a világmárka?

Levi Strauss 1829-ben született a németországi Buttenheim-ben, Löb Strauß néven, egy zsidó családba.

1846-ban apja tuberkulózisban meghalt, rá 2 évre édesanyjával és két nővérével az Egyesült Államokba hajóztak. Fivéreivel először a családi cégükben dolgozott, majd San Francisco-ban saját, „Levi Strauss & Co.” néven nyitotta meg ruházati üzletét.

1850-től nevezi magát Levi Straussnak és 1853-ban állampolgárságot is szerzett.

Eleinte vitorlavászonból készített nadrágot munkásoknak, majd 1872 körül megkereste egy üzleti partnere Jacob Davis, aki kitalálta, hogyan lehetne szegecsekkel tartósabbá tenni a nadrágokat. Ehhez keresett üzleti partnert. Levinek tetszett az ötlet, így 1873. május 20-án meg is kapták rá a szabadalmat.

Elindult a legendás kék farmer útja, Levi’s néven.

Levi a farmergyártás mellett más üzleti tevékenységeket is folytatott, így például volt a San Francisco-i Kereskedelmi Tanács tagja és kincstárnoka, a Nevada Bank, a Liverpool, a London, a Globe Biztosító és a San Francisco Gas and Electric Company igazgatója is.

Gyakorlatilag haláláig részt vett a cég életében, például 1890-ben még unokaöccseivel bejegyezték a legendás 501-est.

Vagyonából jótékony célra is áldozott, illetve számos ösztöndíj is fűződik a nevéhez.

Soha nem nősült meg, így halálakor (1902. 09. 26.) 4 unokaöccsére hagyta a céget, vagyonából pedig helyi alapítványok és egyesületek is részesültek.

A farmernadrágot kezdetben női és férfi gyári munkások, cowboyok és farmerek viselték, munkaruhaként. A férfiakén elöl, a nőkén oldalt volt a hasadék, és szigorúan először fémgombos verziót gyártottak,  a cipzáras csak jóval később került piacra.

Az 1950-es években kezdett el népszerű viseletté válni, de a történelemben volt a lázadás kifejezésének eszköze, vagy a rock jelképe is.

Magyarországon elsőként a ’70-es években a Buda-Flax Lenfonó és Szövőipari Vállalat budakalászi gyára tudott sikeresen farmert előállítani. A nevére pályázatot hirdetett, melyet a „Trapper” név nyert meg.

A Május 1 Ruhagyár 1977-ben kötött kooperációs szerződést a Levi Strauss-al. Az eredeti farmernadrágok gyártása először Marcaliban, majd később Kiskunhalason folyt. Kezdetben évente kb. 800 ezer darabot gyártottak le, melynek harmadát hazánkban értékesítették.

Később ennél még sokkal többet is gyártottak. Azonban az anyacég a túltermelés veszélye miatt 2009-ben beszüntette a kiskunhalasi gyártást, melynek folytán a gyár abban az évben be is zárt.

Manapság azonban ezzel a márkával fémjelezve már nem csak nadrágokat, hanem mindenféle ruhaneműt lehet kapni, a dzsekitől a pólóig mindent, ráadásul a cég a környezetvédelemre és az újrahasznosításra is nagy hangsúlyt fektet.

Tomkó Bori

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?