You are currently viewing Miért jó tudni, hogy melyik színtípusba tartozunk?

Miért jó tudni, hogy melyik színtípusba tartozunk?

A bőrünk, szemünk és (eredeti) hajunk színe alkot egy harmóniát és a színtípus meghatározás célja az, hogy az öltözködésünkben használt színekkel ugyanezt a harmóniát tükrözzük vissza, így az arcunkra irányul a figyelem és egyúttal így lehet a megjelenésünk tökéletes.

Kutatások bizonyítják, hogy az, hogy hogyan nézünk ki lényegesen többet nyom a latban egy első találkozáskor, mint bármi más. Korábban 7 másodpercről beszéltek, de a legújabb tanulmányok szerint 0,1 másodperc alatt kialakul az első benyomás, melyben 55%-ban befolyásolja a beszélgetőpartnerünket a külsőnk és csak 7%-ban az, hogy mit mondunk! Ez elég fontos lehet egy állásinterjún vagy akár egy randevún is, de valójában ha tudjuk magunkról, hogy jól nézünk ki, azzal már eleve sokkal erősebb önbizalmat és magabiztosságot nyerünk, így sikeresebbek lehetünk az élet bármely területén!

De mik ezek az évszakok?

Egy korábbi cikkemben már írtam arról, hogy Európában Johannes Itten alkotta meg a ’60-as években a 4 évszakos színrendszert, melyben az adott évszak színei a természetben megtalálható színekhez igazodnak. Van tehát Tavasz, Nyár, Ősz és Tél színtípusú ember. A filmiparban már azóta használták ezt a tudást a színészek öltöztetésénél. A ’80-as évek során aztán tovább finomodott ez a rendszer, az egyes évszakok a bele tartozó színek 3 tulajdonsága alapján altípusokra bomlottak.

A színeknek ez a 3 tulajdonsága:

  • a hőérzet (hideg vagy meleg),
  • a világossági érték (világos vagy sötét)
  • és a telítettség (élénk vagy lágy).

A 4 évszakból úgy lesz 12, hogy megnézzük, melyik tulajdonság dominál az adott színben. A 12 altípust ezen tulajdonságok alapján nevezték el, tehát

  • egy Tavasz színtípusú ember lehet Élénk Tavasz, Meleg Tavasz vagy Világos Tavasz
  • egy Nyár színtípus lehet Világos Nyár, Hideg Nyár vagy Lágy Nyár
  • az Őszök lehetnek Lágyak, Melegek vagy Sötétek
  • és végül a Tél típus lehet Sötét, Hideg vagy Élénk.

Egy másik terminológia szerint az elnevezés azt tükrözi, hogy az adott évszaknak melyik másik évszakkal van közös tulajdonsága pl. az Élénk Tavaszt más néven Tavasz-Tél-nek hívjuk, mert a Téllel van közös tulajdonsága (az élénkség), míg az Élénk Tél ugyanezen elgondolás mentén lehet Tél-Tavasz, és így tovább.

Mi történik a színtanácsadáson?

Ahogy azt már fent említettem, bőrünk, szemünk és hajunk színe alapján 4 évszak összesen 12 altípusa valamelyikébe sorolhatóak vagyunk. Hogy melyikbe, azt színes kendők segítségével derítjük ki.

Hogyan?

A színtanácsadás során a hajat mindig letakarom, mert ha nem is festett, akkor is sokszor más színű a vége, mint az eredeti színe volt, ha meg festett, könnyen lehet, hogy más színű, mint ami az adott személy színtípusához illik, a színtípus ugyanis nem változik, hanem egy állandó adottság!

Felhelyezzük az egyes kendőket és azt nézzük, hogy a színek hogyan tükröződnek vissza az arcon.

A meleg színek a hideg típusokat besárgítják és sápasztják, a hideg színek a meleg típusok arcát lehűtik, szürkítik. Azok a színek, amik jól állnak, ragyogóvá teszik a szemünket, amik nem állnak jól, kiemelik a bőrhibákat, ráncokat, betegnek tűnhetünk általuk.

Meleg Ősz típus előnytelen színekben

Kb. 100 kendő végig próbálásával kialakul a saját, egyéni színpalettád, mely alapján a végén meghatározzuk, hogy melyik évszak melyik altípusába tartozol. Ezeket a színeket érdemes az arc közelében hordanod.

Megbeszéljük még azt is, milyen színű ékszereket hordjál, melyik hajszínek állhatnak jól, ha festetni szeretnéd a hajad és milyen színű sminket használj a tökéletes hatás érdekében.

Meleg Ősz típus harmonikus színekben

Színtípusunk ismerete nem csak abban segíthet, hogy a megjelenésünk harmonikus legyen, de nagyon hatékonnyá teheti a ruha vásárlást, mivel ha tudjuk, melyik színek előnyösek számunkra, a többire rá sem kell nézni a boltokban, így rengeteg időt spórolhatunk magunknak.

Tóth Eszter
személyi stylist, szín- és stílustanácsadó

(képek: színtípus elemzés – Tóth Eszter, csak forrásmegjelöléssel használhatók fel; többi kép – pexels)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?