You are currently viewing Mit jelent és kiket érinthet az STD? Te biztosan védve vagy?

Mit jelent és kiket érinthet az STD? Te biztosan védve vagy?

  • Olvasási idő:olvasási idő: 3 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Sokan, tévesen, úgy gondolják, hogy nemi betegséget csak az örömlányok, a kicsapongó életet élők, esetleg a melegek kaphatnak el, azonban fontos tudni, hogy STD-vel bárki megfertőződhet, aki szexuális életet él.

Mit jelent az STD kifejezés?

Az STD egy betűszó, az angol „Sexually Transmitted Diseases” rövidítése, mely szexuális úton terjedő betegségeket jelent. Manapság már egyre inkább az STI elnevezést használjuk, ami „Sexually Transmitted Infections”, azaz szexuális úton terjedő fertőzéseket jelent, ugyanis sok esetben ezek a fertőzések hosszú ideig tünetmentesek.

Az STD kifejezés kevésbé dehonesztáló, negatív tartalmú, vagy zavarba ejtő, mint a „nemi betegségek”, így használata egyre szélesebb körben válik elfogadottá.

A közhiedelemmel ellentétben a nemi betegségek közé nem csupán a szifilisz és a tripper (gonorrhoea) tartozik, hanem számos egyéb kórokozó, baktérium, gomba is, többek között a HPV, chlamydia stb. is terjedhet szexuális érintkezéssel.

Kiknek ajánlott az STD vizsgálat?

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy nemi betegséget csak az örömlányok, a kicsapongó életet élők, esetleg a melegek kaphatnak el, azonban fontos tudni, hogy STD-vel bárki megfertőződhet, aki szexuális életet él. Tehát gyakorlatilag mindenki számára ajánlott a szűrés, aki nemi életet él, de különösképpen az alábbi esetekben:

  • új párkapcsolatban, az első óvszer nélküli együttlét előtt mindkét fél számára
  • gyermekvállalás előtt, szintén mindkét félnek
  • ha új partnerrel történt óvszer nélküli aktus (hüvelyi, orális, anális)
  • tünetek jelentkezése esetén

Fontos megjegyezni továbbá, hogy STD-k szempontjából nemcsak a vaginális együttlétek jelentenek rizikót, hanem orális és anális szex során is ugyanúgy megfertőződhetünk nemi betegséggel.

A megelőzésről, szűrésről és további STD-vel kapcsolatos információkról itt olvashatsz!

Dr. Tisza Tímea
bőr- és nemigyógyász szakorvos

Forrás: Intima.hu

(kezdőkép: pexels)

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?