You are currently viewing Nagy kávéhatározó – hogy segítség nélkül tudj választani!

Nagy kávéhatározó – hogy segítség nélkül tudj választani!

Espresso, cappuccino, frappuccino és még sorolhatnánk. A kávéfajták útvesztőjében könnyű eltévedni. Annyiféle kávét készítenek már manapság, hogy egykönnyen nem lehet dönteni, melyiket válasszuk…

És ráadásul gyakran oda sincs írva zárójelben, hogy az adott fantázianevű költemény mit is takar valójában. Én mindenképp megnézem, van-e benne tej, ugyanis laktózérzékeny vagyok. Ha van is benne, akkor is milyen formában és lehet-e helyettesíteni valamilyen alternatív tejjel. Mert például a rizstej nem jól habosítható, így abból bajos cappuccinot kérni.

Sok helyen pedig nincs is készleten a normál tej mellett más fajta, így akkor a „köszi, akkor egy hosszú kávét kérek!” – mondat hangzik el a számból, amit ki is hoznak, mellé kis kancsóban tejjel… A tejszínhabokról meg már a flakonról meg tudom mondani, hogy laktózmentes vagy növényi-e vagy sem, de azért furán néznek rám, amikor azt kérem, mutassák meg a flakont. Biztos azt gondolják, az adó-és vámhivataltól jöttem…

Ráadásként pedig mivel cukrot nem nagyon fogyasztok, így sokszor á la nature iszom meg. De higgyétek el, meg lehet szokni! Mondjuk korántsem olyan rossz a helyzet, főleg a nagyobb városokban. Sok helyen dolgoznak már baristák, akik művészien teszik eléd ezt az isteni nedűt.

De ha nincs barista, akkor is ugyebár a felszolgálónak „munkaköri kötelessége” (lenne) válaszolni a vendég minden kérdésére, mégis cikinek érzem, ha már a tizedik kávé összetételéről érdeklődöm, főleg amikor az elnevezésük mellett nem vették a fáradtságot, hogy a gyengébbek kedvéért zárójelbe odaírják, miről is van szó. Szóval igyekeztem memorizálni a legáltalánosabb kávétípusokat.

És azért, hogy ti is nagy hobbi-baristának tűnjetek, megosztom veletek eme nagy tudásomat.

Espresso

(magyarul presszókávé)

Olaszul gyorsat jelent. Az eszpresszógépek lényegesen nagyobb nyomással préselik át a vizet a kávén annak érdekében, hogy minden íz- és illatanyag átkerüljön az elkészült italba. Az espressot főző gép nem hevíti túl a vizet, nem készít gőzt belőle, hogy annak feszítőerejét használja ki, hanem az – ideális esetben 88–92 fokos hőmérsékletű – vizet saját elektromos szivattyújával vagy más mechanikus megoldás segítségével 9–10 bar nyomással préseli keresztül a darált kávén (amelynek mennyisége adagonként 6,5–7 gramm). A folyamat mindössze 25–30 másodpercig tart.

Azt tartják, az igazi kávéfogyasztó csak espressot iszik…

Café au lait

(magyarul tejeskávé, ejtsd: káfé o le)

Gőzölt tej és dupla kávé (nem eszpresszó!) fele-fele arányban.

Caffé lungo

(magyarul hosszú kávé)

A ristretto fordítva, a szokásos mennyiségnél valamivel több vízzel (itt pedig az őrlést kell valamivel durvábbra venni). Espresso csészében kínálják, és az espressoval megegyező kávémennyiséget tartalmazza, azonban a csészét szinte színültig megtöltik. A kávé ezáltal vizesebbé, hígabbá válik, mégis íze csak kevésbé intenzívebb, mint az espresso.

Ristretto

Intenzív, fekete, nagyon erős – röviden így jellemezhetnénk az eszpresszóhoz hasonlítható caffé ristretto-t. A szokásos 30–35 ml-es mennyiségnél rövidebb (20-25 ml), a nagyon erőset kedvelőknek (nem a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomság növelésével kell elkészíteni, bár van, ahol egyszerűen rövidebbre csapolják az eszpresszót). Az eredmény pedig egy erőteljesebb, aromásabb íz, sűrűbb állagú koncentrált eszpresszó.

Cappuccino

(magyarul kapucsínó –vicces így fonetikusan leírva)

A cappuccino nagy valószínűséggel az eszpresszó mellett a legismertebb olasz kávévariáció. Napjainkban számos továbbfejlesztett változata elterjedt. Olaszországban így készítik: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab + esetleg kakaópor a tetejére. A cappuccino az olaszoknál reggeli ital, melyet speciális cappuccino csészékben szervíroznak, s hozzá valamilyen friss péksüteményt fogyasztanak.

Cappuccino chiaro (világos kapucsínó): a szokásos kapucsínóénál nagyobb a tej aránya: 3/4 rész tej, 1/4 rész tejhab.

Cappuccino scuro (sötét kapucsínó): a szokásos kapucsínóénál kisebb a tej aránya: 1/4 rész tej, 3/4 rész tejhab.

Nálunk meg totál elrontják nagyon sok helyen… hosszú kávét adnak gőzölt tejjel, oszt jónapot. Ez a magyar kapucsínó.

Caffé macchiato

(ejtsd: mákkiátó)

Rendes adag espresso egészen kevés tejhabbal a tetején. Espresso csészékben vagy kisebb üvegpoharakban szervírozzák. Bár az alapanyagok megegyeznek a cappuccinóéval, mégis egészen más az ízhatás; a caffé macchiato ugyanis lényegesen erőteljesebb, koncentráltabb. Gyakran összetévesztik a Latte macchiato-val, azonban a különbség jelentős.

Hoppá! Na ugye, hogy össze lehet keverni???

Con panna

Espresso, a tetején tejszínhabbal díszítve.

Doppio

(magyarul: dupla kávé)

Dupla espresso, ez mind a felhasznált kávéra, mind pedig a vízmennyiségre vonatkozik.

Kapuziner

(magyarul: kapucíner)

Az espresso (Ausztriában gyakran az espressonál tovább főzött, erősebb, keserűbb mokkakávé) tetejére kevés tejszínhabot tesznek.

Vigyázat! A névhasonlóság ellenére ez nem kapucsínó!!

Latte macchiato

(ejtsd: látte mákkiátó)

Az üvegpohárban szervírozott latte macchiato már látványra is gyönyörű. Elkészítésekor a pohárba először forró tejet öntenek, arra jön a kávé, mely többnyire egy ristretto, vagy egy espresso, végül pedig hideg tejhabot tesznek a tetejére. És díszítésként csipetnyi kakaóport is lehet szórni a tetejére.

A kávé ráöntése a tejre lassan, megfontoltan, érzéssel történik, ennek köszönhetően lesz olyan szép réteges. És ahogy említettem, nem összekeverendő a Caffé macchiato-val!

Mélange

(kiejtése: mélanzs)

A szokásos adag espressot forró vízzel kétszeresére higítják (nem tovább főzik, mert akkor keserű lesz!), ugyanennyi felgőzölt tejjel és némi tejhabbal tálalják. És gyakran mézzel ízesítik…

Változata a Wiener Mélange, aminek a tetejére csokoládét hintenek.

Flat white

(kiejtése: flet vájt)

Dupla ristrettot készítenek, 2dl-es üvegpohárban szolgálják fel, amelyet felöntenek tejjel, és a tetejére vékony tejhabot tesznek.

Piccolo latte, más néven Cortado

Espresso recept alapján készítik. 1dl-es kis üvegpohárban szolgálják fel, amelyet felöntenek tejjel. A piccolo latte vékonyabb habbal, a cortado vastagabb habbal készül. Nekem ez utóbbi a személyes kedvencem.

+1 a nyár kedvence, a Frappuccino

Espressot cukorral és folyékony tejszínnel jól összekevernek. Ezt lehűtik, és üvegpohárba öntik, melybe még jégkockákat tesznek.

Szándékosan nem tettem a sorba sem az americanot, mert amit az amerikaiak és a németek isznak kávé gyanánt, az inkább víz. Azért bírnak annyit meginni belőle a filmekben!

De ti most már bátran kérhettek a kávélapról, anélkül, hogy tudatlanok lennétek a témában!

Jó kávézást mindenkinek!

Tomkó Bori

(képek: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Ehhez a bejegyzéshez egy hozzászólás érkezett.

Vélemény, hozzászólás?