Töltött káposzta illata terjeng a konyhában, a háttérből szól a “Dzsinglee bellsz”, az asztal szépen megterítve, gyertyafény pislákol a félhomályban.
A nagy család összegyűlt a nappaliban és a zeneszót gyakran megakasztja egy-egy vita az aktuális gazdasági válság és melyik a legfinomabb bejgli diskurzusa. De így szép az ünnep, ha zajlik.
De ki gondolta volna, hogy a legnagyobb szenzáció a vegán töltött káposzta lesz?
Minden évben összegyűlik a család az ország minden pontjáról. Nem panaszkodhatunk népes családom van. Szegény férjemnek évekig magyaráztam, ki kinek a rokona, talán még én sem teljes magabiztossággal. 10 év után talán eljutottunk oda, hogy képes mindenkit beazonosítani.
Minden évben ugyanaz a menü halászlé, bejgli, töltött káposzta, rántott hal. Ahogy egy “rendes” magyar családnál szokás. De pár évvel ezelőtt karácsonykor félve léptem be az ajtón, hiszen növényi étrendre váltottam, mit szól majd a húsimádó családom?
Vegán töltött káposztával készültem, természetesen egy csepp reménysugár sem volt bennem, hogy bárkit is érdekelne hogy nem eszem húst és készülne nekem külön fogással. A nagy pult tele volt pakolva a batyus finomságokkal, hát mellé helyeztük az enyémet is. Magyarázat nélkül, elvégre kinézetre átlagos töltött káposztának tűnik.
1-2 óra elteltével elvonultunk a kisfiammal, aki ekkor még csak fél éves volt. Egy csendes kis szobában próbáltam altatni, de a covid és oltás körüli viták gyakran megakasztották a nyugalmát. Több mint egy órába telt, mire álomba szenderült és korgó hasam már jelezte, hogy itt az ideje megrohamozni a csakis rám váró húsmentes töltött káposztát.
Konkrétan sokként ért mikor kimentem a konyhában, hogy a töltött káposzta java része elfogyott. Néztem a férjemre, hogy mi történhetett, de ő feltette a kezét. Nyilván húsimádó férj lévén nem feltétlenül erre pályázott, főleg hogy otthon is ezzel tömöm a “szerencsétlent”.
Majd megrohamoztak a kérdések a rokonoktól: “ Ebben komolyan nincs hús? Isteni finom volt.” Kidülledt mellkassal és büszkén ecseteltem a receptet.
Szakértőként mára tudom és ajánlom is ügyfeleimnek érdemes karácsony idején is odafigyelni a táplálkozásunkra és helyet adni a húsmentes, kevésbé zsíros ételeknek is.
Főleg azért, mert a kutatásokból azt látjuk, hogy az ünnepek alatt megfigyelhető egy jelenség, amit a szakirodalom csak úgy emleget “Szünidei szív szindróma”. Az ünnepek alatt megsokasodik a szívinfarktussal és stroke-al kezelt betegek száma a kórházakban.
Ennek az az oka, hogy az eddig még panaszt nem okozó érrendszeri elzáródások a több napos, töménytelen mennyiségű állati eredetű ételektől, túlzott alkoholfogyasztástól könnyen “aktiválódhatnak”.
Pontosan ezért javaslom, hogy ne csak az ünnepek alatt, de azon kívül is érdemes minél több húsmentes vagy növényi alapú ételt fogyasztani.
Mi lenne ha idén karácsonykor kipróbálnád az én családomban is sikert aratott vegán töltött káposztát?
Hozzávalók
- 1 kis fej kelkáposzta
- 5-6 szem csiperke gomba
- 1 kis fej kaliforniai paprika
- 1 újhagyma/fél fej lilahagyma
- 1 nagy cukkini
- 1 csokor friss petrezselyem
- fél bögre bulgur
- 1 vegaföl (vagy házi kesuföl)
- 150 g füstölt tofu (elhagyható, de akkor több bulgur kell!)
- fél konzerv kókusz tejszín (konzerv)
- fűszerek: só, bors, Cayenne bors, pirospaprika
Elkészítés
1. Minden zöldséget megtisztítok és apróra vágok. A káposztát megmosom és levelekre szedem, a kemény erezetet kivágom.
2. Egy nagy lábas sós, forró vízbe teszem a káposzta leveleket és 1 percig főzöm majd egy tál jég hideg vízbe dobom őket. Tiszta konyharuhába becsomagolom és félreteszem.
3. Egy serpenyőben olívaolajat hevítek és elkezdem nagy hőfokon pirítani a zöldségeket. Sorrendben: paprika, gomba, cukkini, újhagyma majd a fűszerek és fokhagyma következik.
4. Egy kis tálba összekeverem a tejfölt es tejszínt, sóval, borssal és pirospaprikával.
5. Kb. 5-10 perc zöldségpirítás után belemorzsolom a tofut és fűszerezem.
6. Közben fél bögre bulgurt kifőzök 1 bögre vízben egy kevés sóval és borssal.
7. Ha kihűlt a bulgur, összekeverem a zöldségekkel és a sodrófával kinyújtott káposzta levelekbe töltöm.
8. Olívaolajos tepsibe teszem a tölteléket es a maradék bulgurt a tetejére teszem.
9. A tetejét meglocsolom a tejfölös keverékkel.
10. 180 fokon sütöm 40 percig.
Ha pedig további növényi alapú finomságokat is kipróbálnál, akkor nézd meg a frissen megjelent, Karácsonyi Receptes ebookomat, amiben számos egészséges és isteni finom vegán receptet találsz: https://www.tincsikonyhaja.hu/karacsonyi-receptes-e-book/
(kezdőkép: Unsplash)