You are currently viewing Önmagában a rendszeres testmozgás nem oldja meg a termékenységi problémákat!

Önmagában a rendszeres testmozgás nem oldja meg a termékenységi problémákat!

  • Olvasási idő:olvasási idő: 5 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

A férfiak spermatermelése központi kérdéssé vált attól a pillanattól kezdve, amikor kiderült: a meddőségek felében a férfi oldalán keresendő a probléma. Az egyik legjobb módszer, hogy helyre billentsük a termelést, a rendszeres mozgás, de sajnos ebben az esetben a tápanyag-ellátottság jelent majd gondot.

Ratkó Tünde szülésznő segítségével nézzük meg, hogy mennyiben és hogyan befolyásolja a testmozgás a termékenységet?

Sport, és ami mögötte van

Nagyon kevesen vannak azok a szerencsések, akik a sportot örömből űzik. A legtöbben a stressz levezetésének használják a mozgást, és a férfiak közt nagyon sokan azért sportolnak, mert a kikiáltott szépségideálhoz szeretnének hasonlítani. Ez utóbbi kettő pedig szerves eltér az örömsporttól.

Tény, hogy a sport több energiát igényel a szervezettől, mint az egy helyben ücsörgés. Ugyanakkor fokozza az anyagcserét, az immunrendszer működését, és persze a vérkeringést is, ezáltal pedig javítja az egészséget, és persze nem utolsó sorban a spermatermelést.

Akkor viszont miért nem orvosolható a meddőség kizárólag sporttal?

Férfi meddőség

A férfiakat érintő meddőségnek is több oka lehet. Ezek közt vannak, amelyek mindenképpen szakorvosi segítséget igényelnek, mint a genetikai rendellenességek, az anatómiai eltérések vagy egyes betegségek. Azonban meglepően sokszor tulajdonképpen tápanyaghiánnyal állunk szemben, amin sajnos a sport nem segít.

A fokozódó vérkeringés és anyagcsere hatására megnő a spermaszám, ami nagyon jó hír, csakhogy önmagában kevés. A normál termékenységhez ugyanis a mennyiségen kívül a minőségnek is megfelelőnek kell lennie. A spermiumok minőségének azért van jelentősége, mert, ha romlik, akkor a magzatnál megnő a genetikai rendellenességek kialakulásának esélye, de jelentősen nő a koraszülés és a vetélés kockázata is.

A spermiumok minősége pedig legnagyobb részben a test tápanyag-ellátottságán múlik. És itt jön elő újra a sport. Ez ugyanis tápanyagigényes tevékenység még akkor is, ha örömsportról van szó. Ha pedig a stressz levezetése, vagy egy képnek való megfelelés áll a háttérben, az egyenlet tovább romlik. A stressz ugyanis jelentősen növeli a szabadgyökök jelenlétét a szervezetben, a szorongás és a túlzásba vitt “gyúrás”, valamint egy fenntarthatatlan testképnek való megfelelni vágyás szintén hatalmas rombolást visz véghez a szervezetben. A vége pedig szinte minden esetben tápanyaghiány, hiszen a felhasznált energia nem áll arányban a bevitt mennyiséggel.

Ezen az sem változtat, ha egészségesen étkezünk, hiszen a gond az élelmiszerek tápanyagtartalmával van. Ez ugyanis az elmúlt 50 évben közel a felére esett vissza, ami azt jelenti, hogy ha semmilyen probléma, semmilyen stressz vagy rosszabb periódus, esetleg betegség nem adódik, akkor még képesek vagyunk fenntartani a normál termékenységet, azonban a fent említettek mellett a legtöbbször már nem – mondja Ratkó Tünde.

Pótlás

Ma már a várandósságra való felkészülésnek alapkelléke a megfelelő táplálékkiegészítő, hogy a hiányzó tápanyagokat pótolni lehessen, a tápanyagraktárakat fel lehessen tölteni. Ez nincsen másképpen a férfiak esetében sem, részükre azonban a férfivitamin jelenthet hathatós megoldást.

Csakúgy, mint a várandós vitamin esetében, itt is fontos a hasznosulás. A készítmény csupán nagyon drága vizeletet eredményez, ha nem biológiailag aktív anyagokat tartalmaz. A citrát és glükonát kötési formákkal rendelkező anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb. A szervetlen kötésű anyagok – melyek előállítása olcsóbb, így a legtöbb készítmény ezeket tartalmazza – felszívódása nagyon alacsony, vagyis nagyrészt kiválasztja őket a szervezet, és a vizelettel távoznak, ami tekintve ezen készítmények árát, hatalmas hiba.

A felszívódás, hasznosulás fokozására érdemes olyan készítményt választani, mely komplex, összetett, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását, mint a cink és a réz, vagy éppen a vas és a C-vitamin.

Forrás: ratkotunde.hu

(kezdőkép: Pixabay)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?