You are currently viewing Öt szuper tipp tavaszi teraszfrissítéshez

Öt szuper tipp tavaszi teraszfrissítéshez

  • Olvasási idő:olvasási idő: 7 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Milyen jó is egy friss, gőzölgő kávéval indítani a reggelt a napsütötte teraszunkon, vagy munka után a naplementében napozóágyon lazítani egy pohár borral a kezünkben!

Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy lakásunkhoz terasz, erkély vagy kis kertrész is tartozik, vétek lenne azt lomtárnak használni.

Pár jól megválasztott bútor és növény, és tavasztól őszig nyerünk még helyet a lakásunkhoz!

„Azért is jó döntés terasszal rendelkező lakást vásárolni, mert mind a bérbeadás, mind az újraértékesítés lehetőségét javítja” – mondja Fodor Gabriella, a Cordia Property Mangement csapatának vezetője.

A Cordia lakások mindegyikéhez tartozik erkély, terasz vagy kertkapcsolat, ugyanis Magyarország legnagyobb lakásfejlesztője felismerte ezek közérzetjavító hatását, ezért egyetlen lakás alaprajzából – még a legkisebbekből sem – hiányozhat a szabadtéri pihenőhely. 

Persze önmagában a terasz léte nem sokat ér,

ha nem lakjuk be úgy,

mint az otthonunk többi részét!

Tavaszi teraszfrissítésre fel!

1. Kültéri pihenőhely vagy étkező? Döntsük el, mire szeretnénk használni!

Mielőtt a kellemes időjáráson felbuzdulva a lakberendezési áruházak teljes teraszdekorációs árukészletét felvásárolnánk, döntsünk a teraszunk funkciójáról.

Nem mindegy ugyanis, hogy kültéri pihenőként, vagy inkább étkezőként szeretnénk használni. „Nagyon szerencsés eset, ha mindkettőre van elég hely, de az új építésű lakásoknál általában nem ez a helyzet” – mondja a szakértő.

Ha étkezni is itt szeretnénk, magas asztalban és hozzá passzoló

magasságú székekben, ha pihenni, olvasni, napozni szeretnénk,

napozóágyban, kültéri kanapéban gondolkodjunk.

2. Textúrák, fények, növények 

Amikor a teraszunk berendezéséről döntünk, a külső homlokzat színeit, a lakásunk és a környezet stílusát is vegyük figyelembe, és ezt vegyítsük az aktuálisan divatos elemekkel, melyek idén a következők:

  • Izgalmas anyaghasználat: Az unalmas fehér műanyag, vagy az egyszínű fabútor már a múlté. 2019-ben is már a váratlan kombinációk uralták a kültéri bútorok divatját:

fa és rattan, porfúvott alumínium és vászon,

régi tárgyak új szerepben –

minden jöhet, ami formabontó!

  • Hangulatfények: Egy jól megválasztott hangulatfénnyel különösen barátságossá tehetjük a teraszunkat. Ne csak fényfüzérekben gondolkodjunk idén: miért ne kerülhetnének napelemes kültéri állólámpák, csillárok, asztali lámpák a teraszra?
  • Pasztellszínek: Idén a legtöbb kültéri díszpárna, kaspó és dísztárgy

természetes színekben (agyag, sötétzöld) és

pasztell árnyalatokban (például lilás-szürke, bézs)

pompázik majd.

  • Fűszernövények: Nincs is annál menőbb, mint mikor a saját fűszernövényeinket használhatjuk a főzéshez! Ha a teraszon egy kerekes kiskocsin tároljuk őket, főzéshez könnyedén begördíthetjük őket a konyhába. Vagy ha kevés a helyünk, a terasz egyik oldalát élő fallá is alakíthatjuk polcok segítségével.
  • És az újrahasznosítás is menő idén:

régi ládák, vödrök, használt gumicsizmák születhetnek újjá

virágtartóként vagy kaspóként.

  • Főzés a szabadban: A szabadtéri főzőcske idén sem megy ki a divatból! „Nyílt láng használata általában minden társasházban tilos, de egy kisméretű elektromos grill teljesen elfogadható megoldás”tanácsolja a szakértő.

3. Ne felejtsük el, hogy télen valahol tárolni is kell majd a dolgokat!

A divat egy dolog, de a praktikumot se tévesszük szem elől:

érdemes egymásba rakható, vagy összehajtható bútorokat vásárolni,

mert ez nagyban megkönnyíti a téli tárolást.

Szerezzünk be valamilyen vastag textilt vagy takaróponyvát is, amivel a használaton kívüli bútort lefedhetjük, jelentősen megnövelve ezzel az élettartamát!

4.  Úgy válasszunk bútort, hogy néhány év múlva le kell majd cserélni

„A teraszbútor általában nagy igénybevételnek van kitéve (napsütés, fagy, szél, eső). Így kb. 3-5 éves időtartamra tervezzünk, és annyit költsünk rá, hogy ennyi idő múlva ne sajnáljuk kidobni és újat vásárolni” – tanácsolja a Cordia szakértője.

5. Ha most készülünk teraszos, erkélyes vagy saját kertrészes lakásba költözni…

„Egy teraszos lakásba könnyű beleszeretni. De ettől még a minőséget ne felejtsük ellenőrizni! Figyeljük meg, milyen típusú burkolat van lerakva, miből van a korlát – és elég magas-e -, miből vannak az oldalpanelek (ha üveg, akkor nem törött-e, ha valamilyen nehéz anyag, jól van-e rögzítve). Ne dőljünk be olyan trükköknek, amikor műfű vagy kültéri mobil padlóburkolat van letéve a teraszra, mindig kukkantsunk alá!

Ha a terasz egybefüggő területet alkot valamilyen közös területtel (kert, zöld tető), vásárláskor/bérléskor tudomásul kell vennünk, hogy a közös képviselet szakembereinek oda időről-időre be kell jutniuk. Ha a teraszunkon pl. közös tulajdonú öntöző cső halad keresztül, annak állapotára – bár közös tulajdon – nekünk kell majd figyelni” – sorolja a szempontokat a szakértő.

Mi már nagyon várjuk a teraszon kávézgatós, kerti partyzós,

napozós időt!

El is kezdjük a tereprendezést már most a hétvégén!

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?