You are currently viewing Pszichológiai kézikönyv önmagunk (alaposabb) megismeréséhez

Pszichológiai kézikönyv önmagunk (alaposabb) megismeréséhez

  • Olvasási idő:olvasási idő: 4 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Herendi Kata és Szabó Eszter Judit (ők egyébként a Pszichoforyou online magazin szerzői) összegyűjtöttek húsz olyan önismerettel foglalkozó témát, melyeket a 20 önismereti kérdés és válasz – Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz című kötetükben alaposabban körbejárnak.

A kötet az élet különböző területeit öleli fel; kérdésekkel és lehetséges válaszokkal. Olvasás során különféle problémák, nehézségek feltérképezésére (is) lehetőségünk nyílik, melyeket gyakorlati feladatok, kérdések, gondolatok segítenek.

A Herendi-Szabó-kötet a bizalom, a döntés, az érzelmek, a feladás, a halogatás, a határok, a játszmák, a kapcsolatok, a kudarc, a megbocsátás, az önbizalom, az önsorsrontás, az önszeretet, az őszinteség, a perfekcionizmus, a pihenés, a rágódás, a szégyen, a szenvedés és a változás témaköröket veszi górcső alá. A sorok között nem találunk kész megoldásokat, csupán egyfajta iránymutatást, mely kapaszkodót nyújthat az önismeret felé vezető úton. A cél a harmonikus, kiegyensúlyozott és boldog élet, de mindez csak abban az esetben valósulhat meg, ha értjük és ismerjük önmagunkat (például erősségeinket, gyengeségeinket, félelmeinket, vágyainkat). Továbbá a mély empátiával megírt pszichológiai kézikönyv lehetőséget ad arra is, hogy átfogó(bb) képet kapjunk saját személyiségünkről, ennélfogva közelebb kerülhetünk a saját válaszainkhoz.

A pszichológiai kézikönyvnél különösen tetszettek a hivatkozott szerzők és műveik, ezáltal is színesítve a leírtakat. A kijelölt és feldolgozott témakörök közös pontja mi magunk vagyunk, az önismeretünk, hiszen ha jól ismerjük magunkat, akkor bízhatunk másokban – és önmagunkban – is, akkor hozhatunk jó/helyes(?) döntéseket, akkor tudjuk magabiztosan kezelni az érzelmeinket, akkor láthatunk tisztán, és voltaképpen akkor vagyunk igazán képesek a jellemfejlődésre – persze mindez csupán néhány kiragadott szemelvény, a kötet alaposabban elemzi lényegi kérdéseket.

„Sorskönyvünk azonban módosítható, s az önsorsrontó döntéseink hátterében munkáló »szkripteket« is átírhatjuk úgy, hogy a darab vége happy end legyen.” (125.)

Ugyanakkor semmire sincs garancia, tehát a szerzőpáros sem ígéri, hogy egyik napról a másikra eljön a várva várt változás, és minden problémánk, nehézségünk (azonnal) megoldódik, de a kötet támaszként szolgálhat. A legfontosabb, hogy elinduljunk az önismeret útján, higgyünk, bízzunk magunkban, és nyitottak legyünk a fejlődésre.

„(…) van szabadságunk a tekintetben, hogy az adott élethelyzetben, egyáltalán az életünkben a szenvedést választjuk-e, hogy beleragadunk-e a szenvedésbe, vagy inkább fejlődünk általa.” (196.)

A kötet a Bookline Könyvek gondozásában jelent meg.

Eötvös Natália

(Képek: a szerző saját tulajdona)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?