You are currently viewing Retro hullám a fodrászatokban: visszatért a dauer őrület

Retro hullám a fodrászatokban: visszatért a dauer őrület

Megötszöröződött a dauert kérők száma az elmúlt egy évben. Még meglepőbb, hogy míg korábban szinte kizárólag nők daueroltak, mostanában a férfiak legalább annyi esetben kérnek dauert, mint a nők – számolt be tapasztalatairól az Angerer Fodrászat.

Mire figyeljünk a daueroláskor, göndörítéskor, ha nem akarunk elrontott frizurát?

A dauer a nyolcvanas években volt a legnagyobb divat, amikor leginkább a nagy, tupírozott, kócos hatású frizurák voltak menők. A klasszikus dauer az idősebb korosztály kedvence maradt azóta is, aminek kétségtelen előnye, hogy haj dúsabbnak hat tőle.

A tengerparti frizurát idéző lágy hullámok egyre kedveltebbek, ilyen frizurát gyakran visel például Jennifer Lopez, Kylie Jenner és Zendaya. A retro mánia és a sztárok frizuraválasztása újra divatba hozta a dauert – mondta Vass Edina, az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott Angerer Fodrászat mesterfodrásza.

A mai női divat a nagy csavarókkal készített lágy hullámokat részesíti előnyben, a férfiaknál pedig az oldalt rövidre nyírt, fejtetőn göndörített haj népszerű, leginkább a fiatal férfi sztároknak köszönhetően.

80-as évek férfi frizurája

A dauer számtalan elrontott frizuráért felelős

A régi típusú dauervíz nagyon kiszárította a tincseket, ami sokak haját menthetetlenül tönkre tette. Már jó ideje elérhető néhány kíméletesebb dauervíz, ami más vegyi anyagok használatával ér el hasonló hatást, azonban maga a lényeg nem változott: a dauerolás kémiai folyamat – ezért jár a jól ismert, erős szaggal – ami nagy tapasztalatot és gondosságot igényel.

Az új dauer vizek olyan aminosavakat is tartalmaznak, melyek beépülnek a haj szerkezetébe, így kevésbé szárítják ki, sőt még vissza is táplálják a hajat, amivel fényesebb göndör tincseket lehet készíteni. Azonban mindegyik eljárás drasztikusan megváltoztatja a haj szerkezetét.

„A dauert érdemes profi fodrászra bízni, de minimum konzultálni a fodrászunkkal otthoni használat előtt. A dauerolás elsősorban kevés vagy vékony szálú haj esetén volumen növelés szempontjából ajánlott, illetve azoknak, akik egyenes haj helyett hullámosat szeretnének.” – tanácsolja Vass Edina.

Pontos arányok a siker kulcsa!

A legfontosabb, hogy a dauer víz erősségét és az alkalmazott hatóidőt a haj állapotához kell igazítani. Alapos vizsgálat után lehet megállapítani, hogy milyen erős vegyszerrel kell végezni a göndörítést, mennyire erős vagy lágy hullámot szeretne a vendég, és egyáltalán elvégezhető-e vendég által kívánt művelet az adott hajon.

Figyelembe kell venni, hogy korábban volt-e festve vagy melírozva a haj. Fontos tudni, hogy dauert más vegyi folyamat – például szőkítés, festés, balayage – mellett tilos végezni. A műveletet követően a hajszálak megfelelő utóápolása is lényeges a hosszú távú eredmény, és a hajszálak egészségének megőrzése érdekében – magyarázza az Angerer mesterfodrásza.

Mikor nem javasolt a dauer?

Igénybevett, roncsolódott, extrém száraz vagy nagymértékben szőkített haj esetén nem ajánlott a dauer alkalmazása. Ugyancsak nem javasolt azoknak, akik olyan loknikat, hullámokat szeretnének, amit sütővassal, beszárítással lehet elkészíteni. Az utóbbihoz nagyon hasonló hatás érhető el spirál dauerrel, de ezt már nagyon kevés szakember vállalja, mert rendkívül hosszú idő elkészíteni. Aki loknikat akar, annak általában nem dauer kell.

Sokan elfelejtik, hogy a dauer a frizura teljes hosszán hullámossá, göndörré teszi a hajat. Azért hívják tartós göndörítésnek, mivel utána már csak lenőni tud, nem lehet visszacsinálni. Tehát aki csak egy alkalomra szeretné a göndörséget, az ne daueroltasson! – figyelmeztetett Vass Edina.

A legnagyobb dauer hibák

A leggyakoribb dauer hiba, hogy a csavaró mérete nem megfelelően van kiválasztva, mert ilyenkor nem a kívánt göndörséget kapjuk. Ha nem megfelelő erősségű dauervizet használunk akkor eléghet, vattaszerűvé válhat a haj, vagy éppen semennyire nem lesz hullámos.

Nem kívánt eredményhez vezet a nem megfelelő hatóidő, vagy ha nem itatjuk át a vegyszerrel megfelelően a felcsavart tincseket. A megfelelő utókezelés hiányától ugyancsak károsodhat a haj.

A dauerolt haj hétköznapi ápolását szintén meg kell tanulni, mert a természetesen göndör hajhoz hasonlóan például csak vizesen szabad fésülni, és szárazon tilos kibontani.

Hogyan lehet helyreállítani az így elrontott frizurát?

A javítás mindig a hiba mértékétől és fajtájától függ, de általában minimum két hetet várni kell egy újra dauerolás előtt, hogy közben a hajat intenzíven ápolva elkerülhető legyen a további károsodás. Ennek során segíthetnek például a keratinos hajszerkezet javító kezelések. Ha viszont olyan mértékű a hiba, akkor sajnos már csak a roncsolt hajszálak visszavágása segít – mondta Vass Edina.

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?