You are currently viewing UGRÁS A JÖVŐBE! – Kreatív pályázatot hirdet fiataloknak a MOME

UGRÁS A JÖVŐBE! – Kreatív pályázatot hirdet fiataloknak a MOME

  • Olvasási idő:olvasási idő: 6 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem online kreatív pályázatot hirdet meg 7-10. osztályos fiataloknak. A pályázat célja megmutatni, hogy csak egy jó gondolat kérdése és bárkiből lehet designer vagy jövőkutató! Március 14-ig 2-5 fős csapatok jelentkezését várják a pályázat weboldalán.

Hogyan képzelik el a fiatalok a jövőt? Milyen lesz az élet a jövő sulijában? Milyen eszközök segíthetik a jövőben a tanulást és az oktatást? Hogyan fognak tanulni, sportolni, öltözködni, enni, beszélgetni? Mit csinálnak a szünidőben? Milyen szakmákban dolgoznak majd az emberek 20 év múlva? És hogyan változik meg környezetünk? 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Rektorátusa és a MOME Design Kompetencia Központ által meghirdetett, UGRÁS A JÖVŐBE! című online alkotói pályázattal az egyetem a 7- 10. osztályos magyarországi és határon túli tanulókat és tanáraikat szólítja meg. Az alkotás örömének átélése, a kreatív képességek kibontakoztatásának segítése mellett a pályázat célja egy olyan módszertani csomag átadása, amely segít újraértelmezni a tudásszerzést, a tudás rendszerezését, felhasználását, és a megszerzett tudás alapján kreatív gondolkodással, csapatmunkával létrehozott vizuális tartalmat.

“A MOME művészeti egyetemként vallja, hogy a művészet, a kulturális teljesítményeken túl, képes új perspektívákat kínálni, megoldásokat keresni a 21. század speciális kihívásaira. Egy olyan korba léptünk, ahol a mesterséges intelligencia, a robotok világában egyre nehezebben találunk fogódzókat, így törekednünk kell emberi vonásaink megőrzésére. Meggyőződésem, hogy művészet és tudomány együttműködése nélkülözhetetlen a humanitás megőrzésében.” – nyilatkozott Fülöp József, a MOME rektora a kezdeményezésről.

“Különös felelősség hárul ránk, hogy a jövő generációit a lehető legjobban készítsük fel a rájuk váró folyamatokra. A MOME UGRÁS A JÖVŐBE című pályázata e gondolat mentén szeretne minél több fiatalt a jövő iránti felelős gondolkodásra, a jövőt építő, kreatív, alkotó tevékenységre ösztönözni” – tette hozzá.

“Aki a jövőről gondolkodik – s ez a MOME feladata is művészeti egyetemként -, annak dolga van a jövő szereplőivel, jövendő alakítóival is – akik a mai gyerekek. Több, mint izgalmasnak gondoltam, vajon az újabb generációk,  akiknek egyre fiatalabb korban válik anyanyelvévé a digitalizált világ, hogyan képzelik el a saját és környezetük életét alig néhány évtized múlva. Mi van a fejükben, miről fantáziálnak, mik a terveik, vágyaik – mindez roppant fontos tanulságokkal járhat az iskolai, majd később az egyetemi képzésében, a jövőről való gondolkodásban. Így jött az ötlet: kérdezzük meg őket!” mondta el Kálmán Zsuzsa, ötletgazda, a MOME Rektori Hivatal kabinetfőnöke.

Milyen pályamunkákkal lehet nevezni?

A pályamunkának tartalmaznia kell az ötletet jól bemutató vizuális produktumot (amely lehet analóg, digitális, vegyes) és az ötletet támogató kerettörténetet.

  • analóg: kreatív rajz-festés, kollázs, hajtogatás, makett építés
  • digitális: film, fotósorozat, animáció, gif, digitális kollázs, 3D számítógépes modell, kreatív alkotó applikáció
  • a kettő ötvözése, vegyes: 3D nyomtatás, videóhoz, fotóhoz készített díszlet, terepasztal, stb.

A csapatok és felkészítő tanáraik, felnőtt segítőik online felkészítő programon vehetnek részt!

A pályázatra a csapatok 2021. február 1-től regisztrálhatnak és áprilisig küldhetik be  munkáikat. Az első fordulón továbbjutott csapatok alkotásaikat egy MOME designer hallgató és egy oktató segítségével fejleszthetik tovább a második fordulóban. A beérkezett pályamunkákat mindkét fordulóban rangos szakemberekből álló zsűri értékeli.

A pályázat részletes kiírása és a regisztrációs oldal itt található.

Díjazás: diákoknak Canon IVY REC akciókamerák.

Felkészítő tanároknak, felnőtteknek (mentoroknak) ingyenes részvétel egy MOME OPEN tanfolyamon 2021. őszi tanévében.

Az UGRÁS A JÖVŐBE! pályázat főtámogatója a Canon Magyarország. A pályázat együttműködő partnere a Pagony Könyvkiadó.

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?