Új tanév, új sértések: 4 tipp az iskolai zaklatás ellen

  • Olvasási idő:olvasási idő: 5 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Itt az új tanév, és ez nem mindenkinek a barátok viszontlátását és a felhőtlen iskolai élményeket jelenti: a szeptemberrel a fiatalok életébe visszatérhet a bullying, azaz a bántalmazás is. De hol a határ az ugratás és bullying közt, és mit tehetünk, ha úgy érezzük, bántanak minket?

A Sprite influencerei – Magyar Barbara YouTuber és cukrász, Csalár Bence újságíró és stylist, Szász Kitti négyszeres freestyle foci világbajnok – és Dienes Angéla pszichológus négy tippje.

A bullying csak az online térben minden 3. középiskolást érint már Magyarországon az UNICEF adatai szerint. És akkor az iskolai szekálásokról még szó sem esett. A Sprite idén nyáron hadat üzent a zaklatás minden formájának az „Oltsd a szomjad! Ne engem.” kampányával, amiben három véleményvezér osztotta meg tapasztalatait az online és a valós térben őket ért bántalmazásról. Lássuk, mit tehetünk ellene!

1.Vicces ugratás vagy zaklatás? Vedd észre a különbséget!

A Sprite „Oltsd a szomjad! Ne engem.” kampányának kerekasztal beszélgetésén Dienes Angéla pszichológus elmondta, a bullyingot leginkább az különbözteti meg a kisebb ugratástól, hogy a bántalmazás – legyen az verbális vagy fizikai – tudatosan, ismétlődően történik. Ha úgy érzed, hogy tudatosan rendszeresen bántanak meg, az már tényleg nem vicc! Hosszútávon önértékelési problémákhoz és szorongáshoz vezet.

Tudnod kell, hogy ez nem a te hibád, és ha felismerted, hogy bullying, vagyis zaklatás áldozata vagy, térképezd fel, kikre támaszkodhatsz a környezetedben, kérj segítséget! Ilyen esetben számíthatsz a családodra is, pedagógusaidra, az iskolapszichológusra, de akár a barátaiddal is beszélj erről őszintén.

A lényeg, hogy találd meg azt, aki valóban támogat vagy jó tanácsot ad a helyzet kezelésére!

2.Rázd le magadról, maradj laza!

A bántók leggyakrabban azt szeretnék látni, hogy rád és a környezetedre is hatást tudnak gyakorolni. Ha sikerül látszólag nyugodtnak maradnod, mint aki fel sem veszi a megjegyzéseket, az elbizonytalaníthatja őket. Jó taktika lehet egy laza, humoros válasz a beszólásra – javasolja a pszichológus.

 

3.Állj a sarkadra, beszélj velük!

A gyűlölködők ellen a leghatásosabb módszer a kommunikáció – teszi hozzá személyes tapasztalatait Csalár Bence divatújságíró, aki extrém öltözködése miatt gyakran kap negatív megjegyzéseket. Amennyiben lehetőség van rá, próbáld meg megbeszélni az illetővel a problémát, vagy kérdezz rá, hogy ismer-e téged valóban ahhoz, hogy beszólogasson. Bence sok pozitív kommentet és üzenetet is kap persze a közösségi médiában, de a kellemetlenkedőknek gyakran egy szívecskével válaszol.

Ez is jó módszer, hogy megmutassuk: te gonoszkodhatsz, de én képes vagyok harag nélkül reagálni. A Sprite kampánya a #iloveyouhater üzenettel ugyanerre buzdít.

 

4.Tudd, mennyit érsz azokkal szemben, akik bántanak!

Magyar Barbara, aki a cukrászat mellett sikeres YouTuberként tevékenykedik évek óta, azt vallja, a humor az egyik legjobb módszer a bullying ellen.

„Arra gondolok, hogy a bántó kommentet, amit kaptam egy posztom alá, bárki írhatta. Lehet, hogy egy 11 éves kisfiú, aki ha élőben meglátna, elszaladna.  Ha erre gondolok, mindig nevetnem kell, és már sokkal könnyebben túllépek” – mondja Barbara.

Mély önismeretet igényel, hogy el tudjuk engedni a bántásokat, és felismerjük magunkban az értéket – teszi hozzá Dienes Angéla.

 

A Sprite itthoni „Oltsd a szomjad! Ne engem.” kampánya a végéhez közeledik, de ha többet szeretnél megtudni róla, a linkekre kattintva megnézheted Barbi, Bence és Kitti videóját, itt pedig a mindhármuk szereplésével készült kampányfilmet is.

https://www.youtube.com/watch?v=egldZ2DbnSo

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?