3 őrületesen izgalmas gasztrokönyv a 21. Század Kiadótól

Ezek a könyvek különleges ajándékok lehetnek akár a karácsonyfa alatt is!

Nem csak a Jóbarátok-rajongóknak ajánlunk izgalmas gasztrokönyveket a 21. Század Kiadótól, de valószínűleg ők lesznek a legboldogabbak. Mutatjuk, miért:

Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyv

A nagy sikerű Jóbarátok-generáció című kötet után, mely a sorozat történetét meséli el a kezdetektől, és a Mindörökké Jóbarátok című könyvet követően, mely az epizódok pontos leírását és izgalmas kulisszatitkait mutatja be, újabb Jóbarátok-könyvvel kedveskedünk a fanoknak. Karácsonyra a sorozatban felbukkanó, ikonikus ételeket bemutató szakácskönyvet hoztunk ajándékba a rajongóknak.

„A kőkemény Jóbarátok-rajongóknak muszáj beszerezniük!”

Trombitáld össze a jóbarátokat, és üdvözöljétek együtt ezt a több mint 100 receptet („Na, mi a helyzet?”), amelyet hőn szeretett tévéműsorotok ihletett. Akár minden hájjal megkent séf vagy, mint Monica Geller, akár most indítasz catering céget, mint Phoebe Buffay, vagy régi vágású haspók vagy, mint Joey Tribbiani, a Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyv egy sor különböző receptet kínál a különböző szakmai szinten levő séfeknek. Előételek, főfogások, italok és desszertek – minden egyes fejezet olyan ikonikus csemegéket tartogat, mint Monica hálaadásnapi lakomája, Rachel húsos trüffelje, a Sült dolgok sajttal – csakis Joey-nak, a Chandler-féle „A tej, amit elrágsz”, Phoebe nagyijának csokitallérja és az elmaradhatatlan Szaftos pulykás szendvics.

Ez az elbűvölő szakácskönyv színes fotókat tartalmaz több mint hetven receptről, hasznos segédlet azoknak, akik otthon főzőcskéznek, és vicces hommage a tévésorozatnak, amelyre mindig számíthatsz.  Ez a kötet a Warner Bros. licensz jogaival kiadott, a sorozat képeivel ellátott és a Jóbarátok sorozathoz kötődő hivatalos szakácskönyv.

További információ a kötetről
>>> ide kattintva elérhető

Idézetek a könyvből:

„Fél adag húsos hasé” – avagy pásztorpite nem Rachel módra. Ebben a finom pásztorpitében
többek között az a jó, hogy nem kerülnek bele a „hagyományos angol trüffel” hozzávalói.”

„Rachel nem nehezíti meg feleslegesen magának az életet. Kivéve a párkapcsolatait, azokat igen.”

„A Jóbarátok-univerzumnak a pizza mellett a spagetti is állandó eleme.”

„Az a szendvics volt az egyetlen jó dolog az életemben!”

„Chandlerről és Joey-ról talán senki sem hinné, hogy képesek gondját viselni egy csirkének
és egy kacsának, mégis jó kis családot alkotnak ők így négyen.”

A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

Downton Abbey sorozatot nézni maga az ünnep. Mi lehet még ennél is ünnepibb élmény? Egy olyan szakácskönyvet lapozgatni és főzni belőle, mely a sorozat ételeit mutatja be csodálatos környezetben, hiteles leírásokkal.

 A hivatalos Downton Abbey szakácskönyvben több mint száz recept található a Crawley-háztartás étkezéseinek legjavából – az emeleti díszvacsorák fogásaitól a földszinti pástétomokig és pitékig. Mrs. Patmore ételei a korszak eredeti receptjeinek alapján készültek, ezeket láthattuk a sorozatban, a huszadik század elejének tipikus fogásai közé tartoztak – egyenesen a Downton Abbey konyhájából. A gyönyörűen tálalt ételek mellé ráadásul Annie Gray ételtörténész ellenállhatatlanul izgalmas betekintést ad annak megértéséhez, hogy miért éppen ezek a fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között.

A könyv lapjain több mint száz színes fotó szerepel, egy részük a forgatáson, az eredeti díszletek között készült, ugyanazokkal a poharakkal és porcelánokkal, amelyekért már a sorozatban is rajongtunk. A szereplőket sem kell nélkülöznünk, idézeteket olvashatunk tőlük, és olyan bennfentes háttér-információkat is kapunk, mint például azoknak a jeleneteknek a leírását, amelyekben az ételek kiemelten fontos szerephez jutnak.

A könyv a recepteket napszakok és alkalmak szerint csoportosítja: reggeli, ebéd, vacsora; délutáni tea, kerti parti; piknik, vadászat, ló- és agárverseny; desszertek és szendvicsek. Az ünnepi menüben kaviáros pirítós, csirkés vol-au-vent, uborkaleves vagy pisztráng portói mártásban, a szolgálók asztalán tésztába sütött kolbász, marhapörkölt nokedlivel, torták vagy mézeskalács. Ezentúl semmi nem akadályozhat meg abban, hogy hamisíthatatlan Downton Abbey-estélyt rendezhessünk! A Downton Abbey sorozat kedvelői és a gasztronómia iránt érdeklődők számára most végre megnyílik Mrs. Patmore konyhája, már csak rajtad múlik, hogy az asztalodra tudod-e varázsolni a sorozat legendás ételeit.

További információ a kötetről
>>> ide kattintva elérhető

Idézetek a könyvből:

„A délutáni tea visszafogott alkalomnak számított, amikor mindenki összegyűlt.
Nem volt olyan kötött, mint a vacsora, és ideális alkalom lehetett arra, hogy új barátokat vagy
lehetséges udvarlókat mutassanak be a családnak egy teljes étkezés idegőrlő próbatétele helyett.”

„Maga a tea a 17. században került az országba, amikor még nagyon borsos ára volt.
A következő száz év alatt azonban fokozatosan olcsóbb lett, így a viktoriánus korban
már mindenki megengedhette magának.”

„A cornwalli töltött pitéről számos mítosz kering. Modern verziója általában marhahúst, burgonyát
és hagymát tartalmaz, tésztája gazdag és zsíros, és védett státuszt kapott az Európai Bizottságtól.”

„Az ebéd viszonylag új dolognak számított Nagy-Britanniában. Először a 18. században találunk róla feljegyzést.”

„A komplett angol reggeli továbbra is Nagy-Britannia egyik legismertebb étele – erős érvek
szólnak amellett, hogy az egyik legáltalánosabb nemzeti ételük.”

Kordos Szabolcs: Restaurant, Hungary – új fejezetekkel

A népszerű Hungary-sorozat szerzője, Kordos Szabolcs, azért bővítette ki a magyar éttermek kulisszatitkait bemutató könyvét, mert az elmúlt két év hatalmas csapást mért a vendéglátósokra.  A kutatómunka megérte a fáradságot, hiszen ismét rengeteg izgalmas dolgot tanulhatunk tőle, és olyan történeteket mesél el az éttermesek világáról a Covid idején, melyekről kevesen tudnak.

A szerző így fogalmaz: Ez a könyv a legjobb hazai éttermek tulajdonosairól, séfjeiről, szakácsairól és felszolgálóiról szól. Az ő sztorijaik laza gyűjteménye, bepillantás a színfalak mögé. 2020 márciusáig riportalanyaim, e szféra szereplői, úgy érezhették, hogy övék a világ, de legalábbis a jövő. Idehaza zajlott a gasztroforradalom, a legnagyobb séfeket ünnepelte a közvélemény. Aztán jött a koronavírus, és mindent megváltoztatott, legalábbis egy időre biztosan. Amit most, kedves Olvasó, a kezében tart, az a Restaurant, Hungary második, bővített kiadása. A kötet végén több fejezetet szentelek a pincérek, bárosok, tulajdonosok, sőt futárok történeteinek, mindegyikük elmeséli, hogyan élte meg és főleg túl ezt a nehéz időszakot, amikor minden összeomlott körülöttük. Alig pár hónap leforgása alatt érdekes kanyarokat vettek az életutak.

Az új, bővített kiadásban tehát a szerző a vendéglátósok szempontjából mutatja a szektort alaposan megtépázó világjárványt és annak következményeit. Csak süppedjen bele a bőrtámlájú székbe, terítse az ölébe a damasztszalvétát, és fogyassza egészséggel a vendéglős történetek legjavát, a Restaurant, Hungary-t!

További információ a kötetről
>>> ide kattintva elérhető

Idézetek a könyvből:

„Nem az volt a legrosszabb, amikor be kellett zárnunk, hanem az, amikor nyitva tartottunk.
Minden kollégám felmondott, vagy kirúgták, így előfordult, hogy amikor végre fogadhattunk vendégeket,
akkor egyedül maradtam egy 160 fős terasszal. Az aztán a mission impossible, nem Tom Cruise filmje!”

„Tudod, melyik volt a legdurvább pillanat? Amikor a főnököm váratlanul felhívott, hogy
megköszönje az azon a héten végzett munkámat. Negyed évszázad alatt egyszer sem
történt velem ilyen a vendéglátásban! Most először az életben nem azt érzem, hogy kihasználnak,
hanem azt, hogy csapatként együtt dolgozunk, megbecsülnek és jutalmazzák az erőfeszítéseimet.”

„Otthoni kuksolása közben Bence nekilátott az önéletrajz küldözgetésnek.
Vérmes reményei nem voltak, egész életét a vendéglátásnak szentelte,
semmilyen más területen nem tudott komoly tapasztalatot felmutatni.
„Vagy száz jelentkezésből ötre, ha kaptam nemleges választ, a többiek erre se méltattak,
de egy barátomon keresztül sikerült szereznem egy biztonsági őri állást. Egy töküres épületben ültem
éjszakánként egyedül a külvárosban minimálbérért, de olyan hálás voltam érte,
mintha legalábbis a londoni Savoy szerződtetett volna le üzletvezetőnek.”

„Kirúgták, ő pedig egy jobban fizető iparág hierachiájának legalján találta magát:
segédmunkás lett egy építkezésen. Bence brigádja leginkább Rejtő Jenő szedett-vedett légionáriusaira hajazott,
ez a csapat ugyanis kivétel nélkül vendéglátósokból és szállodai alkalmazottakból verbuválódott.
Egykori főszakács tolta a sittet, bármixer pakolta a téglákat, recepciós hordta a szemetet.
Bence tényleg a szamárlétra legaljára kúszott csak fel, mert az ukrán vendégmunkások utáni takarítás volt
az első számú feladata, a WC ürítését is beleértve.”

„Arról, hogy ez a bértámogatási rendszer mekkora parasztvakítás még a kritikusan fogalmazó lapok is
alig írtak valamit. Pedig tudjuk jól, hogy a segély csak amolyan látszatintézkedés volt.
Míg Európa más szegleteiben – tudom jól, hiszen dolgoznak barátaim Ausztriától Nagy-Britanniáig a szakmában –
a teljes bérük 70-100%-át megkapták, addig nálunk a bejelentett bér 50%-át fizették ki.
Azok, akik ezt a szabályt megalkották, pontosan tudták, hogy a vendéglátóiparban a teljes bejelentettség
nem divat, a többség vagy minimálbéren van, vagy négy-hat órás bejelentettség mellett dolgozik.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.