You are currently viewing 4 formabontó szakácskönyv, amit mindenképp be kell szerezned!

4 formabontó szakácskönyv, amit mindenképp be kell szerezned!

Mindannyiunk polcán vannak szakácskönyvek valószínűleg. És persze vannak klasszikus receptek is a tarsolyunkban, amiket évek vagy generációk óta őriz a család.

Viszont időről időre azért szeretnénk valami újdonsággal is előrukkolni a családnak, barátoknak vagy csak magunknak. Bújjuk az internetet, keressük az újdonságokat.

A BOOOK Kiadónál 2020-ban sok újdonság jelent meg, most közülük mutatunk négyet, amik nem szokványosak több szempontból sem. Valamelyiknek a szerzője meglepő, hiszen egész más oldaláról mutatkozik be nekünk, a másik  a klasszikus ételeket segít gyorsan és ízletesen az asztalra varázsolni és így tovább.

De egy közös bennük: egyikkel sem lőhetünk mellé!

 

Bernáth József: Magyar Bisztrókonyha

 

A bisztró szó hallatán mindenkinek más jut az eszébe… Lesz, akinek egy hangulatos, kockás abroszos étterem ugrik be először, másoknak az ízgazdag házias ételek, melyek bőséges adagokban kerülnek fel a tányérokra.

Józsi  bisztrójában sincs ez másképp! Gyorsan elkészíthető, finom ételeket kínál ebben a kötetben. Jól ismert klasszikusokat készíthetünk el otthon: tatárbifszteket, hortobágyi húsos palacsintát, gödöllői töltött csirkét, marhapörköltet tarhonyával, vargabélest, hogy csak néhányat említsünk.

És hogy minden fogás tökéletesen sikerüljön, precíz, részletes leírásokkal segíti az olvasót, így garantált a siker!

A jó hangulatot pedig a receptek előtt található bevezetők garantálják – mintha csak egy étteremben a főpincér osztott volna meg velünk egy vicces történetet vagy kulisszatitkot.

 

Raj Ráchel: Életem a konyhában

 

Raj Ráchel jó szívvel és finom ételekkel invitálja családtagjait és kedves barátait a pénteki asztalhoz. Ebből a meghitt eseményből bontakozik ki a zsidó hagyományőrző, de egyben újító receptgyűjtemény, amelyben Ráchel bepillantást enged a világába, családi hétköznapjaiba és az ünnepekbe.

Megismerjük, ahogy édesanyjától elleste a szakácsművészet alapjait, és hogy a főzés örömét bár modern formában, de ugyanolyan gondossággal és játékossággal adja tovább.

A 71 receptet kísérő gondolatokból szépen körvonalazódik a családtagokhoz, a barátokhoz és barátnőkhöz fűződő kapcsolata, amit leginkább a meghittség és a vidámság jellemez.

 

Náray Tamás: Utolsó reggeli Párizsban – Kedvenc francia süteményreceptjeim

 

Náray Tamás, aki a divatszalonokban és a konyhában egyaránt otthonosan mozog, első szakácskönyvében megmutatja milyenek a hamisítatlan francia sütemények.

De hogyan lehet az haute cuisine-t és az haute couture-t egy könyvben említeni? Franciás könnyedséggel.

Míg a sikkes nyári almás pite, az elegáns csokoládékrémes királyi Charlotte vagy a stílusos gesztenye- és vaníliakrémes Bourbontorta receptjét olvasgatjuk, és az ínycsiklandó fotókban gyönyörködünk, a szerző, Az utolsó reggel Párizsban című kötetének részleteiből izgalmas ízelítőt kapunk abból is, milyen a világhírű francia divat világa.

A közel 50 francia édességhez bónuszként jár három recept Náray Tamás magyar kedvencei közül is.

Vigyázat: az édesség és az olvasás függőséget okoz!

 

Rúzsa Magdi, Vida József: Zümmögés a konyhában – …és végy egy kanál mézet!

 

Évezredek óta a méhek csodálatos ajándéka a méz. Sokan önmagában vagy teát ízesítve fogyasztják, ám csak kevesen tudják, hogy a folyékony arany főszereplője lehet a főzésnek-sütésnek is, hiszen például remekül karamellizálódik, sűríti, selymessé varázsolja a mártásokat.

Összetett ízvilága miatt a salátáknak, előételeknek alappillére de még nagyon sok ételnek ad egyedi, sajátos karaktert, textúrát.

Boros-mézes sütőtökkrémleves; káposztasalátával kínált és roppanós bundában sült mézes-ragacsos csirkefalatok; cappuccinohabbal tálalt diós-mézes rétestorta – ízelítőül néhány, a könyvben szereplő 49 recept közül, amellyel a mézért és a konyhaművészetért egyaránt rajongó Rúzsa Magdi énekesnő, valamint Vida József bankár bebizonyítja, hogy izgalmas mézes menüsor állítható össze rövid idő alatt.

Ez a könyv azonban nem csak a konyhaművészetre koncentrál. Bemutatja azt is, milyen út vezet a virágszirmokon gyűjtögető méhtől a folyékony arany elkészültéig és megtudhatjuk belőle, mit is jelent az, amikor egy méhész azt mondja: elkezdeni lehet, de abbahagyni nem.

 

Kellemes főzőcskézést és jó étvágyat kívánunk a finomságokhoz!

(kezdőkép: Pixabay)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?