A kávé felhasználása az ünnepi menüben

A jó minőségű kávé, a különféle kávés italok nem csak tökéletes kísérői lehet egy szép ívű karácsonyi vacsorának, illetve egy-egy desszertnek, hanem a kávé magában az ünnepi fogásainkban is megjelenhet, számos formában.

A kávé fogásokba történő komponálása természetesen a desszerteknél a legegyszerűbb, a mindenki által kedvelt tiramisu elképzelhetetlen lenne az olasz eszpresszó nélkül. A lefőtt kávéval számtalan krém és tészta gazdagítható, de más módon is belecsempészhetjük a desszertjeinkbe a kávé kedvelt ízét.

Jó módszer lehet a finomra őrölt kávé liszthez való adása, ezzel nagyon kellemes, finoman átható íz érhető el. Nem kell nagy mennyiséget őrölni, csupán arra érdemes figyelni, hogy minél finomabb szemcseméretű kávéval dolgozzunk. Ugyancsak jó megoldás a teljes kávészemek tejben, tejszínben történő felfőzése, ilyenkor a folyadék veszi át a kávé aromáit.

 

A kávé fűszerként húsoknál, különféle zöldségeknél is alkalmazható. A húsokat száraz vagy nedves kávés pácba is tehetjük. A grillezni szánt húsok fűszerezését szintén feldobhatjuk egy kis őrölt kávéval, ezzel tovább fokozva a fogás füstös ízvilágát.

Nem csak húsokhoz, hanem zöldségekhez is felhasználható a kávé. Jó ízesítője a grillezett vagy sütőben sült zöldségeknek, de meglepően izgalmas eredmény érhető el azzal is, ha a batátapürét vagy a klasszikus krumplipürét – a megszokott szerecsendió vagy fehér bors helyett vagy mellett – a krumpli összetörésekor egy kevés frissen főtt kávéval bolondítjuk meg.

(kép: Dallmayr, kezdőkép: Unsplash)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük