Lassan beköszönt az ősz, elindult az iskola, megint jönnek a rohanós reggelek és a „na de mi legyen vacsorára” visszatérő, kínzó kérdése.
A klasszikus baconos tojásrántotta reggelire és vacsorára is igazi jolly joker, hiszen könnyen és gyorsan elkészül, laktató és finom. Miután tojás és bacon általában minden háztartásban van, mentőötletnek sem utolsó, hiszen szinte mindenki szereti. Az egyik legjobb tulajdonsága pedig az, hogy számtalan módon variálható, amiből most öt változatot ajánlunk!
1. Vidd magaddal!
Ha reggel már csak az elkészítésére van időd, csavard a baconos-sajtos tojásrántottát tortillába, és vidd magaddal! A sajt és a tortilla plusz tápértéket ad hozzá, így akár könnyű ebédként is megállja a helyét. Mindenképp egészítsd ki zöldséggel, paprikával, paradicsommal vagy salátával! A tortillából pedig lehetőleg teljes kiőrlésűt válassz!
2. Spórold meg a tojásfelverést!
Nem mintha nagy ügy lenni felverni a tojást, de már csak a változatosság, az íz és a látvány kedvéért is jó néha tükörtojást készíteni. A sercegő baconre üssük rá, hogy a sárgája és a fehérje egymástól elkülönülve süljön meg. Ezen a ponton kap teret az egyéni ízlés, ki folyósabbra hagyja a sárgáját, ki pedig jól átsütve szereti.
Nem lehet jobbat elképzelni annál, mint mikor egy teljes kiőrlésű zsemlébe vagy croissant-ba csúsztatva a tojás lágyan bugyogó sárgája összekeveredik a ropogós bacon sós ízével. A tükörtojás egyébként főzelékfeltétként is nagy karriert futott be, úgyis érdemes kipróbálni.
3. Mindenből kell egy fitness változat!
Ugye mindenki látja maga előtt, hogy a félbevágott avokádó kivájt belseje szinte kínálja magát, hogy tojás üssünk bele! Előzőleg egy pici citromlével meglocsolhatjuk, aztán mehet bele a tojás. A tetejére pedig bacon és reszelt sajt.
Toljuk be a töltött avokádókat a 200 fokos sütőbe és 10-15 perc múlva friss oregánóval vagy bazsalikommal megszórva tálaljuk a szemet gyönyörködtető, csodás villásreggelit! 10 percnél még folyós marad a tojás, 15-nél már keményre sül.
4. Meg egy zabos!
A tojásrántottát dúsítsuk zabpehellyel. Ahány tojás, annyi evőkanál zabpehely menjen bele, és így verjük fel a keveréket, ízesítsük, aztán öntsük a piruló baconre. De készíthetjük omlettként is, ilyenkor a sülés alatt pakoljuk meg sajttal, baconnel, paradicsommal, és a megsült oldalát félbe hajtva borítsuk a töltelékre, úgy zárjuk le. Rostdús, laktató ételt kapunk, amihez a zab miatt már péksütemény sem kell.
5. Meg egy mutatós!
Készítsünk baconkosárkát a tojásnak. Bonyolultnak hangzik, pedig pofonegyszerű, ha van otthon muffinsütő. Csak béleljük ki a mélyedéseket baconnel. Készíthetünk bacongyűrűt, ami összefogja a tölteléket, de kibélelhetjük teljesen is, ez esetben a töltelékre majd hajtsuk vissza a bacon szeleteket.
Az ily módon kibélelt muffinformákba mehet a tojás, és amit csak még akarunk: bármilyen sajt, reszelt cukkini, apróra szeletelt kápiapaprika, paradicsom, fűszerek. Két apró trükk, hogy a végeredmény igazán csodás legyen! Ha ropogós bacont szeretnénk – és hát persze, hogy azt szeretnénk -, akkor egy kicsit pirítsuk meg előre.
Nem kell teljesen készre sütni, maradjon hajlítható, különben nem tudjuk vele kibélelni a muffinformákat. A tojásokat fel is verhetjük, és úgy is ízesíthetjük, de rántottával nem lesznek olyan gusztusosak a kosárkák, mint ha csak beleütjük a tojást.
Bárhogyan is variáljuk a tojás-bacon párost, két alapszabályt mindig tartsunk be!
Figyeljünk rá, hogy a tojás friss legyen. Egyenként és külön üssük fel őket, nehogy az utolsó rontsa el a többit. A bacon pedig akkor lesz méltó kísérője a tojásnak, ha minőségi húsból csak sós páccal és füstöléssel készül. Ugyanis semmi más, sem színezék, sem hozzáadott tartósítószer nem kell hozzá!
(képek, Unsplash, Pexels)