You are currently viewing A prémium kávézás már az otthonunkban is elérhető

A prémium kávézás már az otthonunkban is elérhető

Lonkai Márton és Juhász Bálint kávés szakemberek, és mindketten régóta kávézó tulajdonosok. Prémium kávékapszulákkal léptek az itthoni kávés piacra, melyeket saját kapszulázó-üzemükben gyártanak.

Ezzel sokan már a saját konyhájukban vagy az irodájukban is egy gombnyomásra élvezhetik a minőségi, finom kávét. Az elmúlt évek nehézségei az ő életüket is megváltoztatta, ennek köszönhetően azonban egyedülálló ötlettel álltak elő: kávékapszulák gyártásába kezdtek, saját gépparkkal.

Másfél évnyi gyártás (és sok-sok kísérletezés után) partnerei lettek a világ egyik legnagyobb kávékapszula-gyártó cégének, a belga Alusense-nek.

Mit jelent ez? Természetesen továbbra is ők adják a kávét a kapszulákba, azaz ők választják ki a zöldkávét, ők állítjuk be a pörkölési profilt, és ők töltik a kapszulákat a saját gépükkel. Viszont maguk a kapszulák mostantól a legmagasabb minőséget képviselik. Az Alusense együttműködés azt jelenti, hogy bekerültek a kapszulagyártók elit klubjába.

– Sokan kérdezik, miért pont alumínium kapszulákat használunk – illetve milyen más lehetőségek vannak még. Sokat gondolkodtunk mi is ezen, teszteltünk több megoldást, mégis emellett maradtunk – kezdte Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.

Milyen kávékapszulák léteznek?

– Három nagy kategória elérhető: műanyag, alu és lebomló. Mi is műanyaggal kezdtünk dolgozni az első időkben, de ezt gyorsan lecseréltük a jól ismert okok miatt. A műanyag nem bomlik le, nem tűnik el nyom nélkül. A “degradable” kifejezés csak azt jelenti, hogy elporlad, és mikroműanyag-szennyeződés lesz belőle. Nem újrahasznosítható, vagy csak nagyon nagy nehézségek árán. Szelektíven lehet gyűjteni, de ezzel csak átadjuk másnak a problémát – folytatta Juhász Bálint.

Akkor miért nem lebomló?

– Két fajta lebomló kapszula létezik, az egyik az ipari komposztálható, a másik az otthoni komposztálható. Ezek közös tulajdonsága, hogy megfelelő kezelés esetén valóban nyom és környezeti kár nélkül bomlanak le, és szerves anyag képződik a bomlás során. Azonban az “ipari” komposzt, ahogy a neve is mutatja, komoly hátteret igényel: nyomás, hőfok, folyamatos kezelés, és sajnos jelenleg még nincs minden településen ipari komposztáló üzem. (Arról nem beszélve, hogy ide el is kell juttatni a kapszulákat, megtisztítva minden más szennyeződéstől).

A mindenki által várt megoldás az otthon komposztálható kapszula, amit csak be kell dobni a növények alá, rögtön lebomlik, és még jót is tesz a növényeknek. Ezzel sokan (a legnagyobb gyártók is) kísérleteznek, hiszen ha megvalósulna, egy csapásra megoldaná a kávékapszulák összes problémáját. Sajnos jelenleg a lebomlónak mondott kapszulák nagy része még nem a legjobb (nem zárnak teljesen légmentesen, azaz a kávé rövidebb ideig marad friss bennük), ráadásul a bomlás sem mindig tökéletes. Folyamatos kísérletezések zajlanak az alapanyag területén is, mi már találkoztunk fenyőkéreg, napraforgóhéj, bambusz és papír kapszulákkal is – részletezte Lonkai Márton.

Vajon az alumínium a legjobb?

– Technológiailag mindenképpen, környezeti szempontból inkább csak a legkevésbé terhelő megoldás. Természetesen ez is csak akkor igaz, ha visszahozzák hozzánk a használt kapszulákat, vagy szelektíven gyűjtik. Az alumínium értékes, újrahasznosítható nyersanyag. (Egyébként ez is érdekes kérdés, hogy a lebomló kapszula “egy utas” azaz csak arra gyártják, hogy egyszer kávé kerüljön bele, azt elkészítsék, azután megy a szemétbe. Az alu viszont a gyártás után jó esetben még sokszor megteszi ezt a körforgást). Ráadásul az alu kapszula tökéletesen légmentesen zár, azaz védi a benne levő kávét – mondta Juhász Bálint.

Akkor mennyire környezetszennyező a kapszula?

– Ha visszagyűjtjük az alumínium kapszulát, vagy legalább szelektív hulladékba kerül, akkor minden otthoni kávéivási mód közül az egyik legkevésbé környezetszennyező. Ráadásul ha Steamhouse kapszulát veszünk, akkor nem “csak” nagyon finom kávét ihatunk otthon vagy az irodában, de az a kávé ellenőrzött forrásból származik (termőterület szelektálva, ismert farmokról), itthon pörkölve és kapszulázva, így erősíthetjük a helyi vállalkozásokat is! – zárta Lonkai Márton.

További információt kaphatsz ide kattintva!

(fotók: Steamhouse Cafe)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?