You are currently viewing Borokról könnyedén – 16. rész: Parfümöt Furmintból? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)

Borokról könnyedén – 16. rész: Parfümöt Furmintból? – Árvay Angelika borakadémikus sorozata (videóval!)

Eljátszadoztál már valaha, hogy milyen lehet bármilyen kedvenc ételedből, italodból készült parfümnek az illata? Természetesen az, hogy egy szőlőfajtából milyen lehet egy parfüm, az is csak egy női borásznak, Árvay Anginak juthat eszébe…

Ha megkérdeznék melyik a kedvenc szőlőfajtám, amiből bort készíthetünk, és ha csak egyet mondhatok: tuti a furmint lenne az.

Imádom a sárgamuskotályt, főleg ha a szőlő csipegetéséről van szó, de az biztos, hogy a furmint szőlőfajta az egy csoda. A legtelepítettebb szőlőfajta a Tokaji borvidéken, és mivel könnyű kiejteni, ezért külföldön is sikeres. Nagyon sokféle stílusú bor készíthető belőle, a tokaji aszú készítéshez használható egyik szőlőfajta és még folytathatnám a felsorolást, miért is különleges.

(fotó: Furmint Photo)

Én viszont most azt szeretném kicsit elképzelni veletek, hogy milyen illata is lehetne egy furmint illatú parfümnek…

Bevallom, még sosem készítettem parfümöt, így csak elképzelni tudom, hogyan is állnak össze az egyes illatelemek, mint egy mozaik darabjai.

Az biztos, hogy körtével és almával kezdeném, mert nagy általánosságban ez jellemző a fajtára. De már itt rögtön lehetne egy kicsit azzal is játszani, hogy ki mit szeret. Vajon a vilmoskörte legyen benne? Vagy valamelyik más fajta, aminek talán még a nevét sem ismerjük, de életünk legfinomabb körtéje volt a nagyszüleink fájáról szedve?

És az alma vajon zöld vagy éppen piros? Túlérett vagy még csak félig érett? Én már találkoztam ilyennel és olyannal is egy száraz furmint illatában. Esetleg a gyümölcsök közül hozzákerülhet még őszibarack, birsalma, citrusfélék.

Becsatlakozhat egy kis vanília és füst, ami a hordós érlelés miatt alakul ki általában a borban.

Aztán jöjjön egy csipetnyi zöldfűszer: talán bazsalikom? Kakukkfű? Tárkony? Vagy még találkozhatunk más vegetális, növényi illattal, mondjuk mint egy tv-paprika illatával.

A sós tengeri levegő illatáról se feledkezzünk meg, hiszen a tokaji vulkanikus kőzetek miatt érezhetjük úgy, mintha éppen az óceán partján állva éreznénk a fuvallatot.

Ha az édesebb illatokat szeretjük, akkor sem kellene lemondanunk a képzeletbeli Furmint parfümünkről, hiszen a szőlőfajta tökéletesen alkalmas édesborok készítésére is, így gyakran szagolhatunk ilyen borokat is.

Az édes parfüm illatában a körte, alma, birsalma, aszalt gyümölcsök (például sárgabarack, sárgadinnye) mellett megjelenhet a méz, a mazsola, datolya és füge.

Amiket felsoroltam, mind megjelenhetnek a furmint illatában, attól függően, hogy milyen eljárással készült (hordós vagy tartály), melyik területről, száraz vagy édes verzióban. Ugye nem is hangzik rosszul?

És hogy kerülnek ezek az illatok a pohárba? Valamikor majd ezt is leírom…

Addig is, ha jobban érdekel, hogy a furmint milyen tulajdonságokkal rendelkezik, akkor hallgasd meg tőlem az alábbi videót vagy kérdezz a Borokról könnyedén Fb-csoportomban:

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?